Comunicate de Afaceri

Biblioteca publica - spatiu de interactiune si implicare comunitara

La masa discutiilor s-au aflat, de asemenea, reprezentanti ai mediului biblioteconomic, ai ONG-urilor preocupate de dezvoltarea comunitara, dar si invitati din zona de business, interesati de parteneriatul cu bibliotecile publice: Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania, IREX Romania, Junior Achievement si Intuitext. Toate aceste entitati, impreuna cu reprezentanti ai bibliotecarilor si invitati din presa, au facut o analiza obiectiva a starii actuale a bibliotecilor si rolului pe care il au in comunitate.

Deborah Jacobs, invitatul special al acestei reuniuni, a pledat pentru implicarea mult mai activa a bibliotecarului in viata comunitatii, prin oferirea de servicii diversificate, pornind de la nevoile actuale ale utilizatorilor. Invocand modelul american, unde biblioteca este un spatiu apreciat si foarte frecventat, in special de tinerii adulti, doamna Deborah Jacobs a incurajat ideea transformarii bibliotecii publice intr-un avanpost socio-cultural si comunitar. Domnia sa a tinut sa aprecieze, de asemenea, implicarea autoritatilor romane in remedierea situatiei actuale a sistemului national de biblioteci.

In cadrul dezbaterii, participantii au adus in discutie necesitatea extinderii competentelor sociale ale Bibliotecii. Prin intermediul informatizarii si cu deschiderea informationala oferita de Internet, aceasta institutie este capabila sa satisfaca o serie de nevoi ale utilizatorului modern: rezolvarea problemelor de natura personala, legate de sanatate, de educatie, de accesarea de fonduri, stabilirea de legaturi cu strainatatea si multe altele. Prin acuitatea sa profesionala si disciplina de a consulta o gama variata de resurse, bibliotecarul va sti sa indrume utilizatorul in directia potrivita.

„Asimilata pana acum cu imprumutul de carte si serviciile sale traditionale, Biblioteca este gata sa isi asume astazi o misiune mult mai complexa, aceea de spatiu public de educare, informare si actiune comunitara. Aceasta transformare presupune, insa, suportul autoritatilor, al mediului privat si al societatii civile, care sa constientizeze avantajele pe care le poate aduce Biblioteca moderna comunitatii”, a declarat Doina Popa, Presedinte al Asociatiei Nationale a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania (ANBPR).

Ministrul Kelemen Hunor a dat asigurari ca va sustine modernizarea bibliotecilor, angajandu-se sa relanseze programul achizitiilor publice de carte, precum si programul national de digitizare, planificat sa demareze in 2011. Ministrul a recomandat, de asemenea, ca realizarea strategiei nationale in domeniul culturii sa se armonizeze cu planurile de actiuni ale celorlalte ministere. De asemenea, Ministrul Kelemen Hunor a anuntat ca, la sfarsitul acestei luni, va relua discutiile cu ANBPR in vederea amendarii Legii Bibliotecilor in interesul comunitar si al profesiei de bibliotecar.

Despre ANBPR: Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania (ANBPR) este cea mai reprezentativa organizatie profesionala a bibliotecarilor din bibliotecile publice. Ratiunea de a fi a acestei organizatii este aceea de a coagula, intr-o forma de asociere pe plan national, asteptarile, nevoile si interesele celor care, prin profesie, preocupari si atributii sustin profesia de bibliotecar, dezvoltarea biblioteconomiei si a stiintelor informarii si documentarii.

www.anbpr.org.ro

Mai multe informatii:
Cristina Iliescu
Asistent Director
ANBPR
tel./fax: 021 411 02 77
email: anbpr_ro@yahoo.com

Social Media
Vezi toate articolele autorului: ANBPR

Comentarii

Cauta

Categorii populare