Comunicate de Afaceri

Cele mai cunoscute stiluri de mountain biking

Ciclismul montan a cunoscut o adevarata ascensiune in popularitate printre iubitorii de pedalat, desi acest sport nu este unul tocmai usor.Si daca faci si tu parte din categoria celor care vor sa se apuce de mountain biking, iata ce ar trebui sa stii despre stilurile care il definesc.

Majoritatea celor neavizati sunt de parere ca ciclismul montan este unul si acelasi in toate situatiile: urci pe biciclete de munte si mergi la pedalat pe trasee montane. Din fericire, mountaink biking-ul nu se rezuma doar la asta. Asa cum spuneam si mai sus, acest sport s-a bucurat in ultimii ani de o mare popularitate, dar si de imbunatatiri serioase aduse stilului de pedalat.

 Asadar, in functie de terenul pe care se merge si caracteristicile tehnice pe fiecare dintre acestea, s-au definit urmatoare stiluri de mountain biking:

  1. Cross-country (XC)

 Este un stil de ciclism (sau o proba, la competitii) in cadrul caruia biciclistul are de parcurs atat urcusuri cat si pante, unele dintre ele foarte abrupte si cu o dificultate tehnica ridicata. In cadrul competitiilor, un traseu cross-country (prescurtat XC) poate avea o lungime cuprinsa intre 40 si 80 (uneori chiar 90) de kilometri.

 Stilul cross-country se bazeaza pe forta si anduranta, mai mult decat orice alt stil de ciclism.

  1. All mountain/Enduro

 Este un stil de ciclism de munte ce presupune parcurgerea unui traseu predominant off road. Cursele de enduro sunt de obicei contra cronometru si mult mai agresive decat in cazul stilului cross-country. In acest stil, coborarile sunt cele care fac obiectul competitiilor, caci urcarile, atunci cand exista, nu sunt cronometrate.

  1. Downhill

 In termenul cel mai general, acest stil de ciclism montan presupune parcurgerea unor trasee in panta, pe biciclete de munte. Astfel de trasee pot include insa si sarituri peste obstacole (bolovani, denivelari, etc.), fiind uneori foarte dificile si tehnice. Pe langa celelalte stiluri de mountain biking, acesta are cel mai mare risc de accidentari.

  1. Freeride

 Asa cum sugereaza si denumirea, acest stil de mountain biking implica mai multe stiluri de ciclism, in functie de traseul ales. Astfel, intr-un traseu freeride, se pot intalni portiuni pentru cross-country, downhill sau enduro. In plus, in acest stil sunt mult mai intalnite trick-urile cu bicicleta.

  1. Dirt jumping

 Presupune efectuarea de sarituri de pe rampe de pamant, scopul final fiind acela de a efectua un salt cat mai mare, o rotire in aer si, evident, o aterizare pe roti. Bicicletele pentru acest stil sunt confectionate de obicei din otel, pentru mai mula durabilitate.

  1. Trial

Acest stil presupune ca ciclistul sa sara, cu bicicleta, peste diferite hopuri si obstacole, fara a pune piciorul pe pamant. Practicarea stilul trial, necesita un simt ridicat al echilibrului, iar bicicletele folosite nu prea seamana a mountain bike. Acestea au roti de 20, 24 sau chiar 26 de inch, dar cadre foarte mici si joase, unele chiar si fara sa.

  1. Trail

 Se poate confunda, ca si denumire, cu stilul de mai sus, insa acesta presupune doar parcurgerea unor trasee montane in scop recreational

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Adrian

Comentarii

Cauta

Categorii populare