Comunicate de Afaceri

Totul despre displazia de sold la copii!

Displazia sold poate fi atat unilaterala (afecteaza un singur sold), cat si bilaterala (sunt afectate ambele).

Care sunt cauzele?

Nu exista cauze bine determinate in cazul acestei afectiuni. Doctorul Ioan Emilian Fodor, medic primar chirurgie si ortopedie pediatrica la Centrul medical materno-infantil Persepolis, spune ca putem lua in calcul cauza genetica, atunci cand au existat antecedente de displazie sau luxatie congenitala de sold in familie, cu precizarea ca afectiunea poate aparea si la doua generatii diferenta. O alta cauza este imaturitatea, atunci cand displazia https://www.catenapascupas.ro/displazia-de-sold--ar122.html apare ca urmare a dezvoltarii inadecvate a fatului in uter.

La capitolul cauze putem vorbi si despre cauza mecanica, cand bebelusul poate suferi un traumatism in cazul unei nasteri cu complicatii.

Cum identificam displazia de sold?

Noua, mamicilor, ne e destul de greu, dar nu imposibil. Ca sa putem depista singure aceasta afectiune e bine sa stim care sunt simptomele.

Principalele semne clinice sunt asimetria de pliuri in zona feselor si a coapselor, asimetria bazinului, sau limitarea de abductie, adica de desfacere a picoarelor. Cel mai indicat este ca bebelusul sa fie consultat de un medic ortoped inca de la nastere.

In cazul in care acest lucru nu s-a intamplat la momentul respectiv, e bine sa mergem cu copilul la un consult de specialitate inca din primele saptamani de viata. Medicul Ioan Fodor recomanda ca metoda de diagnosticare ecografia. Aceasta este o metoda neinvaziva, cu ultrasunete si pana la varsta de patru luni si jumatate este singurul mod pentru a pune un diagnostic clar. La noi in tara, aceasta se face fie la cererea parintilor, fie la indicatia medicului specialist. In alte tari, in schimb, aceasta ecografie este obligatorie pentru toti nou-nascutii chiar inainte de a iesi din maternitate.

Ce se intampla daca nu e depistata la timp?

In cazul (foarte rar) in care displazia apare abia dupa nastere, depistarea ei devine destul de dificila. Cel mai adesea poate fi remarcata in momentul in care copilul incepe sa mearga si are un mers schiopatat pentru ca membrul afectat este mai scurt sau merge pe varfuri pentru a compensa aceasta diferenta.

Nedepistata la timp, displazia de sold poate duce la deformari permanente ale articulatiilor soldurilor sau, mai grav decat atat, atunci cand copilul incepe sa mearga se transforma in luxatie de sold a carei vindecare necesita un tratament indelungat, interventii chirurgicale si imobilizare prelungita..

Ce solutii sunt si cat dureaza refacerea?

Pentru refacere este nevoie ca micutul sa stea in pozitia indicata de medicul ortoped. Nu va speriati, nu e imposibil. Exista cateva mijloace prin care copilul poate fi tinut in aceeasi pozitie. Doctorul Ioan Fodor recomanda, pe langa diferitele mijloace de contentie ca mulajul spica, atelele sau hamul Pavlik si “vestitele doua scutece de unica folosinta puse unul peste altul”, care pot rezolva problema in patru sau cinci saptamani. “Cand tavanele cotiloidiene incep sa se formeze, copilul poate fi lasat in pace, dar trebuie urmarit lunar”.

Ce e cel mai important de stiut: copilul nu va suferi, deoarece aceste metode de tratament nu sunt dureroase.

Copilul va duce o viata normala?

Cred ca fiecare mamica se gandeste la asa ceva cand vine vorba despre copilul ei. Si spun asta din proprie experienta, deoarece la cea mai mica banuiala ca baietelul meu ar avea ceva m-am gandit la cum o sa traiasca de acum incolo cu acel “ceva”, chiar si cand a fost vorba de o banala hernie ombilicala care s-a rezolvat de la sine.

In cazul displaziei de sold, orice mama are cateva temeri pentru viitorul copilului: va putea merge normal, va merge schipatand sau leganat, va putea sa faca sport? Ei bine, l-am intrebat pe medicul Ioan Fodor, care ne-a spus ca “displazie de sold depistata la timp si tratata corespunzator nu va afecta in niciun fel mersul sau calitatea vietii copilului”.
Social Media
Vezi toate articolele autorului: Pe Kassa

Comentarii

Cauta

Categorii populare