Comunicate de Afaceri

SOS Satele Copiilor Romania anunta rezultatele studiului Amprenta sociala si economica, a organizatiei

In cadrul unui eveniment destinat dezbaterilor pe tema imbunatatirii serviciilor sociale din Romania si a cresterii calitatii vietii copiilor vulnerabili, SOS Satele Copiilor Romania a lansat raportul Amprenta sociala si economica a organizatiei SOS Satele Copiilor Romania.

In Romania, peste 54.400 de copii se afla astazi in sistemul de protectie speciala (ANPDCA, iunie 2018). Anual, alti 15.000 de copii sunt neglijati sau abuzati fizic si emotional, pentru o parte dintre acestia dispunandu-se plasamentul in regim de urgenta (ANPDCA, decembrie 2017).

 SOS Satele Copiilor este printre primele organizatii care au introdus modelul caselor de tip familial in Romania, pentru copiii lipsiti temporar sau definitiv de ocrotirea parintilor biologici sau a familiei extinse.

 In cei 25 de ani de activitate, SOS Satele Copiilor Romania a oferit suport unui numar de peste 65.000 de beneficiari, din care:

  • peste 250 de tineri au iesit din sistemul de ingrijire alternativa SOS, intre 18 si 26 de ani;
  • aproape 200 de copii si tineri cresc in prezent, in cele 3 Sate SOS din Bucuresti, Cisnadie – Sibiu si Hemeius – Bacau;
  • peste 400 de copii din aproape 1.000 de familii vulnerabile au primit sprijin, pentru a ramane “acasa”. 98,55% dintre acestia au ramas alaturi de parintii biologici.

 Peste 90% dintre tinerii care au crescut si au plecat din sistemul de ingrijire alternativa SOS sunt perfect integrati in societate, ceea ce inseamna ca au un loc de munca stabil si o locuinta.

 Cercetarea in randul fostilor beneficiari arata ca sustinerea privind viata familiala (relatia cu mama SOS si faptul ca au putut creste impreuna cu fratii) este unul din cele mai importante aspecte apreciate de respondenti. Mentinerea legaturilor intre fratii biologici este, de altfel, una dintre preocuparile majore ale SOS Satele Copiilor Romania. Astfel, 70% dintre copiii aflati sub ocrotirea SOS Satele Copiilor Romania au alaturi un frate sau o sora, ingrijiti si ei in cadrul organizatiei, in sistemul de casute familiale.

 Printre avantajele participarii la programele SOS beneficiarii au mai mentionat: posibilitatea de a-si continua studiile, alaturi de dobandirea cunostintelor si deprinderilor necesare auto-gospodaririi (90%), stabilitatea oferita (89%) si capacitatea de a fi independenti (80%).

 Analiza financiara pe ultimii 10 ani de activitate, arata ca finantarea serviciilor oferite beneficiarilor a fost realizata, in medie, cu doar 10% din surse publice, restul veniturilor SOS provenind din partea Federatiei SOS Children’s Villages International, din donatii si sponsorizari locale si din alte proiecte.

 In perioada 2008-2017, pentru fiecare 1 leu primit din finantari publice, SOS Satele Copiilor Romania a mai contribuit cu 9 lei, pentru a asigura furnizarea serviciilor catre beneficiari.

 „SOS este un partener de baza. Principalele atu-uri ale SOS sunt: continuitatea serviciilor oferite beneficiarilor, paleta larga de servicii pentru toate varstele, fapt ce permite copilului sa aiba stabilitate intr-un singur loc si sa nu fie transferat prin mai multe servicii sau centre, specialistii pe care ii are, managementul de caz ca la carte, pe care putini furnizori il au, gama variata de activitati oferite copiilor si tinerilor. (Reprezentant autoritate publica)

 „Fiecare copil conteaza, iar la SOS Satele Copiilor ne straduim sa le oferim mai mult decat conditiile optime de viata, prin acoperirea nevoilor primare – hrana, locuinta, imbracaminte. De 25 de ani, facem tot ce ne sta in putinta pentru ca fiecare copil sa se bucure de o familie, sa fie iubit, sa se dezvolte armonios, sa primeasca o educatie si sa isi descopere potentialul. Pentru viitor, ne propunem sa pastram calitatea serviciilor oferite si adaptarea continua la nevoile copiilor si ale societatii. Pentru acest lucru, ne bazam in continuare pe parteneriate solide, atat cu institutiile publice, cat si cu mediul neguvernamental si privat.

(Diana Podaru, Director General SOS Satele Copiilor Romania)

 Studiul de amprenta sociala a fost realizat in perioada mai – august 2018 de catre Institutul pentru Cercetarea Calitatii Vietii si ofera o analiza 3600 privind impactul activitatii SOS Satele Copiilor Romania in cei 25 de ani de activitate, perceput la nivelul beneficiarilor, dar si impactul economic al activitatii asupra societatii romanesti. Cercetarea s-a realizat pe opt dimensiuni relevante ale calitatii vietii copiilor: relatiile familiale si de suport, alimentatie, locuire, starea de sanatate, educatie, nivel de trai, bunastare sociala si emotionala, incluziune sociala.

 La evenimentul de lansare a studiului “Amprenta sociala si economica a organizatiei SOS Satele Copiilor Romania” au participat reprezentanti din partea Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, a Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului ale sectoarelor 1, 2 si 3, Bucuresti si Bacau, a Primariilor Ilfov si Bacau, a organizatiilor neguvernamentale, a Universitatii Bucuresti – Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala, a Federatiei ONG pentru copil – FONPC, a Federatiei Organizatiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale - FONSS, a companiilor partenere si a Institutului pentru Cercetarea Calitatii Vietii.

 Studiul complet poate fi descarcat de aici:

www.sos-satelecopiilor.ro/studiu-amprenta-sociala-si-economica-sos

 Despre SOS Satele Copiilor Romania

 Anul acesta, SOS Satele Copiilor Romania aniverseaza 25 de ani de cand primele Sate SOS si-au deschis portile pentru copiii fara familie.

 In prezent, 1000 de copii si tineri sunt sprijiniti direct de organizatie, dintre care aproape 200 cresc in Satele SOS Romania, din Bucuresti, Cisnadie – Sibiu si Hemeius – Bacau.

SOS Satele Copiilor Romania deruleaza, in paralel, servicii de preventie a abandonului, prin Centrele de Consiliere si Sprijin pentru Copii si Parinti, precum si sustinere scolara pentru copiii din zonele vulnerabile, prin Centrul de Zi Hemeius.

 SOS Satele Copiilor Romania este o organizatie neguvernamentala, membra a Federatiei SOS Children’s Villages International, prezenta in 135 de tari ale lumii.

Social Media
Vezi toate articolele autorului: SOS SATELE COPIILOR ROMANIA

Cauta

Categorii populare