Comunicate de Afaceri

Apa este prea pretioasa pentru a fi folosita o singura data.

Producem apa curata din apa uzata, aceasta sarcina aparent nerealista este transformata in realitate in statiile moderne de tratarea a apei, iar compania de tehnologie a apei VA TECH WABAG este un pionier in acest domeniu. Apele uzate municipale si industriale pot fi reutilizate in mod durabil pentru o serie de scopuri, inclusiv in Namibia, unde sunt reutilizate ca apa potabila.

Valurile extreme de caldura si secetele severe din Europa au dus la lipsa acuta de apa si ameninta recoltele. Aproximativ 30% din terenurile agricole din Europa sunt in prezent amenintate de seceta. In nordul Italiei, a fost declarata stare de urgenta, pe fondul crizei de apa, iar apa potabila este rationata; acestea si alte rapoarte alarmante domina in prezent mass-media. Apa devine din ce in ce mai rara in Europa, dar in multe parti ale lumii secetele si lipsa alimentarii cu apa au devenit o problema permanenta, iar tarile apeleaza la solutii alternative. Reciclarea apei este astfel o optiune dovedita.

Apa este prea pretioasa pentru a fi folosita o singura data.

Agricultura reprezinta aproximativ 60-70% din consumul anual de apa. Sunt necesare volume enorme pentru irigarea suprafetelor cultivate. Dar apele uzate disponibile din abundenta pot fi tratate relativ usor pentru a fi reutilizate in irigatiile agricole. Statiile conventionale de tratare a apelor uzate municipale cu procese de epurare mecanice/biologice pot fi extinse cu o treapta suplimentara de tratare pentru a obtine o calitate superioara a apei uzate tratata conform cerintelor. Statiile de epurare a apelor uzate sunt surse alternative de apa de incredere, deoarece ofera apa continuu la calitate constanta, indiferent de clima si seceta. In multe tari, precum Tunisia, Egipt si Arabia Saudita, aceasta practica este deja stabilita si WABAG a implementat aici mai multe proiecte. Reutilizarea apei se practica si pentru irigarea zonelor urbane verzi, ca apa de serviciu pentru curatarea straziilor sau apa pentru stingerea incendiilor. Doua statii WABAG din Madinaty, un oras satelit nou si modern de langa Cairo, produc impreuna 80,000 m3/zi apa de serviciu din apele uzate municipale, care alimenteaza direct o retea speciala si este utilizata pentru irigarea zonelor verzi. Acest lucru economiseste efectiv volume de apa potabila care sunt suficiente pentru a satisface mai mult de 600,000 persoane.

Reciclarea apei pentru operatiuni industriale – durabila si eficienta din punct de vedere al costurilor.

Industriile au recunoscut potentialul utilizarii multiple a apei si investesc din ce in ce mai mult in sisteme durabile de reutilizare. De exemplu, apa de racire, apa de alimentare a boilerelor sau apa de serviciu pot fi produse si reutilizate din fluxurile de apa uzata generate in statia cu tratare in mai multe etape. Acest lucru minimizeaza consumul de apa dulce si, in acelasi timp, volumul de apa uzata si, in consecinta, reduce costurile de operare. Instalatiile industriale de reciclare sunt in plina expansiune in multe domenii, pentru rafinarii, industria chimica, otelarii sau centrale electrice. Nu doar industriile la scara larga, ci si unitatile mici de productie opteaza din ce in ce mai mult pentru reciclarea apei.

In Romania, de exemplu, WABAG finalizeaza in prezent proiectul pentru Clean Tech International (parte a Grupului SARIA) pentru modernizarea statiei de tratare existenta a efluentilor, utilizand cea mai moderna tehnologie de filtrare cu membrane, si anume bioreactorul cu membrane (MBR) si osmoza inversa (OI). Un debit partial din capacitatea totala de 420 m3/zi apa uzata va fi purificata prin osmoza inversa pentru a fi reutilizata ca apa de alimentare a boilerelor. Un model pentru alte companii care apreciaza protectia mediului si durabilitatea.

Sistemele avansate permit chiar si zero descarcari lichide, adica productia fara generarea de apa uzata. De mai bine de 20 de ani, WABAG implementeaza instalatii de reutilizare a apei pentru o mare varietate de industrii in mai multe tari, avand solutii personalizate conform cerintelor clientului.

Prima statie din lume care produce apa potabila curata din apele uzate este situata in Namibia.

Oriunde este deosebit de uscat pe planeta noastra, este necesara o eficienta ridicata. Namibia gazduieste prima instalatie de reutilizare directa a potabilitatii (DPR) din lume, care produce apa potabila curata din apele uzate municipale tratate, care utilizeaza un sistem avansat de tratare in 9 etape.

Doar aceasta fabrica acopera pana la 35% din cererea orasului Windhoek. WABAG a finalizat noua “Statie de Reutilizare a Apei Goreangab” in 2002 si de atunci furnizeaza orasului 21,000 m3/zi apa potabila.

Instructiuni legale pentru reutilizarea apei – India este in frunte.

Apa este rara in multe parti ale Indiei, iar criza climatica exacerbeaza vizibil situatia. Pentru a nu periclita alimentarea cu apa potabila, alimentarea cu apa a instalatiilor industriale este intrerupta in cazul lipsei extreme de apa. Statul Tamil Nadu, din sudul Indiei, este un pionier al recuperarii apei si, in 2019, a emis o directiva prin care le cere companiilor industriale sa utilizeze apele uzate tratate de la statiile municipale de epurare a apelor uzate pentru productia de apa induatriala – si a dat, de asemenea, un exemplu. Pentru mega-orasul Chennai, WABAG a implementat o statie de reciclare a 45,000 m3/zi care trateaza apa din efluentul statiei de epurare a apelor uzate Koyambedu folosind ultrafiltrarea si osmoza inversa, printre alte tehnologii, pentru a produce apa curata potabila care este pompata catre centrele industriale din apropiere printr-o retea de distributie. De la punerea in functiune in 2019, WABAG a preluat si managementul operational timp de 15 ani. In iunie 2022, compania a primit un alt contract pentru o statie de reciclare similara in Ghaziabag, langa Delhi, in nordul Indiei. Statia de 40,000  m3/zi este programata sa intre in functiune in 2024.

“Reutilizarea apei, odata cu implementarea unor tehnologii eficiente de tratare, este o metoda dovedita care devine nevoia momentului, impreuna cu efectele incalzirii globale. Municipalitatile si industriile pot opta pentru abordarea durabila a reciclarii si reutilizarii apei pentru a asigura aprovizionarea cu apa, protejand in acelasi timp resursele pretioase de apa dulce”, confirma Dr. Josef Lahnsteiner, seful departamentului de Cercetare si Dezvoltare a grupului international WABAG si presedinte al Asociatiei Internationale a Apei (IWA).

Pentru intrebari si informatii suplimentare, nu eziati sa ne contactati:

WABAG Water Services SRL

Erwin Mötz

CEO

Dimitrie Pompeiu Blv., No 6E,

13th floor, 2nd District

020337 Bucuresti,

Romania

Tel. +40-371 604 200

E-Mail: WWS.office@wabag.com

Web:    www.wabag.ro

www.wabag.com

  

 

 

Download fisiere
Social Media
Vezi toate articolele autorului: WABAG Water Services

Cauta

Categorii populare