Comunicate de Afaceri

Bibliotecile publice - centre de resurse in domeniul voluntariatului

Personalul celor 15 biblioteci, care vor fi selectate in urma unui apel public in perioada urmatoare, va beneficia de instruire, consultanta si materiale pentru dezvoltarea unor programe de voluntariat care sa raspunda nevoilor comunitatii si ale bibliotecilor si care sa ofere experiente pozitive persoanelor dornice sa se implice ca voluntari.

Initiativa face parte din proiectul „Raftul cu Initiativa – Dezvoltarea de programe de voluntariat in biblioteci”, derulat de Pro Vobis in parteneriat cu Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania (ANBPR) si este finantat prin Granturile SEE 2009-2014 in cadrul Fondului ONG (www.fondong.fdsc.ro) in Romania cu suma de 74.996 euro.

Biblioteca este cea mai frecventata institutie de cultura din Romania, putand deservi direct aproape 75% din populatie. Datorita pozitiei sale in comunitate si a infrastructurii de care dispune, biblioteca din ziua de astazi devine un punct focal pentru promovarea cetateniei active si a implicarii prin voluntariat, a valorilor democratice, a incluziunii si a discursului anti-ura. Proiectul va sprijini bibliotecile participante sa devina spatii dinamice, deschise tuturor varstelor si grupurilor sociale, care tin pasul cu nevoile comunitatii si cu metodologiile moderne de implicare a cetatenilor, oferind oportunitati atractive de implicare in comunitate, un cadru de informare cu privire la voluntariat si beneficiile acestuia dar si un loc unde ideile noi de proiecte in beneficiul comunitatii vor putea fi puse in aplicare.

Un procent de 20% dintre europenii implicati in activitati de voluntariat sunt activi in domeniul culturii si artelor, acesta fiind al doilea domeniu preferat de implicare. In Romania voluntariatul se afla pe o panta ascendenta, existand insa necesitatea unei abordari mai profesioniste a muncii cu voluntarii, pentru a creste calitatea si durabilitatea programelor de voluntariat. Prin acest proiect, Pro Vobis si partenerul sau vor oferi instruire in managementul voluntarilor si al programelor de voluntariat pentru 30 de bibliotecari din 15 biblioteci selectate ca beneficiare ale activitatilor proiectului. Acestea vor beneficia de asemenea de consultanta personalizata in gestionarea de programe de voluntariat si evenimente concrete de promovare a voluntariatului. Nu in ultimul rand, proiectul isi propune diseminarea de resurse informationale catre un numar mare de biblioteci si bibliotecari din Romania, diversificarea oportunitatilor de voluntariat oferite in biblioteci, utilizarea de instrumente pentru cresterea calitatii si creativitatii programelor de voluntariat, ducand la diversificarea categoriilor de cetateni care beneficiaza de acestea.

Pentru informatii suplimentare nu ezitati sa ne contactati la tel. 0264 412897 sau 0755 045 100, e-mail corina@provobis.ro, persoana de contact: Corina Pintea, coordonator proiect, sau sa accesati www.provobis.ro.

***
Misiunea Pro Vobis este de a dezvolta voluntariatul prin activitati de instruire, consultanta, cercetare si facilitarea colaborarii tuturor factorilor interesati si de a promova voluntariatul in Romania ca resursa viabila si de neinlocuit in solutionarea problemelor cu care se confrunta societatea.
Social Media
Vezi toate articolele autorului: ANBPR

Comentarii

Cauta

Categorii populare