Comunicate de Afaceri

Alimentatia bebelusului si diversificarea ei dupa primele 6 luni

Exista multe trucuri de diversificare pentru alimentatia la bebelusi, dar mereu se va tine cont de sfatul pediatrului. In cazul in care cel mic se imbolnaveste se renunta la alimentul nou si se continua hranirea cu alimentele deja acceptate de catre bebelus. Se poate reveni la continuarea alimentatiei cu ingredientul nou, abia dupa insanatosirea acestuia.
Progresiv, se introduce cantitatea dintr-un anumit aliment odata cu scaderea cantitatii de lapte servite. Daca bebelusul refuza alimentul, este recomandat sa nu fie fortat copilul si sa faca o pauza. Ulterior, dupa cateva saptamani, se poate incerca din nou acelasi aliment.
Prima masa, trebuie sa contina lapte si cereale si in general se va servi inainte de ora 7.00. A doua masa contine fructe pasate sau cereale cu lactate (iaurt, branza de vaci) si are loc inainte de amiaza.
A treia masa este practic pranzul si sunt recomandate legumele pasate cu proteine din carne sau oua. Ultima masa, cina, este identica cu prima masa: lapte si cereale sau doar lapte.
Diversificarea se face la fiecare aliment in parte, in functie de varsta: cereale, legume, fructe, carne, peste, lactate, oua.
Pentru bebelusi nu sunt necesare retetele sofisiticate si elaborate pentru ca deocamdata ei doar exploreaza mancarurile. Alimentele mai putin placute de catre cel mic pot fi combinate cu altele, in special mai dulci, pana cand acesta le accepta si in starea lor simpla.
De retinut: alimentele, de orice natura ar fi ele, pot provoca o alergie, de aceea este bine sa fim foarte atenti in special cand se introduc alte alimente in meniul celui mic.
Trebuie de asemenea sa ne abtinem sa adaugam sare sau zahar pentru a-i face mancarea mai gustoasa.
Radacinoasele in general sunt perfecte pentru pasat, avand o textura mai moale. Incercati: morcovii cartofii dulci, dovleacul, pastarnacul.
Merele sunt primele fructe care se servesc bebelusilor, in amestec cu alte alimente, pentru ca se digera foarte usor. Papaya, un fruct mai putin popular, este bogat in vitamina C si beta-caroten, ajuta digestia prin enzimele pe care le contine.
Cerealele pot fi combinate cu lapte sau piure de fructe. Seara, se recomanda inlocuirea unei parti din lapte cu una de cereale pentru ca cel mic va dormi mai bine, tinand de foame. In plus, cerealele amelioreza gustul mancarii.
Carnea trebuie inclusa de 5 ori pe saptamna in meniul celui mic incepand cu luna a 6-a, iar pestele incepand cu luna a 10-a.
Din ou, se serveste doar galbenusul, foarte bine fiert si incepand cu luna a 8-a. Acesta se introduce in alimentatia treptat, incepand cu un sfert, apoi jumatate si ajungandu-se dupa 10 luni sa se poate oferi un galbenus intreg la o masa.
Social Media
Vezi toate articolele autorului: Advanced Ideas

Comentarii

Cauta

Categorii populare