Comunicate de Afaceri

Concurs pe teme ecologice pentru elevii din Bazinul Fizesului

Asociatia Educational-Ecologica ECOTRANSILVANIA si Asociatia ECOCHOICE, custozii acestor arii protejate, organizeaza in luna mai 2014 un concurs pe teme de ecologie referitoare la valorile naturale din Bazinul Fizeșului.

Competiția face parte din proiectul “Managementul integrat, conservativ și durabil ai siturilor Natura 2000 din Bazinul Fizeșului“. Intr-o prima faza, in perioada 5-8 mai vor avea loc o serie de prezentari susținute de specialiștii Asociației Ecotransilvania in școlile din localitațile amintite mai sus, la care se estimeaza ca vor participa peste 400 de copii.

Elevii vor participa la competiția propriu-zisa in data de 16 mai, la sediul unitaților de invațamant din care fac parte, iar cei care vor obține rezultatele cele mai bune vor fi premiați. “Prin acest proiect se dorește implicarea copiilor in activitați educative cu privire la natura, flora și fauna din Bazinul Fizeșului, dar mai ales creșterea gradului de conștientizare asupra biodiversitații de care dispune regiunea in care traiesc. Mai mult, asociațiile ECOTRANSILVANIA si ECOCHOICE iși doresc sa promoveze un stil de viața in care omul sa ocroteasca natura și sa duca o viața cat mai ecologica,” afirma Luminița Holban, manager de proiect.

Finantarea nerambursabila a proiectului, a carui durata este de treizeci de luni, este asigurata prin Programul Operational Sectorial Mediu, axa prioritara 4 „Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protectia naturii”, domeniu major de interventie „Dezvoltarea infrastucturii si a planurilor de management pentru protejarea biodiversitatii si retelei Natura 2000”.

In context mai larg, actiunile acestui proiect vor contribui la o mai buna cunoastere a biodiveristatii din Bazinul Fizesului, dar si la o schimbare pozitiva a atitudinii oamenilor – atat localnici cat si vizitatori – fata de mediul natural inconjurator. Bazinul Fizesului cuprinde peisaje naturale valoroase, printre care Stufarisurile de la Sic, cunoscute sub numele de „Delta Transilvaniei” și Lacul Stiucilor, cel mai adanc lac natural din Transilvania si singurul pe care se formeaza „plaur“ (insule de stuf plutitoare).

Implementarea proiectului incearca sa aduca si solutii problemelor cu care se confrunta comunitatile locale din aria protejata: uscarea zonelor umede, atat din cauze naturale cat si in urma interventiilor umane (drenari, defrisarea padurilor de pe versanti etc.), incendierea stufului, piscicultura practicata intr-un mod ne-durabil si care nu aduce beneficii localnicilor.

Asociația Educational-Ecologica ECOTRANSILVANIA este preocupata de cercetarea și conservarea diversitații biologice și culturale, de ințelegerea relațiilor dintre organismele vii și elemenetele structurale ale habitatelor și peisajului, precum și de sprijinirea comunitaților locale in ințelegerea, aprecierea și valorificarea durabila a resurselor naturii.

Proiect cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala.
Persoana de contact:
CRISTINA SARACUT
Expert comunicare
Tel. 0371483397, 0728965409
Email: contact@ecotransilvania.ro

Social Media
Vezi toate articolele autorului: D'Avantage Consult

Comentarii

Cauta

Categorii populare