Comunicate de Afaceri

Ierarhia deșeurilor - Cheia către gestionarea corectă a deșeurilor

Ierarhia deșeurilor este prevăzută în cadrul Directivei 2008/98/CE privind deșeurile, aceasta stabilind clar o ordine a priorităților privind maniera de gestionare a acestora. Această directivă europeană a fost concepută pentru protecția mediului și sănătății cetățenilor, accentuând nevoia unei gestionări eficiente a deșeurilor. 

Directiva stabilește măsuri de prevenire și reducere a efectelor generate de producerea și gestionarea deșeurilor prin folosirea rațională și eficientă a resurselor disponibile. 

În acest sens, legislația de mediu privind deșeurile stabilește direcții sustenabile privind aplicarea corectă a ierarhiei acestora, în vederea menținerii unui nivel înalt de protecție a mediului.

Cadrul legislativ național ce privește managementul deșeurilor prevede obligații clare pe care deținătorii și producătorii de deșeuri trebuie să le respecte. 

Printre principalele obligații se numără și evidenta deseurilor cu accent pe modul corect de gestionare a lor în funcție de tipul și cantitatea generată. În acest mod, autoritățile de mediu pot monitoriza și evalua pe fondul analizei evidenței lunare a deșeurilor, impactul pe care îl generează activitățile realizate de aceste companii asupra mediului și sănătății publice.

Ce rol joacă ierarhia deșeurilor în activitatea de gestionare?

Gestionarea deșeurilor se efectuează ținând cont de 3 direcții principale:

Prevenirea generării deșeurilor 

Prevenirea generării de deșeuri este cea mai importantă premisă în ierarhia gestionării lor, însă la nivel național încă se resimte nevoia de o implicare mult mai mare a membrilor societății în acest sens. 

Acțiunile și programele derulate până în prezent se dovedesc a fi insuficiente în contextul constatării nivelului crescut al volumului deșeurilor generate. Astfel, prioritatea majoră o constă demararea unor inițiative privind conștientizarea impactului creat de această cantitate ridicată de deșeuri și îndreptarea atât a companiilor, cât și a consumatorilor casnici către utilizarea unor tehnologii și produse ecologice.

Din perspectiva prevenirii deșeurilor, principalele obiective vizează:

  • Îmbunătățirea eficienței folosirii resurselor naturale disponibile;
  • Scăderea nivelului de substanțe periculoase utilizate în fluxurile de materiale;
  • Diminuarea emisiilor.

Reciclarea deșeurilor și utilizarea materialelor rezultate

Procesul de reciclare implică atât modul responsabil de utilizare a resurselor, cât și efectele generate asupra mediului. 

În prezent, una dintre priorități este valorificarea cât mai mare a deșeurilor, ele transformându-se în diferite materiale sau produse utilizate în alte procese operaționale. 

Totodată, reciclarea are o contribuție majoră în reducerea unor costuri de producție aferente produselor folosite în diferite industrii din prezent.

Eliminarea definitivă a deșeurilor

În cazul în care deșeurile nu pot trece prin procese de valorificare, ele sunt supuse operațiunilor de eliminare definitivă. Dar, pentru a elimina deșeurile în mod corespunzător sunt necesare proceduri și tehnologii care să garanteze minimizarea impactului asupra sănătății cetățenilor și mediului înconjurător.

Pe fondul principiului general poluatorul plătește, activitatea de gestionare a deșeurilor îi revine generatorilor acestora, acest principiu regăsindu-se la baza tuturor politicilor de mediu europene. 

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Vlad Popescu

Comentarii

Cauta

Categorii populare