Comunicate de Afaceri

Construirea unui motor de căutare mai bun, lecții de la CEO-ul lui Neeva

Cofondatorul și CEO-ul Neeva, Sridhar Ramaswamy, vorbește despre construirea unui motor de căutare fără anunțuri și despre lecțiile învățate din cei 15 ani la Google.

După ce a ajutat la dezvoltarea afacerii de publicitate a Google timp de peste 15 ani, Sridhar Ramaswamy a început să simtă că dependența Google de reclame limita calitatea rezultatelor căutării.

Hotărât să demonstreze că ar putea obține o experiență de căutare mai bună fără reclame, Ramaswamy a co-fondat și lansat Neeva în 2019.

În calitate de CEO al propriei companii de căutare, Ramaswamy este responsabil în fața utilizatorilor produsului său care plătesc un abonament lunar pentru a accesa Neeva.

„Fără reclame” înseamnă că Neeva nu are un stimulent să colecteze date despre utilizatorii săi, ceea ce îl face singurul motor de căutare de pe piață care nu are reclame și o opțiune de confidențialitate.

Ramaswamy se află în prezent în circuitul conferințelor pentru a crește gradul de conștientizare despre Neeva și am reușit să-l ajungem din urmă la Collision săptămâna trecută în Toronto.

Totuși, de fiecare dată am zgâriat doar suprafața. Acum, vrem să săpăm mai adânc.

Deci, ce o face pe Neeva diferită de celelalte companii - și ce o face pe Neeva o alternativă viabilă la Google și Bing?

Care sunt valorile fundamentale ale lui Neeva?

Multe companii intră pe piață făcând afirmații înalte despre cum se vor descurca bine de către utilizatori. Chiar și Google a scris odată „nu fi rău” în codul său de conduită: o promisiune pe care unii critici susțin că nu s-a respectat. Google a subliniat „Nu fi rău” în codul său de conduită, deși nu a fost niciodată eliminat.

În 2021, Google a fost dat în judecată de trei foști angajați pentru motto-ul său „Nu fii rău”. Aceștia susțin că nerespectarea motto-ului este echivalentul unei încălcări a contractului.

Pentru a înțelege mai bine cum va continua Neeva să livreze un produs care pune nevoile utilizatorilor pe primul loc, l-am întrebat pe Ramaswamy care sunt valorile de bază ale lui Neeva.

„Nu este ceva ce am publicat, dar este ceva despre care am vorbit mult cu Vivek [Raghunathan, co-fondatorul Neeva] și mă simt bine să spun asta”, a început Ramaswamy. „La baza noastră, credem că, ca companie, dorim să facem ca tehnologia să servească oamenilor.”

„Cred că multe alte companii de tehnologie, în special în ultimele 25, au devenit mai degrabă exploatatoare”, a continuat el. „Cred că modelul publicitar exemplifica acest lucru. Practic, dacă pot să te conving și să te atrag de produsul meu, pot face aproape orice.”

„Este tehnologia care servește oamenilor”

Nu vă înșelați: Neeva este o organizație pentru profit, deși Ramaswamy spune că modelul său de venituri bazat pe abonament este conceput pentru a servi oamenilor mai degrabă decât agenților de publicitate.

„Da, companiile sunt pentru profit, dar cred că dacă îți configurezi valorile pentru a fi aliniate cu utilizatorul tău, pentru a fi aliniate cu clientul tău, le vei servi întotdeauna”, a spus el. „Pentru mine, acea parte este importantă. Dacă ar trebui să spui: „Hei, ce exemplifica ceea ce faci?” Este tehnologia care servește oamenilor. Acesta este motivul pentru care facem lucruri precum să oferim un preț fix pentru utilitarul de căutare pe care îl obțineți de la noi.”

„Tehnologia la scară este destul de ieftină”

Multe companii din sector îi fac pe consumatori să creadă că tehnologia de scalare este costisitoare, motiv pentru care unele justifică perceperea unor taxe mai mari, de exemplu, pe măsură ce cresc.

Nu trebuie să fie așa, spune Ramaswamy, deoarece consideră că costul tehnologiei la scară este exagerat.

