Comunicate de Afaceri

Asociatia oncologilor privati trage un semnal de alarma privind anuntul Ministrului Sanatatii

Decizia anuntata de catre ministrul Sanatatii va duce la inlaturarea accesului unor categorii de pacienti la serviciile private din domeniul medical. Pacientului i se va oferi strict alternativa serviciilor medicale din sectorul public, ceea ce echivaleaza cu o abordare discriminatorie, in detrimentul intereselor acestuia. „Pacientului ii este categoric obstructionata posibilitatea de alegere. In actualul context, optiunea pacientului ar fi determinata strict de considerentele financiare. E o competitie inegala dusa in detrimentul pacientului, impotriva intereselor lui. Pe baza statistcicilor facute de CAS Cluj, clinica Medisprof are un cost mediu pe pacient mai mic decat toate insitutiile oncologice de stat din judetul Cluj. Costul este redus chiar si la jumatate in comparatie cu media judeteana datorita unor licitatii corecte, in urma carora se obtin preturi avantajoase ale medicamentelor. Aceasta este o dovada in plus ca sistemele private pot manageria banii publici mai bine decat institutiile de stat si, in plus, oferim o calitate a serviciilor mult mai mare”, a afirmat dr. Adrian Udrea, presedinte in exercitiu al ANOPR si co-fondator al Clinicii Medicale Medisprof din Cluj-Napoca.
Sesizarea presedintelului in exercitiu al ANOPR nu intentioneaza sa desconsidere sistemul public de sanatate, ci doar sa traga un semnal de alarma asupra importantei existentei unei concurente constructive intre sistemul medical de stat si cel privat. “Impactul mare al bolilor onocologice a facut ca, pe durata a zeci de ani, serviciile de stat existente in domeniu sa isi demonstreze limitele. Ca urmare, nasterea unor alternative private nu poate fi decat benefica, completand in mod necesar oferta serviciilor de specialitate, cu efectul dorit de a acoperi mai eficient solicitarile pacientilor. In conditiile in care sistemul public in domeniul oncologic este suprasolicitat, initiativele private in acelasi domeniu ar trebui incurajate, intrucat ele se completeaza, nu submineaza capacitatea sistemului medical de a interveni si a trata salvand vieti. Consider ca statul are datoria de a sustine initiativele private, acest lucru fiind in favoarea pacientilor”, a declarat dr. Adrian Udrea.
In acest sens, ANOPR a trimis un memoriu catre Ministerul Sanatatii prin care solicita reanalizarea strategiei privind contractele de asigurari medicale de sanatate. “Interzicerea incheierii de contracte de asigurari de sanatate de catre clinicile oncologice private cu casele de sanatate nu se va putea face decat ignorand dispozitiile legale precum art. 14 din Carta Europeana a Drepturilor Pacientilor sau art. 2 si 35 din Legea nr.46/2003 privind drepturile pacientilor. Modernizarea sistemului medical din Romania nu se va putea realiza decat prin acordarea de sanse egale mediului public si celui privat”, concluzioneaza dr. Adrian Udrea.
Asociatia Nationala a Clinicilor Private de Oncologie din Romania a fost infiintata in anul 2012, membrii fondatori fiind 6 dintre cei mai importanti furnizori de servicii medicale de profil din intreaga tara: Euroclinic (Iasi), Medisprof (Cluj-Napoca), Oncomed (Cluj-Napoca si Timisoara), Oncolab (Craiova) si Kron Elpis (Brasov). Scopul Asociatiei este de a contribui la dezvoltarea retele medicale oncologice si de a oferi pacientilor oncologici servicii medicale la standarde europene de calitate prin furnizarea de servicii profesioniste.
Social Media
Vezi toate articolele autorului: D'Avantage Consult

Comentarii

Cauta

Categorii populare