Comunicate de Afaceri

Principalul diplomat chinez promite „reeducarea” Taiwanului după „reunificare”

Ambasadorul Chinei în Franța a sugerat o politică care amintește de represiunea sigură, fără a exclude în același timp o invazie.

Ambasadorul Chinei în Franța a avertizat miercuri că Beijingul va urmări o „reeducare” a populației din Taiwan după „reunificarea” sa cu continentul, împrumutând limbajul persecuției regimului asupra uigurilor , pentru a amenința cu o represiune împotriva opoziției taiwaneze.

Diplomatul, Lu Shaye, este în general privit ca un dură – dar unul care reflectă cu acuratețe o versiune clar articulată a mesajului intenționat de Beijing către restul lumii.

El a făcut comentariile de rău augur în timpul unui interviu acordat rețelei franceze BFMTV, în timp ce discuta despre călătoria președintei Parlamentului, Nancy Pelosi, în Taiwan săptămâna aceasta. Comentariile sale ar putea servi la creșterea alarmei globale cu privire la intențiile Chinei de a absorbi Taiwanul, deoarece o astfel de politică de reeducare ar fi probabil posibilă doar dacă China ar invada Taiwanul.

„Acum zece ani, acum 20 de ani, majoritatea populației din Taiwan era pentru reunificare, dar de ce, acum, sunt împotriva ei? Este pentru că Partidul Democrat Progresist a răspândit multă propagandă antichineză”, a spus el despre partidul politic de guvernământ din Taiwan.

Presat în acest sens de gazda emisiunii, Lu a clarificat: „După reunire, vom face reeducare”.

Deși oficialii Partidului Comunist Chinez vorbesc despre reunificarea Taiwanului cu continentul, partidul nu a controlat niciodată insula, asupra căreia continuă să revendice agresiv. Afirmația lui Lu că o majoritate a taiwanezilor a favorizat reunificarea în urmă cu zece ani este, de asemenea, falsă.

Probabil, impulsul de reeducare la care face referire Lu ar urma doar o invazie brutală a insulei. Mai devreme, în timpul interviului, el a spus că posibilitatea unui atac chinez asupra Taiwanului „există întotdeauna”, dar a susținut că un astfel de atac „nu ar fi împotriva populației din Taiwan”.

În apariția sa la BFMTV, Lu a spus că consideră că populația taiwaneză devine din ce în ce mai favorabilă acceptării guvernării Beijingului și că aceasta devine și mai „patriotică”, probabil față de regimul chinez. Și, în ciuda afirmării în interviu că China ar putea organiza o invazie, Lu a spus că orice efort de reeducare va fi pașnic și „nu amenințat”, clarificând că nu va fi o reeducare „în masă”.

Totuși, acțiunea de „reeducare” a partidului în regiunea extrem de vestică a Chinei Xinjiang plasează siguri și alte minorități etnice în lagăre de prizonieri. Deținuții de acolo sunt supuși la spălarea creierului naționalistă, printre alte atrocități, în lagăre și în întreaga regiune. În ianuarie 2021, Departamentul de Stat a stabilit că acțiunea de reeducare face parte dintr-un genocid care vizează asimilarea uigurilor și, în cele din urmă, ștergerea existenței lor ca popor.

Aparatele de partid au susținut că campania de reeducare din Xinjiang este făcută necesară de o presupusă mișcare de independență extremistă urmărită de uiguri. Ecouri ale acestui limbaj au putut fi auzite în comentariile lui Lu de miercuri.

„Problema este că Partidul Democrat Progresist a răspândit propagandă extremistă”, a spus el. Lu a acuzat DPP că s-a angajat într-o campanie de independență pas cu pas. „Dacă nu reacționăm, dacă nu răspundem, ei își vor atinge obiectivul – independența”.

Deși DPP este în general privit ca fiind mai agresiv față de China decât celălalt partid principal din Taiwan, Kuomintang, nu este în favoarea unei declarații oficiale a independenței Taiwanului. În timp ce președintele taiwanez Tsai Ing-wen a spus că lumea trebuie să recunoască status quo-ul în care Taiwan există independent de Beijing, ea nu a acceptat eforturile de a declara oficial independența Taiwanului.

Lu este cunoscut ca un oficial chinez controversat pentru istoria sa în care a provocat incidente diplomatice importante în perioada în care a fost ambasador în Franța.

În primele etape ale pandemiei de coronavirus, la începutul anului 2020, contul de Twitter al ambasadei chineze a susținut că un diplomat chinez a fost martor la incidente în care instituțiile franceze de îngrijire a vârstnicilor și-au lăsat rezidenții „să moară de foame și boală”. De asemenea, a susținut, în mod fals, că parlamentarii francezi s-au referit la directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, folosind o insultă rasială. După acele incidente, Jean-Yves Le Drian, pe atunci ministrul de externe al Franței, l-a convocat pe Lu la o întâlnire pentru a-și exprima indignarea țării sale.

În anul următor, ministerul francez de externe l-a convocat din nou pe Lu, de două ori în două zile, pentru hărțuirea online de către ambasada a savantului francez Antoine Bondaz și amenințările sale legate de sancțiunile occidentale împotriva Chinei pentru atrocitățile sigure.

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Angelos Ranger

Comentarii

Cauta

Categorii populare