„Convingerea noastră este că tehnologia la scară este de fapt destul de ieftină”, a remarcat el. „Aceasta este magia tehnologiei, dar acum, modul în care toate aceste companii sunt structurate – pe măsură ce se extind, scot mai mulți bani de la tine.”

„Nu este ca și cum ai obține mai multă valoare, deși evident că există excepții”, a continuat Ramaswamy. „Dar am revenit la elementele de bază ale modului în care creați produse care încântă oamenii. Și pentru mine, asta este o viață onorabilă.”

Ce face Neeva pentru a „servi oamenii”?

Definiția lui Neeva a „tehnologiei în serviciul oamenilor” este exemplificată de sistemul său de feedback.

Aproximativ 20% din echipa Neeva are sarcina exclusiv de a asculta feedback-ul clienților și de a-l folosi pentru a modela experiența produsului.

Pe de altă parte, mulți critică Google pentru că nu oferă utilizatorilor ceea ce își doresc de la o experiență de căutare.

L-am întrebat pe Ramaswamy dacă ar putea să ofere exemple de feedback specifice ale clienților care au ajutat-o ​​să modeleze Neeva în ceea ce este astăzi.

„Sunt tone de feedback care vin la noi. Uneori ne simțim rău că nu suntem pe cale să ne ocupăm de toate”, a început el. „Dar pentru a da un exemplu: am făcut un convertor valutar pentru că, crezi sau nu, a fost o cerere de top. Inițial, nu am înțeles acest feedback. Eram de genul: „Chiar? Îți este atât de greu să dai clic pe un link și apoi să introduci numerele tale și să faci conversia valutară?”

„Dar apoi”, a spus Ramaswamy, „mi-am dat seama de un adevăr mai larg despre modul în care oamenii cred despre internet.”

„Oamenii se tem să facă clic pe linkuri”

Neeva s-a opus inițial să meargă pe calea Google de a livra conținut direct în SERP-uri, dar a trebuit să facă unele concesii

Ascultând feedback-ul clienților, echipa Neeva a aflat că există o teamă reală față de clicurile pe linkuri din rezultatele căutării.

„A face clic pe un link a devenit acum o sarcină contradictorie. Oamenii se tem de fapt să facă clic pe linkuri pentru că nu știu ce este pe cealaltă parte”, a spus Ramaswamy. „Va fi un pop-up? Îți va spune că computerul tău are un virus? Este altceva? Acesta este motivul pentru care am introdus [un convertor valutar] direct în motorul de căutare. Deci acesta este un exemplu.”

Un alt avantaj oferit abonaților Neeva este accesul la un canal Slack unde clienții se pot angaja în discuții de grup cu dezvoltatorii.

„Mulți oameni au spus: „Vrem să putem oferi feedback pentru a [îmbunătăți] rezultatele căutării tale”, a spus Ramaswamy. „Așa că am creat o funcție de feedback comunității care este lansată unor persoane; nu este eliberat tuturor.”

Modul în care funcționează, a explicat el, este că utilizatorii „pot spune: „Hei, acest rezultat nu este relevant”. Sau, „Acest rezultat este rezultatul de top pentru această interogare.”

„Această listă continuă și continuă”, a spus Ramaswamy. „Clienții sunt într-adevăr o sursă de multe idei.”

Neeva este un produs ghidat de client

La Collision, Ramaswamy a descris ce își propune în cele din urmă să realizeze cu Neeva și cum diferă de obiectivele motoarelor de căutare mai mari precum Google.

După ce am vorbit cu el, l-am întrebat dacă ar putea clarifica ce vrea să spună dorind să „lăsească societatea să-și dea seama” ce să facă cu Neeva.

„Am vorbit despre asta mai mult în spiritul: Google cheltuiește un miliard, face o sută de miliarde. Chestia mea a fost mai mult: vrem să facem câteva miliarde și să lăsăm societatea să-și dea seama ce vrea să facă cu serviciul”, a explicat Ramaswamy. „Este mai mult un argument general în jurul nu capitalismului captiv, ci capitalismului competitiv.”

