Comunicate de Afaceri

REVOLUTIA DIGITALA ESTE INEVITABILA

Desi situatia economica actuala a afectat fara indoiala practic fiecare sector al pietei de media si divertisment, aceasta a accelerat in acelasi timp si a intensificat migratia digitala atat la nivelul furnizorilor cat si al consumatorilor de continut.

In ansamblu, piata globala de media si divertisment, incluzand atat vanzarile catre consumatori cat si veniturile din publicitate vor creste cu o rata anuala agregata de 2,7% pe parcursul intregii perioade previzionate atingand 1,6 trilioane USD in 2013. Initial ne asteptam sa vedem o scadere cu 3,9% in 2009 si o crestere firava de 0,4% in 2010, urmata de o perioada de crestere mult mai intensa ajungand pana la un procent de 7,1% in 2013. Ce putem afirma cu siguranta este ca aceasta perioada de recesiune va dura mai mult decat cele precedente datorita descresterii mult mai abrupte si faptului ca impactul asupra consumului va fi mult mai drastic decat in trecut. Piata de media si divertisment nu este imuna la aceasta tendinta – prevedem ca pe acest segment consumul va scadea in 2009 cu 1,2%, ramanand la un nivel scazut si in 2010 si inregistrand o crestere relativ mica de 3,2% in 2011.

Masurile anti-recesiune vor fi diferite de la tara la tara si de la regiune la regiune, unele teritorii confruntandu-se cu putine efecte negative in timp ce in altele vom vedea descresteri semnificative. America Latina si Asia Pacific raman zonele cu cele mai mari cresteri, inregistrand o rata anuala agregata de 5,1% si 4,5% pana in 2013 ajungand la 73 de miliarde USD si respectiv 413 miliarde USD. Excluzand Japonia, tara cu cel mai mare consum din regiunea Asia Pacific, reprezentand 45% din totalul pe 2008, consumul de media si divertisment in Asia Pacific va creste cu un procent agregat anual de 7,1% pe parcursul perioadei previzionate.


MIGRATIA DIGITALA

Cu toate acestea, criza economica nu schimba factorii care determina migratia digitala si va influenta mai degraba ritmul si intensitatea lor si prin urmare momentul schimbarii in aceasta industrie. Pe scurt, va fi mai dificil sa evitam migratia digitala.

Pe parcursul perioadei analizate, trecerea la formatul digital va determina diferente in evolutia veniturilor pe diverse segmente si in teritorii diferite. Schimbarea va avea impact asupra managementului marcilor, caracterelor, titlurilor si talentelor la nivelul platformelor de distributie ale noile modele comerciale.

Argumentele in favoarea migratiei digitale vor continua totusi sa varieze la nivelul diverselor teritorii in functie de existenta unei infrastructuri de telecomunicatii mobile si in banda larga eficienta si cu costuri adecvate.

Marcel Fenez, Lider Global Entertainment & Media, PricewaterhouseCoopers, a declarat:

“Dintr-o anumita perspectiva, ce se intampla acum ar putea fi descris drept “furtuna perfecta”. In fiecare nor negru exista si ceva bun, in acest caz ceva digital. Companiile care profita de oportunitatile ce apar in acest climat de schimbare rapida de pe piata si sunt destul de agile sa-si adapteze modele de business vor putea beneficia de toate avantajele potentialelor si noilor modele de consum pe masura ce se contureaza.”


COMPORTAMENTELE CONSUMATORILOR

Migratia accelerata catre tehnologiile digitale a accentuat si a contribuit la raspandirea unor noi obiceiuri de consum si “comportamente digitale”, consumatorii de media si divertisment cautand sa detina mai mult control asupra locului unde consuma, momentului si modului in care o fac, cantarind fiecare banut si cautand cea mai buna valoare in alegerile pe care le fac. Avansul tehnologic in domeniul digital contribuie la aceasta.

Marcel Fenez a adaugat:

“In anii anteriori vorbeam de ‚Generatia Net’ si modul in care cererea acesteia determina industria sa adopte noi modele de business. In mod interesant, in aceste conditii de “venit elastic” in care trebuie sa “tragem” de puterea de cumparare si mai mult decat inainte, aceasta generatie mai tanara exercita o influenta asupra generatiilor mai varstnice care, la randul lor, incep sa fie din ce in ce mai interesate de noile platforme. Sumele cheltuite de utilizatorul final pentru consumul prin intermediul platformelor digitale/mobile reprezinta 23,4% din total in 2008 si ne asteptam ca acesta sa reprezinte 78% din cresterea totala in urmatorii cinci ani.”

Consumatorii preiau controlul in diverse moduri. Adopta sistemul time-shifting, folosind video recordere digitale sau tehnologie video-on-demand pentru a avea mai multa flexibilitate fata de programul TV, asigurandu-si posibilitatea de a viziona ce vor si atunci cand vor. Raspandirea accesului broadband le da de asemenea posibilitatea sa obtina ceea ce vor de oriunde vor, in timp ce evolutia tehnologiei le permite sa acceseze si sa descarce informatia cu o viteza mai mare. Accesul mai usor la tehnologiile mobile permite consumatorilor sa navigheze pe Internet din orice loc si contribuie la cresterea popularitatii echipamentelor sofisticate de tip smartphones, iPods si Kindle care combina facilitatea accesului si mobilitatea. Evolutiile din domeniul muzicii digitale permit de asemenea consumatorilor sa achizitioneze melodii individuale prin canale digitale (care nu sunt disponibile in format fizic) si generand cresterea transferului de date (sideloading), aceasta dand consumatorilor posibilitatea sa cumpere muzica mai ieftin online, apoi sa o transfere pe instrumentele mobile.

