Comunicate de Afaceri

Povestile digitale - expresii ale diversitatii culturale la biblioteca publica

In perioada 01 ianuarie 2015 – 30 aprilie 2016, Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania (ANBPR) va acorda sprijin unui numar de patru biblioteci judetene in dezvoltarea unui serviciu modern pentru comunitate, constand in activitati de realizare si conservare a povestilor digitale, cu accent pe specificul cultural al minoritatilor.
Initiativa se inscrie in proiectul „Agora Culturala @ Biblioteca Ta”, implementat de ANBPR in parteneriat cu Jazzmontor AS Norvegia si Asociatia Culturala REPLIKA, finantat prin Granturile SEE 2009-2014, Programul PA17/RO13 Promovarea diversitatii in cultura si arta in cadrul patrimoniului cultural european (www.fonduri-diversitate.ro) in Romania. Valoarea totala a finantarii este de 200.369 euro, din care 180.331 euro reprezinta finantarea din Granturi SEE, iar 20.036 euro reprezinta cuantumul de cofinantare.
Prin proiectul de fata, ANBPR si partenerii aduc impreuna o categorie de facilitatori experimentati in activitati culturale, si anume bibliotecarii publici, un expert international in tehnica realizarii povestilor digitale, o echipa de artisti profesionisti si producatori de teatru si reprezentanti ai comunitatilor etnice din patru judete: Bucuresti, Cluj, Sibiu si Braila.
Proiectul isi propune sa identifice si sa puna in valoare specificul cultural al minoritatilor etnice din Romania prin tehnica Digital Storytelling. Scenariul proiectului cuprinde training de tip Formare de Formatori pentru bibliotecari, ateliere de Digital Storytelling regionale cu participarea minoritatilor etnice locale, spectacole de teatru profesioniste, sesiuni de consultanta personalizata pentru biblioteci, precum si crearea de centre regionale pentru permanentizarea serviciului de realizare a povestilor digitale in cele patru biblioteci participante.
ANBPR si partenerii doresc sa ofere comunitatilor locale o noua viziune in gestionarea cunostintelor culturale si a experientelor umane relevante prin intermediul bibliotecilor publice. Prin activitatile proiectului, biblioteca va deveni un facilitator avizat in crearea de materiale care provin de la utilizatori, implicand oameni obisnuiti care aleg sa vina la biblioteca pentru dezvoltare personala si culturala. In felul acesta, membrii comunitatii vor avea posibilitatea sa creeze propriile lor povesti, pe baza de testimoniale, video-uri, fotografii etc. si vor putea sa impartaseasca aceste experiente cu publicul larg.
Folosind tehnica povestilor digitale, bibliotecarii si utilizatorii serviciilor de biblioteca vor reflecta intr-o maniera artistica istoria si cultura etniilor reprezentate in Romania, dar si credintele si valorile acestor minoritati. Prin intermediul povestilor digitale atat bibliotecarii, cat si utilizatorii bibliotecilor isi vor imbunatati cunostintele culturale, aptitudinile literare, dar si intelegerea si aplicarea tehnologiei in viata cotidiana.
Proiectul „Agora Culturala @ Biblioteca Ta” reprezinta o modalitate inovatoare de a constientiza publicul privind valoarea memoriei colective si de a incuraja participarea minoritatilor la viata culturala, intr-un mod creativ. Proiectul va demonstra ca bibliotecile si utilizatorii lor au potentialul de a revolutiona schimbul de cunostinte si idei, de a valorifica diversitatea culturala si de a stimula vocile individuale si colective sa se exprime si sa se valorizeze reciproc.
Pentru informatii suplimentare nu ezitati sa ne contactati la tel. 0374 052 437 sau 0758 220 290, e-mail anbpr_ro@yahoo.com, persoana de contact: Anamaria Sabou, Asistent de proiect, sau sa accesati www.anbpr.org.ro.
***
ANBPR este cea mai reprezentativa asociatie profesionala a bibliotecarilor si bibliotecilor publice din Romania, preocupata de bunastarea si performantele profesionale ale membrilor sai, de evolutia domeniului cultural national, si de emanciparea de substanta a comunitatilor. Pornind de la principiile de baza ale muncii asociative - solidaritate, coeziune, angajare sociala si competitivitate – ANBPR pledeaza pentru revigorarea statutului si misiunii bibliotecarului in societate, pentru sutinerea educatiei culturale de calitate si a diversitatii in cultura.
Social Media
Vezi toate articolele autorului: ANBPR

Comentarii

Cauta

Categorii populare