Comunicate de Afaceri

INTEGRAT – Resurse pentru femeile si grupurile Roma excluse social

Proiectul, cofinanțat de Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 este implementat in perioada 01 iunie 2010-31 mai 2013, in regiunile București-Ilfov și Sud-Est, in parteneriat cu Institutul de Cercetare a Calitații Vieții (ICCV) și Bolt International Consulting – L. Katsikaris-I. Parcharidis O.E. din Grecia.
Obiectivul general al proiectului este promovarea activa a incluziunii sociale pe piața muncii prin activarea economiei sociale, a femeilor și grupurilor etnice, precum și prin dezvoltarea de parteneriate și diseminarea de practici pozitive in regiunile de dezvoltare București-Ilfov și Sud-Est. Obiectivele specifice ale proiectului sunt: 1. Creșterea nivelului de informare privind economia sociala; 2. Formarea in scopul dezvoltarii profesionale a femeilor și reprezentanților minoritaților roma din ONG-uri ce iși desfașoara activitatea in domeniul economiei sociale; 3. Creșterea nivelului de cooperare prin inițierea unei rețele interprofesionale concretizata in crearea unui Centru de Resurse pentru structurile economiei sociale; 4. Contribuirea la depașirea stereotipului cultural cu privire la rolul social și statutul profesional al femeilor și minoritaților roma pe piața muncii și in societatea din Romania.
Activitațile principalele ale proiectului se refera la derularea unui studiu privind stadiul dezvoltarii economiei sociale in regiunile București-Ilfov și Sud-Est; elaborarea unor Manuale de intervenție pe baza principiilor economiei sociale; organizarea unui curs in domeniul economiei sociale; organizarea unor cursuri de formare și actualizare profesionala privind economia sociala in cadrul organizațiilor neguvernamentale; constituirea unui Centru de Resurse a economiei sociale; transferul de bune practici și desfașurarea unei campanii de informare și crestere a conștientizarii rolului economiei sociale in randul grupului ținta și al opiniei publice.
Expertii ICCV au prezentat rezultatele studiului privind stadiul dezvoltarii economiei sociale in regiunile Sud Est si București-Ilfov, care a avut ca si obiective: evaluarea stadiului de dezvoltare al economiei sociale in cele doua regiuni si evaluarea nivelului de constientizare sociala a rolului economiei sociale.
Studiul a identificat o serie de cauze pentru vulnerabilitatea crescuta a femeilor: riscul saraciei este mai mare pentru femei decat pentru barbati1 (7,1% dintre femei sunt sarace comparativ cu 15,3% dintre barbati, iar in cadrul categoriei varstnicilor de 65 de ani si peste, diferenta este mai mare - 20,1% dintre femei si 14,9% dintre barbati); femeile sunt subreprezentate in pozitii decizionale din domeniul economic sau politic, desi ponderea lor in aceste domenii este ridicata; fenomenul de inegalitate in diviziunea responsabilitatilor familiale duce la o vulnerabilitate crescuta a femeilor; nu in ultimul rand, femeile sunt intr-o mai mare masura victime ale violentei si traficului de fiinte umane.
Motivatia vulnerabilitatii crescute a romilor tine de mai multe aspecte: romii au un nivel de educatie scazut (10% sunt analfabeti); situatia ocupationala este extrem de vulnerabila, romii din Romania au cea mai mica pondere a unui loc de munca remunerat, de numai 17%, comparabila cu cea a Poloniei (18%) dar mult mai scazuta fata de alte tari (Republica Ceha - 44%, Grecia - 34%, Bulgaria - 32%, Ungaria - 31%, Slovacia - 25%); romii sunt segregati spatial - 66% dintre romii investigati din Romania locuiesc in comunitati bine delimitate spatial, la nivele comparabile cu Bulgaria (72%), Slovacia (65%) si Grecia (63%).
La conferinta au participat reprezentanții partenerilor in proiect, reprezentanții diferitelor structuri ai economiei sociale, ai administrației publice centrale și locale, ai grupurilor ținta și mass-media.
Social Media
Vezi toate articolele autorului: Catalactica

Comentarii

Cauta

Categorii populare