Comunicate de Afaceri

Ai durere in mana si furnicaturi in degete? Este posibil sa fie vorba de sindromul de tunel carpian

​Ce este sindromul de tunel carpian?

Daca ai durere in mana si furnicaturi in degete, mai ales in timpul noptii sau dimineata, la trezire, este posibil sa te confrunti cu sindromul de tunel carpian, una dintre cele mai intalnite neuropatii de compresie la nivelul membrului superior. Afectiunea se dezvolta atunci cand nervul median din tunelul carpian (un pasaj ingust aflat in incheietura mainii) este ciupit sau comprimat. Cand se intampla acest lucru, pacientii experimenteaza furnicaturi intermitente, amorteala, slabiciune si durere in mana afectata.

Simptomele sunt de obicei gestionabile pentru majoritatea pacientilor – cel putin la inceput. Cu toate acestea, pe masura ce starea progreseaza si se exercita presiune continua asupra nervului, simptomele tind sa devina tot mai frecvente si mai suparatoare.

Acest lucru poate duce la dificultati atunci cand:

  • efectuezi miscari fine cu degetele, cum ar fi atunci cand inchei nasturii de la camasa;

  • tii volanul in timp ce conduci;

  • tii in mana o carte pe care o citesti;

  • utilizezi smartphone-ul.

Sindromul de tunel carpian poate aparea la orice varsta, dar tinde sa afecteze pacientii care au in jur de 40-50 de ani. De cele mai multe ori, apare la persoanele care isi folosesc intens mainile si incheieturile mainilor, cum sunt cele care utilizeaza mult tastatura si mouse-ul calculatorului, lucreaza in fabrici, canta la chitara, pian sau vioara, folosesc instrumente de mana vibratoare, lucreaza in croitorie, etc.

In general, simptomele sindromului de tunel carpian pot fi gestionate prin metode nechirurgicale, mai ales daca pacientii ajung devreme la medic. Cheia este sa fii diagnosticat cat mai curand de un medic specializat in tratarea bolilor mainii pentru a-ti optimiza rezultatele si pentru a evita complicatiile potential de lunga durata.

​Cum se trateaza sindromul de tunel carpian?

Nechirurgical

Pacientii care solicita tratament in stadiile incipiente ale bolii pot fi tratati adesea prin metode conservatoare, cum ar fi purtarea unei orteze pentru incheietura mainii, evitand astfel interventia chirurgicala. Orteza ajuta la prevenirea indoirii incheieturii mainii, reducand astfel presiunea asupra nervului median si atenuand simptomele. Aceasta este deosebit de utila noaptea, cand pacientii au mai putin control asupra modului in care isi misca incheietura mainii.

De asemenea, se pot administra medicamente antiinflamatoare pentru ameliorarea durerii. Injectiile cu corticosteroizi pot fi si ele de ajutor pentru scaderea inflamatiei si a durerii.

Chirurgical

Daca simptomele nu se imbunatatesc sau se agraveaza, pacientii ar putea avea nevoie de o interventie chirurgicala pentru a-si largi tunelul carpian prin care trece nervul median.

Interventia poate fi minim invaziva, cu incizie minima (de doar 2 cm) si este complet nedureroasa, efectuandu-se cu anestezie locala. Este nevoie de regim de spitalizare de doar o zi, totul durand cel mult 2-3 ore (interventia, in sine, dureaza 15-20 de minute).

 

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Texte SEO

Comentarii

Cauta

Categorii populare