Comunicate de Afaceri

Beneficii in farfurie

Sunt multe legume, fructe, cereale si seminte care prin aportul lor ne aduc multe beneficii. Fiindca alimentele sunt combustibilul nostru, foarte multe dintre problemele de sanatate care apar sunt urmari ale faptului ca nu stim sa facem cele mai bune alegeri sau combinatii. Mai multe articole despre sanatate, nutritie si fitness gasiti si pe pagina noastra, la http://www.ziarulinformatia.ro/sanatate . Astazi va prezentam o lista de alimente, recomandate de catre specialisti nutritionisti, ce ar trebui sa se regaseasca mereu in meniul nostru.

Fructe
Sunt o sursa excelenta de fibre si contin multe vitamine, minerale, antioxidanti, care ne mentin tineri si sunt anticancerigeni. Fructele sunt cea mai potrivita gustare, sunt racoritoare si savuroase. Incearca sa consumi o diversitate cat mai mare de fructe: mere, cirese, capsuni, banane, mure, lamai, afine, coacaze, pepene, kiwi, portocale, smochine, piersici, caise, pere, ananas, etc.

Merele, cele mai intalnite la noi, sunt cunoscute drept fructele care ajuta la reducerea nivelului colesterolului. Au si proprietati antiinflamatorii si anticancerigene. Au multa vitamina C si flavonoizi. Se recomanda merele cu tot cu coaja, altfel arunci o mare parte din bagajul lor nutritiv.

Caisele au mult potasiu, beta caroten si fier. Pot fi consumate proaspete sau confiate. Potrivit medicilor, o mana de caise confiate ofera unui adult 20% din necesarul zilnic de potasiu si intre 10-20% din necesarul de fier. Caisele ajuta la reglarea tensiunii arteriale. Pepenii au si ei vitamina C si beta caroten, dar in special cei galbeni. Ei contin putine calorii si multa apa. Pot diminua riscul de aparitie al bolilor de inima.

Legume
Ele ar trebui sa stea la baza alimentatiei noastre. Pe langa bogatia lor nutritionala, ele contin fibre si apa si nu ar trebui sa lipseasca de la nicio masa. Cu exceptia gustarilor, cand optam pentru un fruct, orice mancam trebuie sa fie insotit de legume, mai ales cand consumam carne sau carbohidrati cu indice glicemic mare, precum cartofii prajiti. Nu te axa mereu pe aceleasi legume, experimenteaza cat mai multe retete si combinatii cu fasole, brocoli, varza, dovlecei, vinete, conopida, ceapa, usturoi, ciuperci, rosii, ardei, linte, telina, praz, soia, spanac, verdeata, etc.

Vinetele, pentru ca este sezonul lor, contin mult potasiu si acid folic. Lupta impotriva radicalilor liberi si au putine grasimi. Insa, daca sunt prajite, inghit foarte multa grasime, asa ca ar trebui pregatite pe gratar. Ele pot reduce nivelul colesterolului, dar nu si daca sunt preparate in combinatii cu alte ingrediente care duc la cresterea colesterolului.

Varza este, pe langa fasole si brocoli, una dintre legumele minune. Contine vitamina C, B si E, potasiu, calciu si acid folic. Varza ajuta sistemul digestiv si grabeste vindecarea ulcerului. De asemenea, reduce riscul de aparitie al cataractei, bolilor de inima si cancerului, in special cel de colon. Impotriva gazelor pe care le provoaca consumul de varza, e bine sa consumi seminte de chimen.

Cereale si seminte
Cei mai sanatosi carbohidrati sunt cei din cereale, cu atat mai mult cu cat sunt integrale. La plafar sau in supermarket poti gasi fulgi de grau, ovaz, orz, secara, etc. Sunt prieteni ai sistemului digestiv si ajuta la mentinerea taliei oferindu-ti energia necesara pentru activitatile de zi cu zi. Cerealele sunt inlocuitorii potriviti pentru orez sau paste.

Germenii de grau contin vitamina E si B, potasiu, fier, zinc, acid folic, fibre si proteine. Doua linguri de germeni ofera unui adult 40% din necesarul zilnic de vitamina B1 si acid folic. Acesti germeni te scapa de constipatie, mentin inima sanatoasa si ofera protectie antioxidanta organismului.

Orzul si secara au de cinci ori mai multe fibre decat alte cereale, ceea ce ajuta la mentinerea constanta a nivelului de zahar din sange. Aceste cereale contin potasiu, zinc, fier, vitamina B, etc. Atentie: contin si gluten. Ovazul este cunoscut pentru capacitatea sa de a micsora nivelul de colesterol. In acest scop ar trebui consumate 75 de grame zilnic. Ovazul are magneziu si vitamina E.

La capitolul seminte, le-am tot promovat pe cele de in, care sunt o sursa extraordinara de acizi grasi omega 3 si magneziu. Mai sunt semintele crude de dovleac, floarea soarelui si susan. Cele de dovleac (crude) intaresc sistemul imunitar, iar 50 de grame pe zi ofera unui adult o treime din necesarul de zinc. Nu trebuie facut exces, pentru ca au destule calorii. Semintele de susan au calciu, magneziu, fibre si protejeaza corpul impotriva radicalilor liberi. Desi nu sunt seminte, nu uita de nuci si consuma-le din cand in cand.
Social Media
Vezi toate articolele autorului: ZiarulInformatia

Comentarii

Cauta

Categorii populare