Comunicate de Afaceri

Intrarea IMM pe pietele internationale, o prioritate pentru Comisia Europeana

Aceasta este problema esentiala pentru depasirea crizei abordata in comunicarea Comisiei Europene „Intreprinderi mici intr-o lume mare - un nou parteneriat pentru sprijinirea IMM-urilor in vederea valorificarii oportunitatilor globale”, prezentata astazi. Numai 13 % din IMM-urile din UE sunt active la nivel international in afara UE prin comert, investitii sau alte forme de cooperare cu parteneri straini. Prin urmare, Comisia este in curs de a stabili o strategie mai coerenta si mai eficienta a UE pentru sprijinirea IMM-urilor pe pietele internationale. Aceasta s-ar putea realiza prin consolidarea serviciilor de sprijinire a intreprinderilor, imbunatatirea coordonarii si utilizarii resurselor existente, inclusiv Reteaua intreprinderilor europene. Astfel, IMM-urile au un acces mai bun la informatii mai relevante si asistenta in eforturile lor de a patrunde pe noi piete si de a cauta partenerii locali potriviti. .

Vicepresedintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, comisar pentru industrie si antreprenoriat, a declarat: „Pietele importante din afara UE cu rate puternice de crestere reprezinta tot atatea sanse semnificative pentru intreprinderile mici din UE. IMM-urile reprezinta principala putere economica a Europei. A le ajuta sa-si valorifice mai bine potentialul pe scena internationala reprezinta o prioritate clara pentru stimularea competitivitatii si crearea de locuri de munca”.

Context
IMM-urile se confrunta cu obstacole specifice la intrarea pe piata mondiala, nu in ultimul rand legate de accesul la informatii cu privire la piata, localizarea clientilor potentiali si gasirea partenerilor adecvati. Ele se confrunta, de asemenea, cu aspecte mai complexe, precum conformarea la legislatia straina, de exemplu la norme obligatorii de drept contractual, reglementari vamale, standarde si reglementari tehnice, gestionarea transferului de tehnologie si protejarea drepturilor de proprietate intelectuala sau industriala. In ceea ce priveste confruntarea cu astfel de probleme, IMM-urile sunt, in general, mai putin bine echipate cu expertiza interna si resurse financiare sau umane decat intreprinderile mari.
Cele 23 de milioane de IMM-uri ale Europei reprezinta doua treimi din locurile de munca in sectorul privat si aproximativ 80 % din noile locuri de munca in ultimii cinci ani au fost create de IMM-uri. Sectoare precum utilajele si echipamentele sau produsele chimice din Brazilia sau cel energetic in India au permis deja intreprinderilor din UE sa obtina rezultate semnificative si ar putea fi date multe alte exemple. Pentru a netezi calea intreprinderilor, Europa trebuie sa stimuleze procesul de internationalizare a acestora si sa ofere sprijinul necesar pentru IMM-uri la lansarea la nivel international.

Aceasta noua strategie a UE stabileste urmatoarele actiuni:
- Consolidarea ofertei de servicii de sprijin existente asupra pietelor prioritare;
- Imbunatatirea structurii de guvernanta a Retelei intreprinderilor europene pentru a permite o mai buna colaborare cu organizatiile gazda si partile interesate.
- Consolidarea coerentei schemelor de sprijin la nivelul UE pentru a le spori impactul; in prezent, la nivel national, exista peste 300 de programe de sprijin care se concentreaza adesea doar asupra unei singure regiuni in crestere, in conditiile in care, intre timp, noi regiuni de crestere si-au facut aparitia.
- Promovarea retelelor si grupurilor pentru internationalizarea IMM-urilor;
- Organizarea colaborarii paneuropene in pietele prioritare pentru a valorifica la maximum fondurile publice cheltuite;
- Crearea unui portal unic virtual de informatii pentru IMM-uri care doresc sa faca afaceri dincolo de frontierele UE;
- O mai buna mobilizare a politicilor existente ale UE pentru a accelera cresterea internationala a IMM-urilor europene.

Eforturile viitoare ar trebui sa se concentreze asupra modului in care furnizorii de servicii existenti pot coopera mai eficient, adesea peste frontierele nationale, si asupra modului in care se pot administra stimulente pentru realizarea acestui obiectiv. O „cartografiere” cuprinzatoare a ofertei europene de servicii de sprijin va constitui baza acestui proces. Toate institutiile UE si partile interesate relevante din randul IMM-urilor, in parteneriat, vor fi implicate in punerea in aplicare a acestei strategii si ar trebui sa adere la prioritatile si principiile directoare stabilite in aceasta comunicare atunci cand planuiesc noi activitati de sprijinire a internationalizarii IMM-urilor, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.

Informatii suplimentare:
http://ec.europa.eu/enterprise/policies/sme/market-access/internationalisation/index_en.htm
Social Media
Vezi toate articolele autorului: Comunicate de Afaceri

Comentarii

Cauta

Categorii populare