Comunicate de Afaceri

Importanța sitemap-urilor

Există multe sfaturi și trucuri SEO care ajută la optimizarea unui site, dar unul dintre acestea, a cărui importanță uneori este subestimată este sitemap-urile. Sitemap-urile, după cum sugerează și numele, sunt doar o hartă a site-ului dvs. - adică pe o singură pagină afișați structura site-ului dvs., secțiunile sale, legăturile dintre ele etc. Sitemaps-urile facilitează navigarea pe site și având un sitemap actualizat pe site. site-ul tău este bun atât pentru utilizatorii tăi, cât și pentru motoarele de căutare. Sitemap-urile sunt o modalitate importantă de comunicare cu motoarele de căutare. În timp ce în robots.txt le spuneți motoarelor de căutare ce părți ale site-ului dvs. să excludă de la indexare, în harta site-ului dvs. le spuneți motoarele de căutare unde doriți să ajungă.

Sitemapurile nu sunt o noutate. Ele au făcut întotdeauna parte din cele mai bune practici de design web, dar odată cu adoptarea sitemap-urilor de către motoarele de căutare, acum devin și mai importante. Cu toate acestea, este necesar să faceți o precizare că, dacă sunteți interesat de sitemap-urile în principal din punct de vedere SEO, nu puteți continua doar cu sitemap-ul convențional (deși în prezent Yahoo! și MSN încă păstrează formatul standard html) . De exemplu, Google Sitemaps folosește un format special (XML) care este diferit de sitemap-ul html obișnuit pentru vizitatorii umani.

S-ar putea întreba de ce sunt necesare două sitemap-uri. Răspunsul este evident - unul este pentru oameni, celălalt este pentru păianjeni (deocamdată în principal Googlebot, dar este rezonabil să ne așteptăm ca și alți crawler-uri să se alăture clubului în curând). În această relație, este necesar să se clarifice faptul că a avea două hărți de site nu este considerată conținut duplicat. În „ Introducere în Sitemaps ”, Google afirmă în mod explicit că utilizarea unui sitemap nu va duce niciodată la penalizare pentru site-ul dvs.

De ce să folosiți un Sitemap

Utilizarea sitemap-urilor are multe beneficii, nu doar o navigare mai ușoară și o vizibilitate mai bună de către motoarele de căutare. Sitemaps-urile oferă posibilitatea de a informa imediat motoarele de căutare despre orice modificare a site-ului dvs. Desigur, nu vă puteți aștepta ca motoarele de căutare să se grăbească imediat să indexeze paginile dvs. modificate, dar cu siguranță modificările vor fi indexate mai repede, comparativ cu atunci când nu aveți o hartă a site-ului.

De asemenea, atunci când ai o hartă a site-ului și o trimiți la motoarele de căutare, te bazezi mai puțin pe link-uri externe care vor aduce motoarele de căutare pe site-ul tău. Sitemaps-urile pot ajuta chiar și cu legăturile interne dezordonate - de exemplu dacă ați rupt accidental link-uri interne sau pagini orfane la care nu se poate ajunge în alt mod (deși nu există nicio îndoială că este mult mai bine să vă remediați erorile decât să vă bazați pe un sitemap) .

Dacă site-ul dvs. este nou sau dacă aveți un număr semnificativ de pagini noi (sau actualizate recent), atunci folosirea unui sitemap poate fi vitală pentru succesul dvs. Deși puteți rămâne fără un sitemap, este probabil ca în curând sitemap-urile să devină modalitatea standard de trimitere a unui site la motoarele de căutare. Deși este sigur că păianjenii vor continua să indexeze Web-ul și sitemaps-urile nu vor face ca procedurile standard de accesare cu crawlere să fie depășite, este logic să spunem că importanța sitemap-urilor va continua să crească.

Sitemaps-urile ajută, de asemenea, la clasificarea conținutului site-ului dvs., deși motoarele de căutare nu sunt în niciun caz obligate să clasifice o pagină ca aparținând unei anumite categorii sau ca se potrivește cu un anumit cuvânt cheie doar pentru că le-ați spus acest lucru.

Având în vedere că programele de hărți de site ale principalelor motoare de căutare (și în special Google) sunt încă în versiune beta, utilizarea unui hartă de site ar putea să nu genereze avantaje uriașe imediat, dar pe măsură ce motoarele de căutare își îmbunătățesc algoritmii de indexare a hărților de site, este de așteptat ca tot mai multe site-uri să fi indexat rapid prin sitemap-uri.

Generarea și trimiterea Sitemap-ului

Pașii pe care trebuie să îi efectuați pentru a avea un sitemap pentru site-ul dvs. sunt simpli. În primul rând, trebuie să îl generați, apoi îl încărcați pe site-ul dvs. și, în final, notificați Google despre asta.

În funcție de abilitățile tale tehnice, există două modalități de a genera un sitemap - să descarci și să instalezi un generator de sitemap sau să folosești un instrument online de generare a sitemap-ului. Primul este mai dificil, dar aveți mai mult control asupra ieșirii. Acest generator este un script Python, deci serverul dvs. web trebuie să aibă instalat Python 2.2 sau o versiune ulterioară, pentru a-l rula.

Al doilea mod de a genera un sitemap este mai ușor. Există multe instrumente online gratuite care vă pot face treaba. De exemplu, aruncați o privire la această colecție de instrumente pentru Sitemap-uri terță parte . Deși Google spune în mod explicit că nu le-a testat, nici nu le-a verificat, această listă va fi utilă deoarece include link-uri către generatoare online, generatoare de hărți de site descărcabile, pluginuri pentru hărți de site pentru sisteme populare de gestionare a conținutului etc., astfel încât veți putea găsi exact ceea ce ai nevoie.

După ce ați creat harta site-ului, trebuie să-l încărcați pe site-ul dvs. (dacă nu este deja acolo) și să notificați Google despre existența acestuia. Notificarea Google include adăugarea site-ului în contul dvs. Google Sitemaps , așa că, dacă nu aveți un cont la Google, este timpul să deschideți unul. Un alt detaliu care este util de știut în prealabil este că, pentru a adăuga harta site-ului în contul dvs., trebuie să verificați că sunteți proprietarul legitim al site-ului.

În prezent, Yahoo! și MSN nu acceptă sitemap-uri, sau cel puțin nu în format XML, utilizate de Google. Yahoo! permite webmasterilor să trimită „un fișier text cu o listă de adrese URL” (care poate fi de fapt o versiune simplificată a unei hărți a site-ului), în timp ce MSN nu oferă nici măcar asta, dar există zvonuri că indexează sitemap-urile atunci când acestea sunt disponibile La fata locului. Cel mai probabil, această situație se va schimba în viitorul apropiat și atât Yahoo! și MSN va prinde cu Google, deoarece hărțile site-ului trimise de utilizatori sunt doar un instrument SEO prea puternic și nu pot fi ignorate.

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Angelos Ranger

Comentarii

Cauta

Categorii populare