Comunicate de Afaceri

Ce trebuie sa stiti despre investigatie imagistica DEXA

Detalii despre investigatia numita Osteodensitometrie

Pentru a se realiza investigatia DEXA este necesar sa se foloseasca radiatia X. La nivel global, aproximativ 50% din femeile de peste 50 de ani si 20% din barbatii din aceeasi categorie de varsta, sufera de fracturi osteoporotice (fracturi asociate cu osteoporoza). Astfel, incidenta acestor fracturi depaseste incidenta cumulata a infractelor miocardice, a acidentelor vasculare cerebrale si a neoplasmelor mamare.
Osteoporoza apare atunci cand pierderea de masa osoasa este atat de grava incat aceasta scade densitatea osoasa si face ca oasele sa devina poroase, fragile si predispuse la rupere.

DEXA 

In ce consta examinarea DEXA

Osteodensitometria reprezinta o investigatie imagistica foarte performanta, care foloseste radiatii X, de aici si numele de DEXA, pentru determinarea densitatii si a rezistentei osoase:

  • Investigatia este nedureroasa, neinvaziva si nu necesita injectii;
  • Pacientul poate manca normal in ziua examinarii;
  • Dupa administrarea unei substante de contrast (pentru urografie, tomografie computerizata, tranzit baritat, rezonanta magnetica etc.), este indicat sa treaca cel putin 3 saptamani de la procedura respectiva;
  • Examinarea nu se poate realiza femeilor insarcinate.

Cat de importanta este Osteodensitometria in aceasta ramura medicala?

Investigatia DEXA nu doar ca te poate ajuta cand vine vorba de santatea ta, dar daca te afli in domeniul sportului, aceasta investigatie se poate dovedi a fi mai mult decat buna. Prin intermediul acesteia poti vedea care este procentajul de masa musculara din corp.
Investigatia DEXA nu doar ca este foarte importanta intr-un cadru medical, aceasta fiind procedeul prin care se poate depista daca o persoana va avea de a face cu osteoporoza.
Procedura se poate realiza extrem de repede si nu este dureroasa. Pune sanatatea pe primul loc si urmeaza indicatiile medicului specialist.

Procedura se poate realiza extrem de repede si nu este dureroasa. Pune sanatatea pe primul loc si urmeaza indicatiile medicului specialist.

De ce metoda de examinare DEXA este cea mai buna?

S-a dovedit faptul ca examinarea DEXA este cea mai precisa metoda de masurare a densitatii osoase si foloseste cel mai redus nivel de radiatii.

Pierderea de masa osoasa poate face parte din procesul natural de imbatranire, insa osteoporoza reprezinta o boala periculoasa. De fapt, osteoporoza este adesea numita „boala tacuta”, deoarece aceasta nu prezinta simptome pana nu se produce o fractura.

Unde poti sa iti faci examinarea DEXA?

Pentru detalii suplimentare, va invitam sa contactati: Policlinica Spitalului Romgermed Saint Lukas | Calea Plevnei Nr. 137C, Bucuresti, Sector 6 (060011)
Telefon: 0752031072 | E-mail: office@saintlukas.ro

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Elena Dobre

Cauta

Categorii populare