Comunicate de Afaceri

Copiii si lentilele de contact. Intre mit si realitate.

Partea I
In ciuda evolutiilor semnificative din lumea oftalmologiei, doar 3% din purtatorii lentilelor de contact au varste cuprinse intre 6 si 12 ani. Motivele pentru care oftalmologii sunt inca reticenti atunci cand vine vorba de recomandarea lentilelor de contact acelora mai mici dintre noi sunt legate de niste mituri care s-au format de-a lungul anilor. A venit, insa, vremea sa desfiintam tot ceea ce este nevalabil, astfel incat tot mai multi copii sa se poata bucura de libertatea pe care numai lentilele de contact ar putea sa le-o ofere.

Mit: Copiii care isi pierd sau isi sparg ochelarii nu sunt candidatii potriviti pentru purtarea lentilelor de contact
Rareori se intampla ca un copil sa isi piarda sau sa isi sparga ochelarii in timp ce ii poarta. Asemenea incidente au loc mai degraba atunci cand ochelarii zac rataciti intr-un rucsac sau pe banca de rezerve, in timp ce micutul alearga in voie intr-o sala de sport. Copilul nu simte nevoia sa isi dea jos ochelarii pentru ca nu ii place sa vada bine. O face pentru ca disconfortul, limitarile si jena provocate de purtarea ochelarilor intrec cu mult avantajele vizuale pe care acestia ii ofera. Urmele lasate pe nas, vederea periferala limitata si apelativele ironice precum „aragaz cu patru ochi” pot fi, insa, evitate, cu ajutorul lentilelor de contact. Asadar, copiii care nu se impaca prea bine cu ochelarii vor deveni niste purtatori-model ai lentilelor de contact, datorita motivatiei puternice de a vedea clar fara a fi supusi la disconfort.

Mit: Copiilor le ia mult pana se obisnuiesc cu lentilele de contact
In ceea ce priveste timpul necesar acomodarii si deprinderii procedurilor de aplicare, respectiv indepartare a lentilelor de contact, au fost desfasurate studii comparative cu esantioane formate din copii apartinand grupei de varsta 7-12 ani, respectiv adolescenti cu varste intre 13 si 17 ani. Copiii apartinand primei grupe de varsta (7-12 ani) au avut nevoie de aproximativ 11 minute in plus fata de categoria a doua, cea a adolescentilor, la aplicarea si indepartarea lentilelor. Avand in vedere ca aceasta procedura este, de regula, coordonata de specialisti, adaptarea micutilor cu lentilele de contact nu ar trebui sa aiba efecte negative asupra lor.

Partea a II-a
Mit: Raportul beneficiu-risc este mult mai mare in cazul adolescentilor decat cel al copiilor
Conform unui sondaj cu privire la calitatea vietii, dintr-un punct de vedere pediatric, atat copiii, cat si adolescentii beneficiaza enorm din experienta utilizarii lentilelor de contact, in special in ceea ce priveste aspectul pacientului si activitatile lui recreationale. S-a constatat ca atat copiii, cat si adolescentii, se bucura in egala masura de beneficiile oferite de lentilele de contact. Asadar, rezultatele pe termen scurt sunt similare in ambele cazuri. In ceea ce priveste evenimentele neplacute, care ar putea impiedica purtarea lentilelor de contact, studiile ne arata ca ele sunt mai frecvente in randul adolescentilor.

Mit: Miopia copiilor avanseaza datorita purtarii lentilelor de contact moi
Anumite studii indica avansarea miopiei, indusa de purtarea lentilelor de contact moi, mai ales in cazul pacientilor tineri si al celor ce poarta lentile cu Dk/permeabilitate scazuta la oxigen. Pe de alta parte, doua studii de cercetare pe termen lung, randomizate si care au comparat efectul purtarii lentilelor de contact cu Dk scazut cu portul ochelarilor, nu au inregistrat diferente majore in ceea ce priveste progresia miopiei la pacientii purtatori de ochelari, respectiv la cei care au optat pentru lentilele de contact moi si nici diferente in elongatia axiala a ochilor lor. Asadar, portul pentru o perioada lunga de timp a lentilelor de contact moi nu influenteaza cresterea ochiului si nici progresia miopiei la copii.

Mit: Lentilele gaz permeabile incetinesc progresia miopiei
Timp de cativa ani, aceasta afirmatie a fost considerata valida, in cazul copiilor. Cu toate acestea, doua teste clinice randomizate de adaptare indica faptul ca purtarea lentilelor de contact gaz permeabile nu ar avea efect asupra elongatiei axiale.

Desi purtatorii de lentile de contact gaz permeabile au progresat cu aproximativ 0.75 D mai putin decat purtatorii de lentile moi, efectul s-a datorat in mare parte aplatizarii corneei. Aplatizarea corneei ca efect al purtarii lentilelor de contact gaz permeabile nu reprezinta o consecinta permanenta; asadar, dupa renuntarea la tratament, eventualele modificari miopice se vor diminua. Despre lentilele de contact bifocale utilizate in modificarea suprafetei corneene s-a aratat cu ocazia mai multor investigatii, incluzand un test randomizat de adaptare, ca incetinesc elongatia axiala cu aproximativ 40-50%. Desi adaptarea cu lentile de contact gaz permeabile nu incetineste cresterea/alungirea ochiului, combinatia dintre remodelarea suprafetei corneene si portul lentilelor de contact bifocale s-a dovedit a fi eficienta in controlul miopiei.

Mit: Influenta lentilelor de contact asupra imaginii in societate
Ultimele cercetari indica faptul ca lentilele de contact influenteaza pozitiv perceptia copilului asupra propriului aspect fizic, conferindu-i incredere in sine in cadrul procesului de socializare. Cu toate acestea, lentilele de contact nu pot schimba imaginea copilului la un nivel global, aici fiind vorba de o suma de valori (statutul social etc.) care nu pot fi schimbate decat prin interventia unei multitudini de factori.

Odata cu insusirea lentilelor de contact, unii copii au semnalat imbunatatiri in ceea ce priveste performantele academice. Este vorba in special de cei care au refuzat purtarea ochelarilor din motive estetice si au avut, prin urmare, dificultati in citirea scrisului de pe tabla. Lentilele de contact sunt salvatoare in acest sens – ele pot fi purtate pe parcursul intregii zile si nu implica niciun disconfort vizual sau estetic.

In ciuda studiilor care dovedesc compatibilitatea incontestabila dintre copii si lentilele de contact, numerosi oftalmologi refuza sa le prescrie pana la varsta de 12 sau chiar 13 ani. Sa speram, insa, ca noile materiale, aparitia lentilelor de contact zilnice si studiile inovatoare vor schimba perceptia invechita si vor face viata micutilor mai frumoasa si mai usoara!

www.lentile-contact.com
www.facebook.com/magazinlentilecontact
Social Media
Vezi toate articolele autorului: Buticul de Inspiratie

Comentarii

Cauta

Categorii populare