„Lucrul frumos despre tehnologie este crearea unui produs pentru 100 de milioane de oameni nu este foarte diferit de crearea unui produs pentru un miliard de oameni”, a continuat el. „Aceasta este magia scării și tehnologiei.”

Fiind plătit de către oamenii care îl folosesc, Neeva oferă o flexibilitate unică în ceea ce privește creșterea viitoare.

Utilizatorii nu au atât de multă influență asupra unui produs precum Căutarea Google, având în vedere că de obicei nu plătesc pentru a-l folosi.

Deși chiar și pentru un produs gratuit, Ramasamy susține că Google ar putea face mult mai mult pentru a oferi utilizatorilor valoare.

„Ideea mea a fost că un produs plătit de client ne face mult mai ușor să lansăm produsul în întreaga lume [și] conducem în continuare o companie profitabilă, dar nu la scara obscenă pe care o văd pe Facebook sau Google funcționând”, a spus el. spus. „Oamenii spun mereu... „Ei bine, Google îmi oferă Gmail gratuit. Vor înceta să-i mai dea? Și răspunsul meu aproximativ este: Ei bine, sunt sigur că, cu 100 de miliarde de dolari, o mulțime dintre noi vom lua decizii foarte bune despre cum să folosim acești bani.”

Ramaswamy a spus că utilizatorii „nu au nevoie de un monopolist pentru a lua această decizie și a decide că vor să vă ofere Gmail gratuit. Nu avem nevoie de caritate din partea companiilor bogate pentru a face asta; avem nevoie de concurență, așa că mai mulți bani care sunt cheltuiți pentru asta vin la noi.”

Neeva își va ține promisiunile de confidențialitate?

DuckDuckGo, un alt motor de căutare care susține confidențialitatea drept punct cheie de vânzare, a fost recent o sursă de controverse, după ce s-a descoperit că transmite o cantitate minoră de date către Microsoft.

Asta a rezultat din înțelegerea pe care DuckDuckGo trebuie să folosească indexul de căutare Bing.

L-am întrebat pe Ramasamy ce măsuri are Neeva pentru a-și respecta promisiunile zero de colectare a datelor.

„Nu difuzarea reclamelor este cea mai mare măsură pe care o avem în vigoare. Și ne construim propriul index”, a spus el, adăugând că compania „notă în mod activ evaluările umane și recuperează datele”.

„Ne dorim cu adevărat să creăm un produs diferențiat”, a subliniat Ramasamy. „Am început cu utilizarea API-ului Bing pentru căutare [dar] în multe feluri, cred că ar fi fost mai bine să investim în căutare din prima zi. Suntem o companie de produse și dorim să devenim un motor de căutare mult mai bun. Acesta este marele factor de diferențiere.”

„Facem investiții fundamentale în căutare”

În plus față de menținerea Neeva fără reclame, își va putea menține promisiunea de zero date prin construirea propriului index de căutare.

DuckDuckGo, de exemplu, a avut probleme deoarece depinde în întregime de Microsoft pentru rezultatele căutării. Ramasamy spune că Neeva este singura companie din afara Google și Bing care accesează cu crawlere și indexează web-ul.

Această afirmație este susținută de un raport din octombrie 2020 privind concurența digitală al Subcomisiei pentru antitrust a Comisiei Judiciare a Camerei. Raportul precizează:

„Costul ridicat al menținerii unui index proaspăt și decizia multor pagini web mari de a bloca majoritatea crawlerelor limitează semnificativ participanții noi la motoare de căutare. Astăzi, singurele motoare de căutare în limba engleză care își mențin propriul index cuprinzător al paginilor web sunt Google și Bing.”

El a recunoscut că, ca răspuns, mulți se întreabă: „Care este mare lucru? Ce mai conteaza?"

„Ne permite să facem lucruri precum crearea unei experiențe de cumpărături mult mai bune”, a explicat Ramasamy, remarcând că, de exemplu, Neeva „a lansat linkuri Reddit în rezultatele căutării... pentru că lucrăm cu Reddit pentru a obține indexul lor. Deci avem un index al tuturor paginilor web pe care le difuzează.”