La nivel global, campaniile de marketing au din ce in ce mai mult ca scop principal valorificarea masivei puteri de cumparare a comunitatilor online. Cu toate acestea, companiile au inca dificultati in a-si adapta modelele de business actuale ca sa se asigure ca pot sa capitalizeze pe continutul digital si sa obtina veniturile aferente.


PUBLICITATEA IN SCHIMBARE

In urmatorii cinci ani, pe masura ce consumatorii primesc o proportie din ce in ce mai mare de media si divertisment prin platforme digitale/mobile, cumparatorii de publicitate iti vor realoca resursele pentru a se adapta unei piete din ce in ce mai fragmentata. In domeniul comunicatiilor mobile, oportunitatile de publicitate vor genera crestere la nivelul marcilor si al consumatorilor, variind de la publicitate prin bannere online si reclame in cadrul clipurilor video difuzate online pana la cupoane si abonamente online. Comparativ cu restul industriei, care in ansamblu pe parcursul perioadei previzionate va inregistra o scadere la o rata agregata de 0,6%, ne asteptam ca reclamele in cadrul jocurilor video (chiar daca au volume mici) sa evolueze diferit, ajungand la o rata de crestere anuala agregata de 13,8%. Procentul din ce in ce mai mare de publicitate prin Internet si canale de telecomunicatii mobile va creste si mai mult in mix-ul de publicitate, de la aproximativ 12% in 2008 la 19% in 2013.

Cu toate acestea, migratia reitereaza necesitatea unei mai mari transparente si acuratete in ceea ce priveste masuratorile de audienta, care, impreuna cu preocuparea pentru eficacitatea reclamelor, devin absolut necesare in lumea noilor media. Pentru a penetra si a exploata zone noi vor fi de asemenea vitale abilitatea si dorinta de a initia parteneriate prin care se impart atat costurile cat si veniturile. In viitor modelele de succes vor fi cele care permit un nivel optim de diferentiere la nivel de produs fata de continutul gratuit sau la pret redus pentru a genera venituri fie de la consumatori, de la cumparatori de publicitate sau, si mai bine, de la ambii.


PRIMIND VIITORUL DIGITAL CU BRATELE DESCHISE

Accelerarea migrarii catre mediul digital cumulata cu diferente din ce in ce mai mari intre nivelul veniturilor aferente diverselor segmente si piete va crea un peisaj in domeniul media si divertisment caracterizat de o multime de modele de afaceri si o abordare mult mai adaptata fiecarei situatii. O abordare care functioneaza cu un anumit tip de consumator, format de continut sau piata nationala s-ar putea sa nu dea rezultate in alte conditii. Scaderea veniturilor inregistrata in prezent nu este determinata de scaderea cererii. De fapt, cererea de media si divertisment pare sa fie in crestere. Provocarea consta in a identifica tipurile de publicitate care pot rezista presiunii de scadere a preturilor in mediul digital si cea asupra modelelor de abonamente pentru continut premium.


Marcel Fenez a adaugat:

“Chiar daca vorbim de o perioada dificila si cu conditii in continua schimbare, este totusi una extrem de interesanta pentru industrie. Accelerarea trecerii la mediul digital face sa nu mai fie nici o cale de a evita noile modele si dinamici din industrie. Vor castiga acei jucatori care se concentreaza pe generarea unor schimbarii care aduc valoare reala clientilor si vor fi campioni in implementarea acestora. Anumite segmente vor trebui sa se consolideze, clientii mai putin fideli vor fi plecat deja, produsele de calitate superioara vor fi apreciate atat de consumatori cat si de cumparatorii de publicitate, si distributia digitala va deveni din ce in ce mai utilizata, ajungand la tarife care sa-i reflecte mai bine valoarea. Insa pentru a beneficia pe deplin de aceasta crestere fiecare dintre segmentele diverse ale acestei industrii trebuie sa primeasca viitorul digital cu bratele deschise.”


Despre PricewaterhouseCoopers

PricewaterhouseCoopers (www.pwc.com/ro) ofera servicii de audit financiar, consultanta fiscala si consultanta pentru afaceri, specializate pe diferite sectoare pentru a contribui la crearea unui mediu de afaceri favorabil si a genera plus valoare pentru clientii sai si toti factorii implicati. Cei peste 155,000 de angajati ai firmei din 153 de tari isi valorifica gandirea si experienta pentru a oferi noi perspective si solutii practice pietei.

\"PricewaterhouseCoopers\" semnifica reteaua de firme membre ale PricewaterhouseCoopers International Limited, fiecare dintre acestea fiind persoana juridica cu statut independent.
Social Media
Vezi toate articolele autorului: Comunicate de Afaceri

Comentarii

Cauta

Categorii populare