Comunicate de Afaceri

PRESEDINTELE IRICE ANTON CARAGEA PRIMESTE PROGRAMUL DE SCHIMBURI ECONOMICE ROMANIA-KAZAHSTAN

Prof.Dr.Anton Caragea, Presedintele Director-General al Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica la primit in audienta de prezentare si incepere a mandatului pe Excelenta Sa Dl. Nurbakh Rustemov- Ambasadorul Republicii Kazahstan in Romania.                  

 Prof. Dr. Anton Caragea a prezentat felicitarile sale cu ocazia inceperii mandatului domnului Nurbakh Rustemov si cu ocazia numirii sale drept noul  ambasador al Kazahstanului in Romania, apreciind aceasta decizie ca un semn ilustrativ pentru dimensiunea strategica a relatiei bilaterale. 

Totodata Prof.Dr. Anton Caragea a apreciat ca relatia strategica dintre Romania si Kazahstan este extrem de solida si bazata pe o larga arie de interese comune: legaturi  economice ample, ce fac din Kazahstan cel de al doilea investitor strategic in economia romaneasca, un dialog politic consistent, solid si permanent si o legatura frateasca ceea ce face din relatia Romania-Kazahstan un model in regiune. 

Practic relatia intre Romania si Kazahstan se constituie intr- un exemplu pentru relatia intre Romania si Asia Centrala.

 In ultimii ani dialogul bilateral a cunoscut o amploare si o seriozitate extraordinara, ceea ce obliga la continuarea acestuia si la dezvoltarea a noi si noi arii de cooperare si apropiere intre cele doua natiuni.

Excelenta Sa Nurbakh Rustemov a apreciat incurajarile venite din partea Presedintelui Dr. Anton Caragea  si a apreciat ca viziunea din partea Kazahstanului este similara: Romania isi ocupa economic, cultural si politic locul privilegiat in relatia cu Kazahstanul.

Initiativele si nenumaratele acorduri bilaterale, modul deosebit in care Romania a sprijinit cu actiuni ample si concrete mandatul de succes al Kazahstanului la Presedintia Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), votul Romaniei in favoarea candidaturii orasului Astana, ca oras gazda al Expozitiei Mondiale din 2017 si apoi organizarea grandioasa a Aniversarii celor 20 de ani de relatii diplomatice bilaterale, toate au fost momente marcante ale acestei relatii a apreciat E.S. Nurbakh Rustemov.

Dialogul a continuat pe teme concrete, de analiza a relatiilor economice, politice si culturale intre cele doua tari si a metodelor practice de dezvoltare a acestora in viitor. 

Un alt important proiect pe agenda bilaterala a fost stabilirea unui plan de actiune comun in domeniul economic, plan ce a fost aprobat de Presedintele IRICE Anton Caragea.

 Principalele puncte ale noului plan de cooperare economica pentru perioada 2020-2025 asa cum a fost aprobat de Presedintele IRICE Prof. Dr. Anton Caragea cuprinde: investitii din Kazahstan in domeniile hotelier si turistic, cumpararea de produse agricole din Romania in valoare de 500 mil USD annual si continuarea cooperarii strategice din domeniul  energetic cu investitii din Kazahstan pentru inaugurarea a cinci parcuri de energie solara in Romania.

 Componenta noii comisii speciale bilaterale pentru continuarea colaborarii economice in perioada 2020-2025 a fost stabilita.                                                                       

Dialogul a pus bazele  unei mandat de succes pentru dezvoltarea relatiei intre Romania si Kazahstan si promite continuarea unei directii de actiune diplomatica de succes a Romaniei.

Social Media

Cauta

Categorii populare