Comunicate de Afaceri

Cum sa faci sport fara sa te accidentezi

Cu totii cunoastem faptul ca un stil de viata activ are beneficii multiple atat pentru sanatatea fizica cat si pentru cea mentala, insa realitatea este ca un antrenament poate conduce si la accidentari, mai ales daca nu il abordam cu precautie. Pe langa respectarea regulilor legate de utilizarea aparatelor fitness, este necesar sa ai o viata cat mai armonioasa pentru a iti mentine o stare buna de sanatate.

Respecta 3 principii simple pentru a evita accidentarile:

  1. Fa o incalzire

Inainte de fiecare antrenament este necesar sa petreci 5-10 minute facand exercitii de intensitate usoara spre moderata, astfel incat sa iti ridici pulsul si sa iti flexibilizezi musculatura. Pastreaza exercitiile de stretching pentru finalul antrenamentului.

  1. Nu exagera

Desigur, cu totii vrem sa vedem rezultatele muncii noastre cat mai rapid, insa o cale sigura catre o accidentare este sa te antrenezi prea des si prea intens. Exercitiul fizic extrem este atat periculos cat si contraproductiv – in loc sa progresezi vei vedea rezultate mult mai lent, indiferent de obiectivul tau fitness, pentru ca organismul tau nu va avea timpul si resursele necesare sa se recupereze dupa efort si sa se transforme.

Daca ai dureri cronice sau accidentari mai vechi, nu incerca exercitii complexe care iti pun la incercare echilibrul sau mobilitatea. Opteaza, mai degraba, pentru antrenamente simple pentru intregul corp, pe un aparat pe care ai sanse foarte scazute sa te accidentezi, precum un aparat de vaslit.

  1. Ai grija de tine

Odihneste-te minim 7 ore pe noapte, hidrateaza-te, urmeaza o dieta cu cat mai putine alimente procesate, si incearca sa reduci cat mai mult stresul de zi cu zi. Limiteaza orele de munca la un numar acceptabil si dedica-ti timpul liber unor activitati relaxante precum respiratia constienta, meditatia, yoga, plimbari in aer liber, diferite hobby-uri si asa mai departe. Si relatiile cu ceilalti sunt foarte importante, conflictele adaugand un stres suplimentar organismului. De asemenea, pot produce insomnii care, la randul lor, vor produce o stare de letargie si confuzie care te pot face mai putin atent in timpul antrenamentului.

Bunastarea fizica si mentala nu se obtine doar prin sport, ci prin combinatia potrivita de lucruri care ne fac bine din mai multe puncte de vedere – fizic, mental, si emotional.

Nerespectand principiile de mai sus, te expui la:

  • Intinderi si rupturi musculare

Sunt frecvent intalnite la persoanele care fac sport frecvent si intens. Cauza principala este lipsa incalzirii inaintea antrenamentului. Pot avea loc si atuncic and ridici greutati foarte mari.

  • Dislocari

Orice sport care implica contactul puternic cu solul sau alti jucatori (fotbal, baschet, rugby etc.) poate conduce la dislocari. Acestea mai apar si atunci cand nu folosesti aparatele fitness in modul recomandat, sau lucrezi cu greutati prea mari.

  • Fracturi

Desi rare, fracturile sunt posibile mai ales in cazul celor care folosesc greutati foarte mari sau nu folosesc aparatele de fitness in mod corespunzator. Fracturile pot fi si rezultatul practicarii unui sport solicitant din punct de vedere fizic pentru mult timp, provocand fisuri în os.

 

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Adrian

Cauta

Categorii populare