Comunicate de Afaceri

Cercetarea medicala

Conform unui studiu realizat de oamenii de stiinta de la Institutul National de Sanatate si Cercetare Medicala (Inserm) din Franta, s-a descoperit ca „Marii visatori“, cum sunt numiti de cercetatori, au somnul mai usor si se „trezesc“ de doua ori mai mult decat persoanele care sustin ca nu viseaza.
In cadrul cercetarii, voluntarii conectati la electrozi care le-au inregistrat activitatea cerebrala din timpul somnului au demonstrat ca marii visatori au episoade de trezire de 30 de minute pe parcursul unei nopti, pe cand ceilalti voluntari care au spus ca nu viseaza se „trezesc“ doar 15 minute pe noapte.
O cercetare mai elaborata, realizata prin monitorizarea cu tomografii cu emisie de pozitroni, a aratat si zonele cerebrale active in cazul visatorilor. La acestia, doua zone ale creierului au prezentat o activitate spontana si intensa: cortexul prefrontal median si jonctiunea temporo-parietala. „Prima zona este implicata in descifrarea starilor mentale ale celorlalti, ceea ce ne ajuta sa «ghicim» gandurile si intentiile lor. In timpul visului, aceasta zona serveste la animarea personajelor“, explica specialista. Iar jonctiunea temporo-parietala este implicata in atentia la stimulii exteriori. Hiperactivitatea sa nocturna la marii visatori poate explica de ce acestia se trezesc mai des.
Aceasta descoperire confirma o teorie mai veche despre vise, din 1976, conform careia creierului adormit nu tine minte nimic, indiferent ca stimulii vin din exterior (ceea ce se intampla in jurul nostru) sau din interior (ceea ce se intampla in visele noastre).
Acum 5000 de ani, creierul uman era mai mare decat in prezent. „Din datele arheologice colectate din aproape toata lumea – Europa, China, Africa de Sud, Australia – am constatat ca de-a lungul timpului, creierul uman s-a micsoratcu aproximativ 150 de centimetri cubi, de la o medie de 1.350 de centimetri cubi. Asta inseamna, in mare, o reducere cu 10%“, a explicat, pentru LiveScience, paleoantropologul John Hawks, de la Universitatea Wisconsin, din Madison.
Social Media
Vezi toate articolele autorului: Advanced Ideas

Comentarii

Cauta

Categorii populare