Comunicate de Afaceri

Muntii Apuseni - o zona turistica cu potential ridicat

Potentialul turistic al Romaniei este unul impresionant, iar cei care au cutreierat nu pot contesta acest lucru. Muntii Apuseni sunt cunoscuti pentru peisajele pitoresti, dar si pentru potentialul speologic existent. Putem admira aici cele mai mari si spectaculoase pesteri din Europa. Astfel ca, anual, bogatul potential turistic atrage tot mai multi turisti dorinici sa evadeze din agitatia urbana, dar si de aglomeratia zilnica. Aceasta regiune este vizitata de cei care sunt in cautare de relaxare, foarte mult aer curat si doresc sa se bucure de natura in adevaratul sens al cuvantului. Nu degeaba suntem invidiati pentru locurile minunate pe care Romania le ofera tuturor iubitorilor de natura. Lacuri mirifice, flora si fauna, cascade si chei care par desprinse din cartile cu povesti.

            Fiecare judet, fiecare zona a tarii noastre are obiectivee turistice pe care fiecare locuitor al acestei tari ar trebui sa ajunga sa il cunoasca, la un moment dat. Desi pare imposibil sa poti ajunge sa cunosti toate frumusetile pe care tara noastra le are de oferit, trebuie sa iti faci imp sa vizitezi macar o mica parte din ele.

            Asadar, poti incepe cu muntii Apuseni, aceasta fiind una dintre cele mai apreciate zone ale Romaniei, unde traseele si peisjele mirifice par parca scoase din revista. Daca nu ti-au luat inca concediul pe anul acesta, sau inca nu ti-ai planuit escapada de weekend, atunci pot opta pentru cazare muntii Apuseni, zona ce trebuie neaparat sa  vezi. Si daca ot ai ajuns aici nu uita sa dai o fuga si prin Belis.

            Comuna Belis este printre cele mai importante zone turistice ale judetului Cluj, fiind destinatia favorita atat de vara, cat si de iarna a turistilor din toata tara. Aici, vizitatorii de pretutindeni, pot efectua excursii ce pot dura o zi, sau mai multe, dupa preferinte. Localitatea Belis beneficiaza de numeroase pensiuni, astfel incat doritorii pot opta pentru cazare Belis chiar in apropierea acului Fantanele, unde pot realiza o serie de activitati distractive. Cei care doresc pot efectua chiar si un tur inconjurator al lacului, pornind din Belis inspre Poiana Horii. De aici se poate strabate mai departe la Smida, trecand apoi prin Doda Pilii, inspre Dealul Botii, si inapoi in Belis.


Obiective turistice din zona: Biserica ortodoxa de lemn monument istoric din Belis; Barajul de la Fantanele; Biserica de lemn din Balcesti; Biserica ortodoxa de lemn monument istoric din Giurcuta de Sus; Biserica de lemn din Poiana Horii; Biserica de lemn din Dealu Botii. 

            Pe langa acestea, in muntii Apuseni exista numeroase obiective turistice care pot fi vizitate, precum:

            Pestera Meziad -  dimensiunile pesterii sunt impresionante, portalul are o inaltime de 16 metri inaltime si 10 latime. In orificiile cavernei sunt prezente colonii de lilieci si descoperirile recente au scos la iveala faptul ca o lunga perioada a fost locuita de ursi. Pentru ca a fost declarata moment al naturii unic in Romania, prin prezenta mineralelor rare formate datorita excrementelor de liliac si a numarului mare de stalactite si stalagmite, pestera nu poate fi vizitata decat in prezenta unui ghid.

            Ghetarul de la Scarisoara - reprezinta unul dintre cele mai frumoase monumente ale naturii din Romania il gasim in apropierea comunei Garda de Sus si este reprezentat de rezervatia speologica Pestera Scarisoara. Pestera este extrem de adanca, vizitatorilor le este permis accesul pana in incaperea denumita Biserica, cu intrare prin Sala Mare. in ultima camera mentionata se afla centrul de inters al pesterii, un ghetar care acopera o suprafata de 5500 mp si un volum de peste 75.000mc de gheata. De-a lungul timpului s-au format stalagmite de gheata care ating chiar si 10 metri lungime. Locatia se afla la 1165 metri altitudine si este inconjurata de paduri de conifere, rauri ce formeaza mici cascade linistite si multa vegetatie.

            Cascada de la Vidra - situata in satul Nemesti, aceasta este o adevarata minune a naturii. Are o cadere de apa de aproximativ 18 metri inaltime care se revarsa pe stanci de calcar fabuloase, formate prin coroziune. Tot aici gasim o bogata rezervatie peisagistica formata din paduri de foioase si conifere, oferind zonei o frumusete unica.

            Pestera Ghetarul de la Vartop - este o pestera situata la aproximativ 1170 m altitudine, in apropierea catunului Casa de Piatra din comuna Arieseni, jud. Alba. Ghetarul de la Vartop este celebru indeosebi pentru faptul ca in anul 1974, cercetatori din cadrul Institutului de Speologie Emil Racovita din Cluj-Napoca au descoperit in interiorul ei 3 urme de hominid imprimate in planseul pesterii. Studiile efectuate au relevat ca vechimea urmei de hominid este de cel putin 62.000 de ani, ceea ce denota faptul ca ea trebuie sa fi apartinut omului de Neanderthal. Pestera a fost declarata monument al naturii incepand din anul 1957.

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Seles Online Project SRL

Comentarii

Cauta

Categorii populare