Comunicate de Afaceri

Cel mai scump tratament stomatologic în era post-covid: amânarea consultului

Amânarea vizitelor la dentist survine din mai multe motive - frica de dentist, posibilele costuri și celebrul „nu mă doare” sunt trei dintre motivele care ne țin departe de o dantură sănătoasă. În realitate, amânarea vizitelor la dentist este cel mai scump tratament stomatologic - dr. Cristina Munteanu, medic stomatolog, vorbește despre motivele pentru care evităm să mergem la stomatolog, dar și despre efectele nefaste ale acestei decizii.

Dental anxiety - frica de medicul dentist

Odontofobia, dentofobia sau „dental anxiety” face referire la teama generată de spațiul stomatologic; este cel mai adesea născută în copilărie, atunci când cei mici nu simt plăcerea părinților în a merge la dentist (sau poate și aceștia evită consultațiile). Frica poate fi, însă, controlată. 

Atât timp cât alegem specialistul potrivit și ne comunicăm temerile, acestea se vor diminua - e important să îi obișnuim pe copii încă de mici cu medicul dentist, instrumentele sale și spațiul stomatologic. Chiar dacă trăim într-un secol al fricii și nesiguranței, este important să nu lăsăm aceste aspecte să ne afecteze sănătatea orală - și, deci, implicit, pe cea generală. 

În aceeași măsură, în era Covid-19 s-a accentuat și mai mult frica de infecții și bacterii; cu toate acestea, în cabinetul stomatologului nu e loc de frică. Cabinetul dentar este dintotdeauna pregătit să lupte împotriva oricărui virus sau bacterii, fiind un spațiu complet sigur și steril. 

Nu mă doare, nu se vede, îmi va trece

Amânăm vizitele de rutină la stomatolog pentru că „nu ne doare”. În realitate, sunt numeroase afecțiuni orale care nu dor și care pot fi identificate doar în cabinetul stomatologului. De exemplu, o respirație neplăcută persistentă - halitoza - nu pare o afecțiune severă, însă poate ascunde probleme de sănătate generală precum refluxul gastroesofagian sau diabetul. 

Chiar dacă „nu ne doare”, vizitele de rutină la stomatolog trebuie efectuate. Este greșit să mergem la stomatolog doar atunci când ne dor măselele, pentru că în acest punct organismul deja ne-a transmis un semnal de alarmă. 

Mă doare tare măseaua! Ce fac? Greșit. Nu e bine s ă ajungem  în momentul  în care măseaua doare. Ba mai mult, acesta e unul dintre miturile cele mai răspândite. Problemele dentare nu  încep cu durere. De exemplu, 80% din cazurile de parodontoză sunt provocate de placă bacteriană produsă de o tehnică de periaj incorectă și de acumularea acesteia de-a lungul  întregii zile. Așadar, răspunsul corect pentru  întrebarea de mai sus este: venim la fiecare sase luni la control. Tratamentele nu sunt scumpe dacă respectăm principiile prevenției și profilaxiei. - dr. Cristina Munteanu

În aceeași măsură, evităm să mergem la stomatolog pentru că avem carii sau fisuri care nu sunt vizibile cu ochiul liber; uităm că dantura noastră nu are doar rol estetic, ci și funcțional. Un dinte lipsă - rezultatul unei carii ignorate pe o perioadă îndelungată - ne va afecta întreaga stare de sănătate, cavitatea orală fiind un real portal pentru bacterii, virusuri și microorganisme. 

Când ne izbim de durere, alegem să așteptăm „să treacă”. În realitate, durerea nu trece și nici nu dispare de la sine. O sângerare gingivală minoră se poate transforma într-o parodontoza severă dacă nu intervenim - chiar dacă problema în sine (durerea, inflamația, sângerarea) pare să se fi diminuat, cauza acesteia nu a fost rezolvată, deci va apărea într-o manieră și mai accentuată.

Este scump să mergi la stomatolog

Tratamentele stomatologice efectuate la timp nu sunt costisitoare - însă să nu mergi la stomatolog este, într-adevăr, costisitor. Amânarea vizitelor la dentist duce la un tratament mult mai complicat, îndelungat și costisitor - o carie minoră depistată la timp, într-un control de rutină, va fi rezolvată în câteva minute și cu un preț redus. 

Pe de altă parte, o carie pe care am ignorat-o ani de zile s-ar putea să ducă la pierderea dintelui; în acest caz, va fi necesar implant dentar sau altă reconstrucție, deci costurile și durata tratamentului vor crește. 

Este important să ne reconfigurăm gândirea în ce privește vizita la stomatolog - în 2021, este scump să nu mergi la stomatolog. Amânarea vizitelor la dentist ne costă din toate punctele de vedere - controalele regulate trebuie efectuate indiferent dacă avem sau nu dureri, pentru a depista din timp orice afecțiune. 

Sănătatea generală este direct influențată de sănătatea orală - putem să „păcălim” durerea prin analgezice și calmante, însă trebuie să ajungem la rădăcina problemei, printr-o diagnosticare în cabinetul specialistului. 

Cei care se confrunt ă cu frică de dentist trebuie să conștientizeze că evitarea sau amânarea vizitelor la cabinet nu reprezintă o soluție pentru rezolvarea afecțiunea de care suferă; este un pas  înainte către agravarea atât a problemei, cât și a durerii. - dr. Cristina Munteanu

Medicina a evoluat foarte mult iar anxietatea și durerea pot fi eliminate foarte ușor din ecuație datorită tehnicilor noi, care se regăsesc  în multe cabinete. Însă, nu uitați că prevenția este cea mai eficientă cale către o dantură sănătoasă. - dr. Cristina Munteanu

 

Social Media
Vezi toate articolele autorului: LPN MEDIA

Comentarii

Cauta

Categorii populare