Comunicate de Afaceri

Organizare in Bucuresti - Curs de formare a mediatorilor profesionisti - Cu Elena Adina Nica formator la Asociatia "Centrul de Mediere Craiova" - 5 - 11 noiembrie; 26 noiembrie - 2 decembrie

Ce este medierea?
Elena Adina Nica: „Ca definitie, medierea reprezinta o modalitate de solutionare a disputelor, pe cale amiabila, cu ajutorul unei persoane specializate, intr-un cadru privat, in conditii de neutralitate si confidentialitate. De fapt, este o metoda prin care oamenii pot gasi o solutie proprie, bazandu-se pe experienta personala, care tine cont de interesele lor si nu de incadrarea juridica. Mediatorul nu judeca, faciliteaza dailogul dintre parti, ajutandu-le sa depaseasca momentele dificile ai sa reanalizeze situatia in care se afla. ”

Prin ce se deosebeste medierea de un proces efectiv si care sunt avantajele impacarii partilor pe cale amiabila?
E.A.N.: „Principalul avantaj pentru parti este cel care include scopul medierii. Se cauta o solutie care sa se muleze pe nevoile oamenilor. Unul dintre principalele avantaje fata de instanta este caracterul voluntar. Partile raman in mediere atata timp cat isi vad interesele reprezentate acolo. Apoi, foarte important este si caracterul confidential. Oamenii nu isi expun viata in public, spre deosebire de sala de judecata unde asista, uneori, zeci de persoane.
Le este protejata intimitatea, viata privata care este foarte importanta mai ales in cazul conflictelor de familie si a litigiilor comerciale, cand pastrarea imaginii este vitala pentru parti. Apoi, alt avantaj este procedura rapida si flexibila de rezolvare a litigiilor. Intalnirile se organizeaza cu acordul tuturor celor implicati, in zilele in care pot ei sa fie prezenti si de cate ori este necesar pana la solutionarea problemei. Atat costurile materiale cat si cele emotionale sunt mai mici decat in cazul instantelor.”
Solutionarea conflictelor pe cale amiabila intre doua sau mai multe parti utilizata cu succes in SUA si Europa, a determinat societatea romaneasca sa perceapa avantajele modalitatilor alternative de solutionare a conflictelor.

Medierea are o pondere de peste 60% in cauzele solutionate prin metode alternative de solutionare a conflictelor fiind cea mai uzitata modalitate de solutionare a conflictelor in afara salii de judecata.

Medierea si profesia de mediator au fost reglementate prin adoptarea Legii nr. 192/2006, pornindu-se de la ideea ca medierea constituie una dintre temele importante ale strategiei de reforma in justitie, fiind o prioritate in cadrul Planului de actiune pentru implementarea Strategiei de reforma a sistemului judiciar 2005-2007. Prin adoptarea legii s-a urmarit reducerea volumului de activitate a instantelor si in consecinta degrevarea acestora de cat mai multe cauze, incercandu-se cresterea calitatii actului de justitie prin satisfacerea intereselor partilor.

Scopul cursului:
- Sa asigure participantilor pregatirea necesara in domeniul medierii in vederea autorizarii acestora ca mediatori profesionisti.
- Sa ofere participantilor tehnici de comunicare, negociere si abordare a conflictelor pe calea medierii.
Obiectivele cursului :
- Introducerea in metodele alternative de rezolvare a conflictelor.
- Dezvoltarea abilitatilor de pregatire, conducere si analizare a medierii pentru a obtine rezultate mai bune de fiecare data cand se conduce o mediere.
- Dezvoltarea abilitatii de a descoperi interesele fiecarei parti pentru a obtine beneficii reciproce si solutii durabile pentru toate partile implicate.
- Dezvoltarea capacitatii de a comunica mai eficient.
- Intelegerea cailor de a construi si intari relatii importante.
- Dezvoltarea abilitatilor de a intelege cum trebuie negociat In situatii dificile cu parti dificile.
- Dezvoltarea abilitatilor pentru o mediere mai sistematizata si cu mai mult succes de-a lungul timpului.

