Comunicate de Afaceri

Enurezisul nocturn la copii si adolescenti

 

Enurezisul nocturn, definit ca incontinenta urinara dupa varsta de 5 ani, afecteaza multi copii de varsta scolara si chiar unii adolescenti. Nu este o problema serioasa de sanatate, iar copiii de obicei o depasesc. Cu toate acestea, enurezisul poate fi suparator pentru parinti si copii.

Daca micutul tau se confrunta cu aceasta problema, este important sa apelati la un specialist in psihiatrie pediatrica pentru a gasi posibile cauze si solutii.

Iata cateva intrebari frecvente pe aceasta tema.

​Cat de frecvent este enurezisul la copiii de varsta scolara?

“Accidentele” ocazionale sunt frecvente in randul copiilor care sunt instruiti sa isi faca nevoile la toaleta. Aproximativ 20% dintre copii au unele probleme de incontinenta urinara la varsta de 5 ani, iar pana la 10% inca se confrunta cu aceste probleme pana la varsta de 7 ani. Pana la sfarsitul adolescentei, rata estimata de enurezis este intre 1% si 3% dintre copii. Enurezisul nocturn este de 2 pana la 3 ori mai frecvent la baieti decat la fete.

Exista 2 tipuri de enurezis nocturn:

  • Enurezis primar: in cazul copiilor ce nu au avut niciodata controlul vezicii urinare si au udat intotdeauna patul;

  • Enurezis secundar: in cazul copiilor care au avut controlul vezicii urinare noaptea pentru o perioada de cel putin 6 luni, dar si-au pierdut controlul, iar acum uda din nou patul.

Enurezisul primar este mult mai frecvent. Enurezisul secundar la copiii mai mari sau la adolescenti trebuie evaluat de un medic. La aceasta grupa de varsta, enurezisul poate fi un semn al unei infectii ale tractului urinar sau al altor probleme de sanatate (neurologice, psihologice, etc.).

​Care sunt cauzele enurezisului?

Desi nu se stie inca exact de ce apare enurezisul, se crede ca se intampla din cauza unei intarzieri a dezvoltarii in cel putin una dintre urmatoarele trei zone:

  • vezica urinara: mai putin spatiu in vezica urinara noaptea;

  • rinichi: se produce mai multa urina noaptea;

  • creier: copilul nu se poate trezi in timpul somnului pentru a merge la toaleta.

La bebelusi si copiii mici, legaturile dintre creier si vezica urinara nu s-au format pe deplin; vezica urinara va elibera urina ori de cate ori se simte plina. Pe masura ce copiii cresc, se dezvolta legaturile dintre creier si vezica urinara. Acest lucru ii permite copilului sa isi controleze vezica urinara. Controlul vezicii urinare se dezvolta de obicei mai intai in timpul zilei; este nevoie de mai mult timp inainte sa se dezvolte noaptea.

Alti factori de risc pentru enurezis: genetica, stresul, apneea obstructiva in somn, constipatia, bolile vezicii urinare sau ale rinichilor, anumite boli neurologice, etc.

​Exista tratament pentru copiii mai mari si adolescentii care se confrunta cu enurezis?

Da. Cu toate acestea, tratamentul pentru enurezis trebuie impus dupa ce s-a stabilit cauza acestuia. De exemplu, daca stresul este problema de baza, acesta trebuie gestionat mai intai. In general, copiii care participa activ la tratamentul lor au sanse mai mari de a reduce sau de a opri enurezisul.

Alarme pentru enurezis

Cercetarile arata ca aproximativ jumatate dintre copiii care folosesc in mod corespunzator alarmele pentru enurezis reusesc sa ramana uscati noaptea. Aceste alarme bazaie sau vibreaza atunci cand lenjeria copilului se uda. In timp, creierul se antreneaza sa asocieze sentimentul nevoii de a face pipi cu sunetul alarmei si cu ridicarea si mersul la baie.

Medicatie

Exista doar doua medicamente care au fost aprobate pentru enurezis – imipramina si desmopresina. Este important de retinut ca enurezisul poate reveni odata ce copilul nu mai ia medicamente.

Informatii oferite cu ajutorul celor de la clinica Mindmed.

Social Media
Vezi toate articolele autorului: contentseo

Comentarii

Cauta

Categorii populare