Comunicate de Afaceri

Afacere pe timp de criza: spalatorie auto fara apa la sediul firmelor de leasing

Marele castig a venit peste el anul trecut, cand criza daduse peste cap toata Romania. Bucuresteanului Andrei Popa, 30 de ani, nu-i venea sa creada ce frumos ii merge afacerea: in toamna, cand somajul se ingrosa de la o zi la alta, lui ii crescuse cifra de afaceri cu... 200%. Ba chiar a trebuit sa mai angajeze trei oameni, peste cei sase vechi, ca altfel n-ar fi facut fata. Si pana acum spala masinile diverselor firme, direct in parcare, dar de data asta comenzile curgeau pe banda rulanta. Apoi, la asta s-a adaugat valul francizatilor.

Sunau oameni din toata tara, dornici sa-i cumpere ideea si apoi sa faca si ei bani din spalatul masinii in parcare. Unii erau dintre cei care si-au dat seama ca n-au nici o sansa sa treaca bine criza decat daca au ei afacerea lor. Acum, Andrei are 23 de francizati imprastiati prin toata tara si multi altii urmeaza la rand. Iar solutia de spalat masina, din aceea care nu foloseste jetul de apa, ci numai un spray, n-o mai cumpara din alta parte, ci si-o produce el singur, intr-o mica fabricuta din Bucuresti.

130 de masini dintr-un foc, numai de la o singura firma de leasing

Si cand credea ca asta a fost tot, iata ca a venit boomul maxim, chiar acum, in martie: a inceput sa aiba comenzi de la firmele de leasing. Prima i-a intrecut orice asteptari, 130 de masini dintr-un foc, de la aceeasi firma.
\"Explicatia este urmatoarea: cum multa lume nu-si mai permite sa plateasca ratele la leasing, oamenii au inapoiat masinile. Firma este interesata sa le intretina bine ca sa le poata da mai departe. Si acolo intervenim noi, pentru ca masina sa arate mereu ca noua si sa straluceasca\", ne-a spus Andrei. La asta se mai adauga masinile unei fabrici de mobila, ale unei mari firme de mezeluri, ale unui hipermarket, ale unui dealer de masini si ale parcurilor auto de toate felurile cu mai mult de zece masini. Plus curatatul celor expuse prin malluri sau cine stie prin ce alte locuri publice. Ele trebuie dichisite-oglinda, caci lumea obisnuieste sa le umple de amprente si de dare uleioase.

\"Banii se incaseaza rapid. Profit foarte bun pe fiecare masina spalata\"

Pana in 2007, cand si-a deschis afacerea, tanarul incercase trei randuri de sefi, plus alte doua afaceri. Fusese, treptat, director de vanzari la o firma, director de distributie la alta si om de comunicare la a treia. Intr-o zi si-a dat seama ca vrea ceva numai al lui si s-a bagat in publicitatea outdoor. Vindea spatiu publicitar pe panouri, pentru diverse firme. Apoi a mai tinut si o revista gratuita, tot de publicitate. Afacerile erau micute, dar ambele mergeau bine.
\"Pana la urma le-am vandut pe amandoua. Nu pentru ca voiam sa scap de ele, dar tocmai primisem o oferta foarte buna\", zice. Afacerea cu spalatul masinilor in parcare a inceput-o cu 1.000 de euro. Adica banii de lavete si de cateva sute de solutii pentru spalat, din acelea fara jet de apa, ca in spalatoriile obisnuite. \"Am pornit in parcarea subterana a unui mall din Bucuresti, impreuna cu doi angajati, spaland si eu masini cot la cot cu ei. In scurt timp mi-am dat seama ca afacerea poate deveni foarte profitabila fiindca are marele avantaj al refinantarii continue. Adica, banii se incaseaza foarte rapid. In domeniul acesta ai un profit foarte bun pe fiecare masina spalata. Costul pe masina e de numai 20% din pret\", explica Andrei Popa. Asa a ajuns ca anul trecut sa aiba o cifra de afaceri de 45.000 de euro, dintre care jumatate profit.

Oameni angajati doar daca se pricep sa curete masina cu stil

Rar angajeaza oameni care au lucrat intr-o spalatorie obisnuita. Aceia au alt stil de lucru, mai agresiv, obisnuiti fiind sa scalde masinile intr-un jet de apa. Oamenii lui trebuie sa mangaie caroseria. Asa ca i-a ales pe spranceana, numai din firmele de curatenie. A luat si trei femei, la curatat interiorul masinii, ca ele sunt mai migaloase la asa ceva si mereu fac treaba mai buna decat barbatii. La angajare le face training. Ai crede ca e simplu sa dai cu laveta, dar nu. \"De-abia dupa a saptea masina poti sa spui ca au invatat foarte bine meseria\", spune Andrei. Nu ne da voie sa le spunem oamenilor lui \"spalatori\", ci \"personal de curatenie\".
\"Asta fiindca omul face totul manual si trebuie intr-adevar sa aiba o mana foarte buna, sa se miste rapid. Solutia fara apa (sau Waterless) curata mizeria mica spre medie, deci nu si noroiul uscat. Acela se curata cu altceva, spumant si apa. Waterless, insa, merge pe geamuri, pe caroserie, pe lemn si pe bordul din plastic. Si mai merge si acasa, in gospodarie, pe unele suprafete. Nu e buna pentru textile, materiale absorbante si cauciuc. Pentru masini, se foloseste numai laveta atasata solutiei, caci toata murdaria ramane in laveta. Apoi, laveta nu se arunca, ci se poate spala si refolosi. Nu zgarie vopseaua, ba chiar o protejeaza, avand si efect antistatic. Si mai are si un efect de perlare. Asta inseamna ca, atunci cand ploua, picaturile devin ca niste mici perle, iar murdaria se depune mai greu\", zice tanarul.
O astfel de solutie costa intre 30 si 60 de lei, iar o cutie iti ajunge pentru cinci - zece spalari, depinde de care cumperi, mai mare sau mai mica. \"Solutia este ecologica fiindca nu cere apa, ca la spalatoria obisnuita. Acolo se folosesc, in medie, in jur de 150 de litri de apa pe o singura masina, un consum imens. In unele tari deja exista restrictii la consumul de apa pentru asa ceva\", ne explica Andrei.
Cu masina personala umbla mai mult nespalata - o tine murdara ca sa aiba pe ce face demonstratii clientilor. Sau, in cel mai fericit caz, o spala numai pe jumatate, sa atraga atentia. Si chiar asa se si intampla, caci se trezeste des, in trafic, cu cate un sofer: \"La ce spalatorie ai dus-o, dom\'le, de si-au batut joc de ea?\"

Mai multe informatii pe www.SpalareInParcare.ro

Sursa: GANDUL
Social Media
Vezi toate articolele autorului: SPALARE IN PARCARE

Comentarii

Cauta

Categorii populare