Ramasamy a spus că utilizatorii pot primi rezultate de mai bună calitate pentru astfel de interogări precum „Care sunt cele mai interesante postări Reddit care corespund acestei interogări?”

Neeva poate „lansa astfel de funcții, pentru că facem investiții fundamentale în căutare; aproape singura companie din afara Google și Microsoft care face asta.”

„Folosim din ce în ce mai mult Bing ca alternativă atunci când nu putem răspunde la întrebări”, a recunoscut Ramasamy. Cu toate acestea, el a spus: „De-a lungul timpului, aspirația noastră este să putem face noi înșine din ce în ce mai multe rezultate ale căutării”.

Unicul focus al lui Neeva este conținutul web tradițional (deocamdată)

Având în vedere că comportamentul de căutare al oamenilor se îndreaptă mai mult către videoclipuri scurte, l-am întrebat pe Ramaswamy dacă Neeva intenționează să indexeze conținut precum Povești web sau videoclipuri TikTok.

Deocamdată, singurul obiectiv al lui Neeva este să rezolve căutarea conținutului web bazat pe text.

„Rezolvarea căutării, în special a lucrurilor precum căutarea vorbită, este o problemă suficient de mare încât nu am ajuns acolo”, a spus Ramaswamy. „Avem aranjamente de lucru. Avem parteneriate cu companii precum Twitter și companii precum Reddit pentru a le evidenția mai bine conținutul.

Twitter, a subliniat el, „Are multe informații în timp real. Așa că ne concentrăm pe astfel de lucruri chiar acum și mai puțin pe video. Ar fi un proiect distractiv de făcut.”

Cea mai mare provocare a lui Neeva este conștientizarea

În timp ce ne-am încheiat conversația, l-am întrebat pe Ramaswamy: Care este cel mai important obstacol pe care Neeva trebuie să-l depășească în călătoria sa spre adoptarea în masă?

Răspunsul lui Ramaswamy: „Este într-adevăr despre competiție.”

Produsul, a spus el, nu este problema.

„Avem un produs grozav. În comparație cu opțiunile susținute de anunțuri... motorul de căutare gratuit Neeva este infinit mai bun”, a explicat Ramaswamy. „Locul în care ne luptăm este să facem cuvântul, să facem oamenii să ne cunoască ca o opțiune și să îi facem pe oameni să ne seteze ca căutare implicită în Safari, ceea ce este imposibil.

„Cereți mai multe alegeri”

Așa cum a explicat Ramaswamy, nu există niciun stimulent pentru o companie precum Google să inoveze dacă nu are contestatori.

Companiile tind să-și îmbunătățească produsele atunci când se confruntă cu o concurență mai puternică. Dar singura modalitate prin care mai mulți concurenți pot intra pe piața de căutare este ca consumatorii să ceară mai multe opțiuni.

„Pentru mine, aceasta este cea mai mare cerință pe care aș avea-o”, a spus Ramaswamy, „este să cer mai multe opțiuni, deoarece concurența produce produse mai bune”.

La rândul său, el a spus: „Această competiție creează produse mai bune pentru noi. Un titular care se descurcă foarte bine nu are niciun stimulent să inoveze [sau] să perturbe.”

În schimb, la Neeva, „Nu avem nimic de pierdut”, mi-a spus Ramaswamy. „Vom merge pentru garduri [și vom face] mai ușor pentru oameni să schimbe, pentru ei să încerce Neeva, pentru ei să decidă singuri dacă vor sau nu.”

Ce urmează pentru Neeva?

Înainte de a mă despărți, a trebuit să întreb la ce ne puteam aștepta în continuare de la Neeva.

„Am învățat multe de la Compania mea pe Google în ceea ce privește afacerile locale – chiar și în ceea ce privește Search Console – că sunt încrezător că putem face mai bine”, a spus Ramaswamy, adăugând că „GMB, după cum știți, este un adevărat problemă pentru mulți oameni. În special agențiile care doresc să actualizeze informațiile pentru o grămadă de companii cu care lucrează.”

Speranța, a spus Ramaswamy, este că „vom avea instrumente mai bune. Dar încă nu."

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Angelos Ranger

Comentarii

Cauta

Categorii populare