Comunicate de Afaceri

Cum recunoastem tulburarea de conduita la copii

Tulburarile de conduita sunt caracterizate prin modele repetitive si persistente de comportament antisocial, agresiv sau sfidator, care este mai frecvent si mai sever decat cel intalnit la ceilalti copii.

​Principalele semne ale tulburarilor de conduita la copii

Cel mai frecvent tip de tulburare de comportament disruptiv la copiii de varsta de pana la 10 ani este cunoscut sub numele de tulburare de opozitie-sfidare.

Copiii cu tulburare de opozitie-sfidare prezinta urmatoarele semne:

  • crize de furie frecvente sau severe;

  • certuri frecvente cu adultii;

  • sfidare sau refuzul in mod activ a cererilor sau a regulilor impuse de adulti;

  • efectuarea in mod deliberat a lucrurilor care ii enerveaza pe altii;

  • invinovatirea altora pentru propriile greseli;

  • comportament inadecvat;

  • irascibilitate;

  • dorinta de razbunare.

​Principalele semne la copiii mai mari

Cand un copil prezinta comportamentele de mai sus, precum si comportamente mai extreme (inclusiv violenta, folosirea armelor, furt, minciuni, aprinderea focului si cruzimea fata de animale), cel mai probabil ca se confrunta cu tulburare de conduita.

Aceasta poate fi tulburare de conduita nesocializata (in cazul in care copilul nu are relatii de durata cu semenii) sau tulburare de conduita socializata (in cazul in care copilul are unele conexiuni semnificative cu semenii sai).

​Cat de frecvente sunt tulburarile de conduita la copii?

Tulburarile de conduita sunt considerate a fi cea mai frecventa problema mentala si comportamentala la copii si adolescenti. Prevalenta tulburarilor de conduita creste pe parcursul copilariei si este mai frecventa in general la baieti.

Aproximativ 7% dintre baieti si 3% dintre fete indeplinesc criteriile pentru tulburarile de conduita. La copiii de 11-16 ani, procentele cresc la 8% la baieti si la 5% la fete.

​Simptome suplimentare

Multi copii cu tulburari de conduita au cel putin o alta problema de sanatate mintala, cea mai des intalnita fiind tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD).

Un numar mic de copii cu tulburari de conduita manifesta, de asemenea, o lipsa de vinovatie sau de remuscari, precum si lipsa de ingrijorare cu privire la performanta si lipsa de exprimare a emotiilor.

Totodata, unii copii cu tulburari de conduita se confrunta cu o tulburare de anxietate sau depresie.

​Comportamentul este vizibil atat acasa, cat si la scoala?

Nu, unii copii pot prezenta probleme de comportament in toate situatiile, dar altii pot prezenta un comportament provocator doar acasa (poarta denumirea de tulburare de conduita limitata la contextul familial).

​Care sunt consecintele pe termen lung?

Pe langa faptul ca provoaca stres in familie, tulburarile de conduita pot duce la un nivel educational scazut si la izolare sociala. De asemenea, pot afecta socializarea si stima de sine a copiilor, deoarece colegii lor vor ajunge sa nu isi mai doreasca sa se joace cu ei. Daca nu sunt tratate, tulburarile de conduita pot duce la noi dificultati in adolescenta, cum ar fi la abuz de substante si la contact sporit cu sistemul de justitie penala.

​Cum se poate trata tulburarea de conduita?

Cand copilul manifesta in mod frecvent un comportament provocator, este usor sa intri intr-un ciclu de acordare a mai multa atentie comportamentelor dificile, neglijand comportamentele pozitive. Stim ca cei mici prefera sa primeasca orice fel de atentie decat deloc, asa ca iti recomandam ca, in calitate de parinte sau ingrijitor, sa faci tot posibilul sa observi comportamentele pozitive (oricat de mici ar fi acestea) si sa faci fata comportamentele gresite cat de calm poti.

De asemenea, iti recomandam sa ceri ajutorul unui specialist in psihiatrie pediatrica pentru ca micutul tau sa primeasca cel mai bun tratament posibi. Acest tratament ar putea include terapie comportamentala si psihoterapie, tratament psihopedagogic, corectarea carentelor educationale, remedierea tulburarilor de invatare si medicatie (in cazul copiilor cu deficit de atentie, impulsivitate, anxietate sau depresie).

 

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Texte SEO

Comentarii

Cauta

Categorii populare