Comunicate de Afaceri

De ce apare tulburarea borderline si cum o poti trata, diagnostica in mod corect?

Ori de cate ori apar probleme de percepere corecta a realitatii din jur avem tulburari de personalitate. Sunt multe tipuri de tulburari de personalitate pe care le putem avea de-a lungul vietii, in anumite contexte, insa cea mai interesanta pare a fi asa numita tulburarea borderline.

Ce inseamna bodernline?

Recunoastem foarte usor acest tip de tulburare prin instabilitatea ridicata a comportamentului si a relatiilor interpersonale, suferinta pe care o are respectiva persoana este reala si este traita la intensitate maxima. De fiecare data cand avem tulburare bordeline avem si dramatism, manifestarile tulburarii de personalitate sunt foarte puternice, aproape desprinse din filmele de televiziune.

Conceptualizarea tulburarii borderline a fost posibila de abia acum 30 de ani, asta desi afectiunea psihica grava este cunoscuta de foarte mult timp. Pacientii cu acest gen de tulburare au manifestari care trimit cu gandul la psihoza si nevroza, se afla oarecum la granita celor doua ca manifestare clinica. De regula intalnim tulburarea borderline la adolescenti si la oamenii aflati la prima tinerete, la persoane adulte dezvoltate complet din punct de vedere psihic. Imaginea de sine este distorsionata, comportamentul este greu de descris, de apreciat, de incadrat intr-o oarecare tipologie comportamentala. Relatiile cu ceilalti sunt mereu instabile, cei care ajung sa aiba o astfel de tulburare au predispozitie genetica, la care se adauga factori de mediu, anumite abuzuri si relatii familiale instabile, dezechilibre ale nivelului de serotonina.

Cum recunoastem persoanele care sufera de aceasta tulburare de personalitate destul de grava? In general imaginea lor de sine este slab dezvoltata, se critica in permanenta, nimic nu e bine, instabilitatea predomina pe toate planurile, inclusiv in cariera, empatia e absenta la ele, relatiile nu pot fi stabile, apare mereu neincrederea, starea lor de spirit se schimba de la un moment la altul. De asemenea pe lista de simptome avem si anxietatea, stari depresive puternice, dezinhibarea, ostilitatea, tendinta de suicid, paranoia, izolarea.

Diagnosticarea tulburarii borderline se realizeaza doar de catre medicul psihiatru, e destul de dificila pentru ca sunt foarte multe simptome comune regasite si la alte boli din psihiatrie, insa cu o investigatie in profunzime se poate stabili clar daca e vorba sau nu despre tulburare borderline.

Principalul tratament al tulburarii de personalitate amintite este psihoterapia. Doar daca sunt si alte tulburari se recomanda si medicamente, insa in general psihoterapia pe 5-7 ani va fi suficienta. Printre cele mai eficiente tipuri de psihoterapie se numara si psihoterapia dialectic comportamentala, individuala sau in grup, care urmareste reglarea emotiilor si constientizarea unor realitati, toleranta mai buna la stres, eficacitate personala, terapia schemelor sau terapia pe baza de mentalizare, cea concentrata pe transfer.

Clinicile specializate in tratamentul modern al tulburarii borderline vor combina terapia clasica cu analiza tranzactionala, psihanaliza si terapia cognitiv-comportamentala, medicii cu experienta in aceste tulburari vor incerca pe parcursul a 24 de saptamani sa regleze si sa trateze orice fel de tulburare prin metodele specifice aprobate la nivel mondial. Este recomandat sa va adresati unei astfel de clinici daca vreti sa aveti rezultate notabile pe termen lung si cele mai bune modalitati de a gasi rapid calea spre o viata echilibrata si fara tulburari de personalitate. Doar aici aveti ajutor de specialitate, psihoterapeuti si psihiatri cu experienta care va pot recomanda cele mai bune combinatii de tratamente specifice si care pot urmari evolutia oricarui tip de tulburare puternica la nivel comportamental.

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Vlad Popescu

Comentarii

Cauta

Categorii populare