Comunicate de Afaceri

Ce trebuie sa stii despre scleroza multipla

 

Scleroza multipla (SM) este una dintre cele mai frecvente tulburari neurologice din Romania, dar multi nu stiu cum sa ii recunoasca simptomele, ce o cauzeaza sau ca poate aparea alaturi de alte afectiuni. In randurile ce urmeaza, iti vom dezvalui cateva informatii necesare despre SM.

​Ce este scleroza multipla?

Scleroza multipla este o boala inflamatorie si degenerativa a sistemului nervos central (creier si maduva spinarii) care duce la pierderea mielinei ce inveleste nervii si, in cele din urma, la deteriorarea nervilor insisi.

​Cate tipuri de scleroza multipla exista?

Exista patru tipuri de boala: SM recidivanta-remisiva, SM primar-progresiva, SM secundar-progresiva si SM progresiv recidivanta. In fiecare, exista grade diferite de severitate in care o persoana poate functiona bine, in timp ce o alta persoana poate fi considerata cu dizabilitati – simptomele difera foarte mult de la o persoana la alta.

​Care sunt simptomele cele mai frecvente ale sclerozei multiple?

Scleroza multipla poate afecta orice parte a sistemului nervos central, iar simptomele se refera la locul unde apare inflamatia. Unele dintre cele mai frecvente simptome ale acestei maladii includ inflamatia nervului optic care duce la pierderea vederii (nevrita optica) si inflamatia maduvei spinarii sau a creierului care duce la amorteala, slabiciune, lipsa de coordonare, probleme de control al intestinului si vezicii urinare si oboseala excesiva.

​Pot simptomele sclerozei multiple sa apara si sa dispara de-a lungul vietii?

Majoritatea pacientilor cu scleroza multipla au un curs recurent-remisiv, ceea ce inseamna ca vor avea perioade in care dezvolta noi simptome si apoi perioade in care si-au revenit dupa acele noi simptome si sunt stabili. Din nefericire, in timp, capacitatea sistemului nervos de a-si reveni dupa noi simptome devine mai putin eficienta, iar pacientii raman cu simptome reziduale.

Dizabilitatea creste pe masura ce numarul de simptome reziduale devine tot mai mare. Rareori, pacientii au o evolutie progresiva de la inceput si dezvolta o dizabilitate in timp, fara un debut distinct de noi simptome.

​Este scleroza multipla vindecabila?

Din pacate, inca nu exista un remediu pentru scleroza multipla, dar efectele bolii pot fi reduse prin diminuarea frecventei noilor simptome.

​Ce presupune tratamentul sclerozei multiple?

Tratamentul este impartit in doua cai principale care sunt adesea folosite impreuna. Prima cale consta in managementul simptomelor si implica diferite medicamente sau terapii pentru a ajuta la atenuarea simptomelor acute (adesea prin prescrierea de medicamente antiinflamatoare cum ar fi steroizii), precum si pentru a controla simptomele reziduale (cu medicamente, terapie fizica, modificarea stilului de viata, etc.)

A doua cale consta in modificarea bolii prin prescrierea unui medicament pentru a schimba cursul maladiei si pentru a reduce probabilitatea aparitiei de noi simptome. Suntem norocosi ca avem pe piata 18 medicamente care modifica boala, plus alte cateva medicamente generice, astfel incat tratamentul sa poata fi adaptat la nevoile si preferintele pacientilor.

Mai multe informatii puteti afla de la specialistii Centrului Medical Misca

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Texte SEO

Comentarii

Cauta

Categorii populare