Comunicate de Afaceri

Un curs DPO poate face diferenta in viitoarea ta cariera!

Urmeaza si tu un curs DPO si vei observa cum evoluezi din punct de vedere profesional

Rolul principal al responsabilului cu protectia datelor (DPO) este de a se asigura ca organizatia sa prelucreaza datele personale ale personalului sau, clientilor, furnizorilor sau oricarui alt individ (denumit si persoane vizate) in conformitate cu normele de protectie a datelor aplicabile. In institutiile si organismele din Uniunea Europeana, Regulamentul de protectie a datelor (Regulamentul (UE) 2018/1725) le obliga pe fiecare sa numeasca un DPO. Astfel, daca si tie ti s-a impus sa urmezi un curs DPO, recomandarea noastra este echipa celor de la Training Professionals. Regulamentul (UE) 2016/679, care obliga unele organizatii din tarile UE sa numeasca un DPO, a fost aplicat incepand cu 25 mai 2018.

Curs DPO

Numirea unui DPO

Numirea unui DPO trebuie sa se bazeze, desigur, pe calitatile sale personale si profesionale, dar trebuie acordata o atentie deosebita cunostintelor sale experte in domeniul protectiei datelor. De asemenea, se recomanda o buna intelegere a modului in care functioneaza organizatia. Acestea abilitati pot fi desprinse si invatate in cadrul unui curs DPO.

Pozitia unui responsabil cu protectia datelor in organigrama

DPO este o parte integranta a organizatiei, ceea ce o face sa fie plasata ideal pentru a asigura respectarea datelor. Cu toate acestea, un DPO ar trebui sa-si poata indeplini sarcinile in mod independent. In institutiile si organismele UE, exista o serie de asigurari care garanteaza aceasta independenta:

  • Normele aplicabile institutiilor si organismelor UE prevad in mod expres ca DPO sa nu primeasca instructiuni cu privire la indeplinirea sarcinilor sale; Acest lucru este posibil datorita faptului ca in cadrul unui curs DPO vei primii toate informatiile necesare pentru desfasurarea activitatii.
  • Nu trebuie sa existe un conflict de interese intre indatoririle individuale in calitate de DPO si celelalte sarcini ale acesteia, daca exista. Pentru a evita conflictul, se recomanda ca:
  1. un DPO nu trebuie sa fie, de asemenea, un controlor al activitatilor de procesare (de exemplu, daca este seful resurselor umane)
  2. DPO nu ar trebui sa fie un angajat pentru un contract pe termen scurt sau fix
  3. un DPO nu ar trebui sa raporteze unui superior direct (mai degraba decat de conducere)
  4. un DPO ar trebui sa aiba responsabilitatea de a-si gestiona propriul buget.
  • Organizatia trebuie sa ofere personal si resurse pentru a sprijini un DPO pentru a-si indeplini sarcinile. In acest sens, responsabilii din institutiile si organismele UE pot fi detasate de un DPO asistent sau adjunct si se pot baza pe coordonatorii de protectie a datelor (DPC) din fiecare sectiune a organizatiei. Accesul la resurse include, de asemenea, facilitati de instruire.
Social Media
Vezi toate articolele autorului: Elena Dobre

Cauta

Categorii populare