Comunicate de Afaceri

SEO: Cum sa reduci rata de respingere a site-ului tau

Ce este rata de respingere?

Definitia exacta oferita de Google este: “Rata de respingere reprezinta procentul de vizite in cadrul carora este accesata o singura pagina inainte de parasirea site-ului.”

Atunci cand Google Analytics iti indica o rata de respingere ridicata, trebuie sa ai in vedere doua aspecte. In primul rand, acest lucru inseamna ca utilizatorii nu au gasit ceea ce cautau atunci cand au accesat o pagina a site-ului tau sau ca informatia oferita de tine nu este suficient de interesanta. Este importanta monitorizarea permanenta a acestei variabile, pentru a analiza cum se reflecta strategia SEO on page in valorile acesteia.

In al doilea rand, trebuie sa ai in vedere faptul ca rata de respingere iti poate afecta pozitiile in motoarele de cautare. Acest lucru se intampla pentru ca Google asociaza rata de respingere ridicata cu un site al carui continut este slab calitativ si irelevant pentru cuvintele cheie cautate.

Insa, inainte sa te ingrijorezi, ar trebui sa stii ca exista diverse metode pentru a reduce rata de respingere:

1. Optimizeaza viteza de incarcare a site-ului:
Incarcarea dificila reprezinta una dintre cele mai grave probleme care pot aparea in cazul unui site. Optimizarea vitezei de incarcare este esentiala, daca luam in calcul faptul ca aproximativ 50% dintre utilizatori se astepta ca un site sa se incarce in doua secunde sau mai putin. In cazul in care site-ul tau are nevoie de mai mult timp pentru a se incarca, utilizatorul nu va mai avea rabdare sa astepte si, atunci, calitatea continutului oferit de tine devine irelevanta.


2. Creeaza continut accesibil cu ajutorul formatarii inteligente
Atunci cand textul afisat pe site este de dimensiuni impresionante, acest lucru ii poate descuraja pe utilizatori. Din nou, calitatea continutului oferit de tine devine irelevanta, atata vreme cat utilizatorul este coplesit de dimensiuni si paraseste site-ul. De aceea, formatarea paginilor din site este una dintre cele mai eficiente modalitati de reducere a ratei de respingere. Cu cat mai lizibil este continutul oferit de tine, cu atat cresc sansele ca utilizatorul sa petreaca mai mult timp pe site.
Iata cateva modalitati simple pentru a imbunatati formatarea:
- foloseste heading-urile corespunzator
- utilizeaza frecvent subheading-uri
- cauta imagini potrivite
- integreaza liste punctuale.


3. Nu abuza de widget-urile din bara laterala si de promotii
Utilizatorul poate fi coplesit si poate parasi site-ul atunci cand bara laterala a acestuia este incarcata de reclame, oferte sau premii. Daca vrei sa evidentiezi continut relevant din bara laterala, procedeaza in asa fel incat utilizatorul sa primeasca informatie valoroasa.


4. Coreleaza rata de respingere cu timpul petrecut pe site
Este important sa iei in calcul contextul general al site-ului tau atunci cand analizezi rata de respingere. Numai asa poti sa identifici daca exista probleme specifice in cazul unei pagini din site, a unei categorii sau a intregului site. Spre exemplu, daca valorile pentru timpul petrecut pe site sunt bune, in timp ce blogul are o rata de respingere ridicata, acest lucru semnalizeaza o problema a continutului de pe blog. In schimb, daca rata de respingere este ridicata si valorile pentru timpul petrecut pe site sunt scazute, acest lucru indica faptul ca nu le oferi, in general, utilizatorilor ce isi doresc.


5. Optimizeaza SEO continutul de pe site
Unul dintre cei mai importanti factori ce contribuie la o rata de respingere ridicata este lipsa de relevanta. Astfel, daca site-ul tau nu este relevant pentru cautarea utilizatorului, este foarte probabil ca acesta sa paraseasca pagina. Atunci cand alegi cuvintele cheie, asigura-te ca informatia oferita de tine pe site are un nivel ridicat de relevanta pentru cautarile respective. Intreaba-te ce isi doresc utilizatorii mai exact sa obtina cu ajutorul cautarilor. Vor sa invete ceva sau sa cumpere un produs? In ce stadiu al procesului de conversie se afla? Aceste intrebari te vor ajuta sa creezi continut relevant si folositor si, totodata, sa scazi rata de respingere.


6. Foloseste un singur call to action
Gandeste-te exact ce vrei sa faca utilizatorii tai dupa ce au citit continutul si indeamna-i sa faca acel lucru cu ajutorul unui call to action clar. Daca vei folosi mai multe mesaje call to action diferite, acestea vor induce utilizatorii in eroare sau ii vor coplesi. Asigura-te ca le transmiti in mod clar utilizatorilor ce iti doresti sa faca.


7. Foloseste o structura de link-uri interne logica
Folosirea unei cantitati exagerate de link-uri interne iti poate reduce rata de respingere, insa risti ca site-ul tau sa arate inestetic si ieftin. Acestea nu vor imbunatati experienta utilizatorilor pe site-ul tau.
Concentreaza-te pe relevanta si logica atunci cand creezi link-uri interne, astfel incat utilizatorii tai sa beneficieze de informatiile suplimentare utile atunci cand le acceseaza.


8. Optimizeaza SEO paginile de produs
Paginile de produs sunt dificil de creat, deoarece prea multa informatie ar putea coplesi utilizatorii, in timp ce prea putina s-ar putea sa nu-i convinga sa cumpere. De cele mai multe ori, vizitatorii nu realizeaza o conversie pe paginile de produs pentru ca nu sunt pregatiti sa cumpere. Insa, uneori acest lucru se intampla pentru ca nu au primit suficiente informatii referitoare la un produs.

Rata de respingere in cazul paginilor de produs poate fi mai ridicata decat in cazul altor pagini, iar acest lucru variaza in functie de produsele sau serviciile oferite. Ofera mai multe informatii despre produse si observa daca rata de respingere se reduce. Mentioneaza politica de reurnare, locul in care au fost produse si insereaza review-uri. Foloseste-te de A/B testing pentru a testa variabilele, inainte de o lua o decizie finala refritoare la informatia oferita in paginile de produs.


9. Foloseste-te de campul de cautare
Unele site-uri neglijeaza functionalitatea oferita de campul de cautare si pierd astfel ocazia de a pune la dispozitia utilizatorilor un instrument care sa ii ajute sa gaseasca ce cauta. Cu cat acestia vor gasi mai usor ceea ce isi doresc, cu atat va scadea rata de respingere.


10. Optimizeaza-ti site-ul pentru mobil:
Cu toate ca numarul persoanelor care acceaseaza site-uri de pe dispozitivele mobile este in crestere, exista in continuare extrem de multe site-uri care nu sunt optimizate pentru mobil. Acest lucru ii invita, practic, pe utilizatori sa paraseasca respectivele site-uri si sa acceseze unele cu un design responsiv. Optimizarea pentru mobil poate fi dificila si de lunga durata, in special in cazul site-urilor mari, insa acest proces te va ajuta sa reduci rata de respingere.

Mai multe informatii, pe site - http://www.iagency.ro/.
Social Media
Vezi toate articolele autorului: Adserving iAgency.ro

Comentarii

Cauta

Categorii populare