Comunicate de Afaceri

Cum sa gestionezi transpiratia in exces

Ti s-a intamplat vreodata sa fii la sala de fitness si, dupa ce ai terminat exercitiile la un aparat multifunctional, spre exemplu, sa observi ca ai lasat urme mari de transpiratie pe acesta? Ei bine, problema poate fi rezolvata usor cu un prosop insa poate te-ai intrebat, uneori, daca nu cumva transpiri in exces.

De ce transpiram? Transpiratia este produsa de glandele aflate la nivelul pielii pentru a ne mentine temperatura corpului la un nivel normal. Chiar daca nu observam acest lucru, corpul nostru transpira tot timpul dar transpiratia se evapora inainte sa ne dam seama ca am transpirat.

Desi transpiratia este un proces normal si necesar, sunt anumite cazuri in care putem observa un exces de transpiratie. Acesta poate fi cauzat de diferiti factori precum:
- Temperatura ridicata a mediului inconjurator
- Efort fizic
- Stres emotional
- Ingerarea anumitor alimente sau medicamente
- Diferite afectiuni
- Schimbari hormonale.

Transpiratia in exces poate fi intalnita in anumite perioade ale vietii din cauza schimbarilor hormonale – in adolescenta, in timpul sarcinii, si in timpul menopauzei.

Cum iti dai seama daca transpiri anormal de mult?

In cele mai multe cazuri, se poate spune ca o persoana transpira in exces daca transpiratia o impiedica sa aiba o viata normala. Un procent destul de scazut din populatia lumii sufera de o afectiune numita hiperhidroza, ce cauzeaza transpiratia excesiva intr-o singura zona a corpului sau mai multe.

Un tip de hiperhidroza poate fi cauzata de alte afectiuni medicale precum diabetul, afectiuni ale tiroidei sau ale inimii, sau de anumite medicamente. Un alt tip de hiperhidroza, fara o cauza clara, apare la persoane care au aceasta afectiune in familie, ceea ce ar putea sugera o componenta genetica.

Cum poti gestiona transpiratia in exces

Transpiratia excesiva este o bataie de cap insa, in functie de zona unde apare aceasta problema, o poti gestiona in diferite moduri:

1. Transpiratia excesiva in zona axilei

Multi oameni observa ca transpira cel mai mult in zona axilei (subratul), ceea ce poate cauza si un miros mai putin placut. Cateva dintre solutiile disponibile pentru gestionarea acestei probleme sunt:
- Folosirea unor antiperspirante si deodorante speciale
- Absorbante textile ce pot fi lipite de haine pentru absorbtia transpiratiei
- Un strat in plus de haine si haine de schimb, mai ales cand mergi la sala de fitness.

2. Transpiratia excesiva a palmelor si picioarelor

In acest caz transpiratia excesiva poate fi extrem de frustranta, impiedicandu-ne sa facem si cele mai simple activitati zilnice. Pentru gestionarea problemei poti utiliza:
- Deodorante și antiperspirante
- Sosete din fibre speciale, care absorb umezeala (nu bumbac)
- Diferite tratamente medicale, precum injectarea cu Botox.

3. Transpiratia excesiva in zona trunchiului

Transpiratia excesiva pe piept, spate, in zona stomacului si in zona inghinala poate fi destul de vizibila prin haine si poate cauza si un miros neplacut. Poti gestiona mai bine problema:
- Purtand lenjerie intima si haine din fibre naturale sau absorbante
- Utilizand deodorante, antiperspirante si geluri speciale care echilibreaza pH-ul la nivelul pielii
- Discutand cu medicul tau despre posibile tratamente si echilibrarea hormonala.

 

Photo by Ron Lach from Pexels

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Adrian

Comentarii

Cauta

Categorii populare