Ce oferim participantilor :
- O programa de curs in conformitate cu Standardul de Formare a Mediatorului.
- O dezvoltare interactiva a abilitatilor de mediere.
- Studii de caz, seminarii practice si oportunitati pentru discutii de grup.
- Metode pentru pregatirea si analiza medierii.
- Tehnici de abordare a medierii in vederea solutionarii conflictului.
- Suport de curs.
- Conditii optime pentru desfasurarea cursului si invatare.
- Organizarea examenului de absolvire a cursului de formare a mediatorilor profesionisti.

Cost :
Costul cursului este de 3200 lei (include taxa de examinare). Plata taxei de curs se va efectua in contul Asociatiei Centrul de Mediere Craiova RO 76 RNCB 0134 0416 4579 0001 deschis la BCR CRAIOVA, pe baza facturii emise de Centrul de Mediere Craiova
Locatie desfasurare curs: Bucuresti, Str. Leonida Varnali, nr.29, Asociatia Mediatorilor
Data desfasurarii : 5 - 11 noiembrie cu a doua saptmana in 26 noiembrie - 2 decembrie
Durata cursului : 2 saptamani (80 de ore de formare)Programul cursului este de luni pana vineri intre orele 14:00 - 20:30, sambata si duminica intre orele 09:00 - 13:00.
Finalizarea cursului:
La sfarsitul perioadei de curs, fiecare participant primeste un Certificat de participare insotit de o Adeverinta care atesta, in detaliu, parcurgerea etapelor programului de instruire.
Facilitator :

Elena-Adina Nica este avocat, mediator si formator in domeniul medierii. In anul 2003 absolva un curs de formare a mediatorilor profesionisti, organizat la Gura Vaii, jud. Mehedinti de catre Ministerul Justitiei, Ambasada SUA si Baroul Dolj.
In anul 2003 Elena-Adina Nica si-a inceput activitatea ca si mediator in cadul Centrului de Mediere Craiova infiintat prin ordin al Ministrului Justitiei pe langa Judecatoria Craiova si Tribunalul Dolj si finantat de Ambasada SUA.
De asemenea este membru fondator al Asociatiei Centrul de Mediere Craiova si membru in Comisia Permanenta a Consiliului de Mediere.
Asociatia Centrul de Mediere Craiova:
Centrul de Mediere Craiova a fost initial infiintat ca centru pilot prin Ordinul numarul 1391/C/2003 din 21.05.2005 al Ministerului Justitiei, cu scopul de a testa medierea ca modalitate de solutionare a conflictelor in Romania, in cazurile reale referite de instantele judecatoresti. Ca urmare a cursurilor desfasurate in Craiova, s-au infiintat centre de mediere in fiecare judet, care s-au constituit ulterior in Uniunea Centrelor de Mediere din Romania.
Avizarea cursului:
Centrul de Mediere Craiova este autorizat in baza hotararii de autorizare nr.85/04.11.2007 a Consiliului de Mediere, in baza legii nr.192/2006, art.20,art.9. Cursurile promovate de Centrul de Mediere Craiova au urmat aceeasi procedura, fiind supuse aprobarii Consiliului de Mediere. Centrul de Mediere Craiova a organizat cursuri de formare a mediatorilor inca din perioada in care a fost Centru Pilot de Mediere infiintat de Ministerul Justitiei prin Ordinul 1391/C/2003 si finantat de Ambasada Statelor Unite ale Americii. Colaborarea cu mediatori si formatori americani, austrieci, englezi si francezi cu multa experienta in domeniul medierii, a adus de la sine recunoasterea internationala a formatorilor, cursurilor si a Centrului de Mediere Craiova ca furnizor de formare.
Social Media
Vezi toate articolele autorului: Asociaţia Centrul de Mediere Craiova

Comentarii

Cauta

Categorii populare