Comunicate de Afaceri

Ai un copil infectat cu virusul Varicela?

Varicela, sau varsatul de vant, dupa cum mai este cunoscuta la noi, a fost candva considerata un ritual de trecere pentru copii. Inainte de vaccinarea de rutina impotriva varicelei, toti ajungeau sa treaca prin boala inainte sa ajunga la maturitate, uneori cu complicatii grave. Astazi, numarul cazurilor de spitalizare a scazut foarte mult.

Varicela se transmite prin aer. Cand o persoana cu varsat de vant tuseste sau stranuta, elimina mici picaturi care contin virusul varicelo-zosterian. Daca o persoana care nu a trecut prin boala inhaleaza aceste particule, virusul intra in plamani si este transportat de sange la piele unde determina urticaria caracteristica.
Mai rar, virusul se transmite prin secretiile rezultate din ruperea veziculelor cutanate. De asemenea, se poate transmite indirect prin contactul cu haine si alte obiecte expuse la lichidul proaspat scurs dintr-o vezicula rupta.
Cea mai contagioasa perioada incepe cu 2-3 zile inainte de aparitia eruptiei veziculare si dureaza inca 5 zile dupa (este momentul cand toate veziculele au format cruste).
La copiii anterior sanatosi, nu este necesar tratament medical. Doctorul s-ar putea sa prescrie antihistaminice pentru a preveni pruritul (mancarimea), dar de cele mai multe ori boala este lasata sa-si urmeze cursul. Pentru persoanele cu risc de complicatii, doctorul s-ar putea sa prescrie un antiviral cum ar fi aciclovir sau administrarea intravenoasa de anticorpi impotriva varicelei, cum ar fi imunoglobulina varicelo-zosteriana. Aceste medicamente pot reduce severitatea bolii, dar doar daca sunt folosite cu 24 de ore inaintea aparitiei eruptiei cutanate. Alte antivirale, cum ar fi valaciclovir si famciclovir, au fost aprobate doar pentru uzul la adulti.
Pentru reducerea pruritului, cele mai eficace sunt lotiunile cu calamina si antihistaminicele. Atentie la antihistaminice, deoarece unele pot provoca somnolenta si alte efecte secundare. Tratamentele traditionale pot avea efect si in acest caz: bai frecvente pentru a calma mancarimea, in care puteti adauga putin otet, bicarbonat de sodiu sau faina de ovaz.
Pentru a preveni raspandirea bolii, este recomandat repausul la domiciliu, cel putin pana cand toate veziculele au facut crusta (aproximativ la 10 zile dupa aparitia primelor simptome).
Social Media
Vezi toate articolele autorului: Advanced Ideas

Comentarii

Cauta

Categorii populare