Comunicate de Afaceri

De ce este somnul important pentru o viata sexuala sanatoasa?

Una din cele mai mari crize medicale care afecteaza milioane de adulti in societatea moderna este lipsa somnului, care a inceput sa fie acceptata ca pate a societatii in care traim. Intre cresterea ratei de anxietate, cariera, nevoile familiale si dependenta de telefonul mobil, cei mai multi dintre noi se multumesc cu mult mai putine ore de somn decat avem nevoie in mod normal.

Cu toate ca numarul exact de ore de somn variaza de la o persoana la alta in functie de multi factori, studiile sustin ca in mod normal, un adult are nevoie intre 7 si 9 ore de somn pe noapte. Studiile clinice au descoperit ca un adult in ziua de azi are mai putin de 7 ore de somn pe noapte. Aceste lucruri duc la diferite afectiuni medicale atat psihice cat si fizice.

Deficitul de somn pe termen lung poate duce la probleme serioase de sanatate precum boli cardiovasculare, cancer si probleme neurologice, dar si afectiuni asupra personalizatii si a starii generale.

Studiile clinice de somn au descoperit ca dorming mai putin de 8 ore de somn poate duce la anxietate, depresie si probleme mentale de sanatate. Pe langa faptul cat eface sa te simti nefericit, aceste conditii pot afecta relatia de cuplu, in special viata sexuala.

Legatura dintre sex si somn merge mai departe decat faptul ca ambele se fac in pat. Adesea, o viata sexuala sanatoasa poate duce la un somn mai odihnitor. Daca sexul sau somnul are nu mai este ca pe vremuri, imbunatatind unul din aceste 2 aspecte, vei observa ca automat si celalalt se imbunatateste.

Cum iti poate afecta viata sexuala somnul insuficient?

Anxietatea si depresia, ambele fiind efecte adverse ale insomniei si ale privarii de somn sunt cunoscute pentru crearea a diferite problemelor de sanatate precum disfunctii sexuale si alte afectiuni atat fizice cat si cognitive. Cand corpul devine stresat datorita lipsei de somn, creierul incepe sa suprime productia de hormoni sexuali precum estrogen sau testosteron si sa produca cortizol. Acest schim de hormoni poate descreste considerabil apetitul sexual, infertilitatea si disfunctia erectila.

Legatura dintre sex si somn poate fi mai prevalenta la femei datorita efectului menopauzei, al stilului de viata postpartum sau al sarcinii. Acestea pot cauza lipsa de somn si insomnie, scazand interesul femeilor asupra sexului datorita oboselii, stresului si a depresiei.

Cu toate astea, nu intotdeauna exista probleme fizice de natura sexuala care pot influenta probleme sexuale. De exempu, lipsa somnului poate duce la oboseala, ceea ce scade semnificativ dorinta sexuala. Daca esti prea obosit pentru sex, iti poti pierde interesul.

Un studiu din 2015 a descoperit ca cu cat dormi mai mult, cu atat mai mult esti interesat de sex in ziua urmatoare. Somnul insuficient are un impact aproape asupra oricarui aspect din viata, iar viata sexuala nu face exceptie.

Partea buna: Sexul te ajuta sa dormi

Este clar ca lipsa somnului poate avea un impact negativ asupra vietii sexuale. Din fericire insa, partea cea mai buna este ca somnul te ajuta sa dormi mai bine, ceea ce imbunatateste viata sexuala si mai tare. Sexul si somnul pot afecta in mod direct viata si relatia.

Studiile au aratat ca sexul inanite de culcare poate imbunatati calitatea somnului, datorita eliberarii de endorfine, care te ajuta sa te relaxezi si sa ameliorezi anxietatea. Tot somnul poate de asemenea sa iti imbunatateasca viata sexuala si sa imbunatateasca relatia de cuplu.

Sexul elibereaza totodata oxitocina, cunoscut si sub numele de "hormonul iubirii", care  are neumarate beneficii pentru corpul si mintea ta, ajutandu-te sa te relaxezi. Acest hormon, pe langa alti hormoni care sunt eliberati actioneaza precum niste sedativi si reduc timpul care dureaza pentru a dormi. Precum somnul, sexul are nenumarate beneficii pentru sanatatea ta.

Conform unui studiu facut pe 460 de adulti intre 18 si 70 de ani, participantii au fost intrebari despre viata sexuala si obiceiurile de somn. 64% dintre acestia sustsin ca dorm mai bine dupa ce au avut orgasm inainte de culare. Cel mai probabil acest lucru se datoreaza eliberarii de oxitocina si a altor endorfine in organism.

Cum sa iti imbunatatesti viata sexuala si somnul

Pentru a te asigura ca organismul tau este gata de sex, trebuie sa tii cont de recomandarile internationale si sa dormi undeva intre 7 si 9 ore de somn pe noapte. Oamenii de stiitnta sustin ca unii oameni au nevoie de mai mult de 8 ore de somn pe noapte, in functie de sobiceiurile pe care le au. Daca nu te trezesti relaxata dimineata, cel mai probabil ai nevoie de mai mult somn.

Pentru a imbunatati atat calitatea cat si cantitatea somnului, e important sa te concentrezi pe toate lucrurile care iti pot afecta somnul. Acest lucru este numit "igiena somnului". Asigura-te ca nu consumi cofeina in a doua jumatate a zilei si ca faci cel putin 30 de minute de exercitii moderate pe zi, pentru a ajuta oraganismul sa doarma natural.

Tie multe, trebuie inchizi toate ecranele noapte si sa scoti telefonul din dormitor. Lumina artificiala te poate tine treaz si iti poate afecta somnul, care afecteaza implicit vita sexuala.

Viata sexuala si calitatea somnului au o legatura stransa. Sexul si orgasmele dinainte de culcare te pot ajuta sa dormi mai bine, ceea ce iti imbunatateste viata sexuala. Este ca un cerc benefic: somnul ajuta sexul si sexul ajuta somnul. Imbunatateste ambele aspecte pentru a fi sanatos din acest punct de vedere.

Concluzie

Viata sexuala si somul au o legatura foarte stransa. Ambele aspecte au de castigat si de pierdut impreuna. Cand neglijezi unul din aceste aspecte, celalalt are automat de pierdut. Daca dormi suficient noaptea, ai energia necesara pentru a face sex, ceea ce te ajuta sa dormi mai bine si sa te reglezi din punct de vedere hormonal.

Tine cont de sfaturile din acest articol pentru a avea un somn si o viata sexuala sanatoasa. Aceste aspecte influenteaza multi factori din viata. Daca unul din acestia este neglijat pot aparea probleme psihice precum anxietate sau depresie dar te pot afecta si fizic, din multe puncte de vedere.

Ai grija de igiena somnului tau si de aspectul sexual al vietii pentru a te bucura de o noapte lipsita de griji. Odata ce dormi suficient si ai o viata sexuala sanatoasa, starea ta generala se va imbunatati si vei fi mai sanatos, ajutandu-te astfel pe termen lung.

Nu neglija somnul dar nici sexul - mentine-le pe ambele in echilibru. Tine cont de faptul ca nu e bine nici sa exagerezi in cealalta extrem: prea mult sex sau prea mult somn poate fi de asemenea daunator pentru sanatate. Este indicat sa dormi suficient, dar nu exagerat de mult.

Social Media
Vezi toate articolele autorului: LPN MEDIA

Comentarii

Cauta

Categorii populare