Comunicate de Afaceri

Estetica dentară: o preocupare mereu actuală

Estetica dentară este o ramură a stomatologiei ce cuprinde numeroase domenii, subdomenii și servicii ale stomatologiei: ortodonție, profilaxie dentară, protetică dentarăodontoterapie, implantare dentară etc.; toate adunate cu un scop bine definit: a avea nu doar dinți sănătoși, dar și frumoși, un zâmbet care să producă doar emoții pozitive. Estetica dentară este un domeniu care preocupă nu doar societatea actuală, dar a constituit din timpuri vechi, chiar vremuri înainte de era noastră un domeniu ce a trezit interesul și curiozitatea societăților. Dacă în perioadele vechi instrumentele erau rudimentare și neperformante, potențial periculoase, astăzi progresul tehnologic ne permite să folosim instrumente performante care pot detecta orice mică dereglare de la indicii normali. Şi totuși, faptul că estetica dentară reprezintă o preocupare mereu actuală pentru societate este un lucru cert. Chiar și în perioada în care nu exista profesia de medic stomatolog, în care sănătatea dentară era doar un domeniu de interese și nu oficial, oamenii reușeau să îngrijească de cavitatea bucală.

Aflăm cum ajungeai și cum ajungi actualmente la un zâmbet frumos.

Albirea dentară

Albirea dentară este procedura care oferă aspectul imaculat al dinților pe care toți îl dorim. La moment, în estetica dentară, albirea dentară este cea mai solicitată procedură de către pacienți. Iar aceasta pentru că, practic, este ultima etapă pe care o parcurg toți pentru a avea acel zâmbet cinematic, plăcut. Albirea dentară nu este neapărat o procedură pe care o poți realiza doar în cabinetul stomatologului, deși aceasta este metoda recomandată. Există diverse moduri prin care poți să ajungi la un zâmbet imaculat, începând cu pastele de dinți pentru albire, geluri, dar cu adevărat aduc rezultate produsele profesionale, disponibile doar la cabinetul stomatologic.

Pastele de dinți pentru albire

Oricare pastă de dinți ajută la curățarea suprafeței dintelui, a petelor ce apar zilnic. Chiar dacă spălatul pe dinți este recomandat,  pastele de dinți obișnuite ajută doar menținerea curățeniei și au un grad relativ mic de albire a dintelui.

Pastele de dinți destinate albirii au o eficiență mai ridicată, comparativ cu o pastă de dințiobișnuită. Aceste efecte se datorează agenților chimici care se regăsesc în componența pastelor de dinți, de obicei, agenți de lustruire. Cu toate acestea, aceste paste nu conțin peroxid carbamidă sau peroxid de hidrogen care, în fond, au efectul de înălbitor, nu doar de lustruire a suprafeței dintelui – substanțele cu efect real pot fi utilizate doar de profesioniști.

Strămoșii noștri nu foloseau tehnicile performante pe care le cunoaștem și utilizăm astăzi. Cu toate acestea, ei sunt cei care au intuit folosirea gelurilor și pastelor de dinți. Aceștia amestecau diverse plante medicinale sau prafuri pentru a primi o pastă pe care o aplicau pe dinți. Aceste plante nu erau alese în mod întâmplător, ele având  rol de agenți de curățare și lustruire, folosiți actualmente. Rețetele variau de la o regiune la alta, de la o civilizație la alta. Astfel, o pastă tipic romană era amestecul dintre sare, piper, salvie și mentă care era aplicată cu ajutorul degetelor. Spațiul român nu rămânea în urmă, aceștia utilizând sarea, cenușa sau bicarbonatul de sodiu grație proprietăților lor antiseptice și de albire.

Pasta de dinți propriu zisă a apărut în secolul XIX, în Marea Britanie,  adaosul de fluor având loc în SUA, în secolul XX.

Indiferent dacă optați pentru paste de dinți special pentru albire, paste de dinți obișnuite, pentru obținerea unui efect vizibil de albire, medicul stomatolog trebuie să fie prezent în proces. Este, de asemenea, importantă implicarea sa, întrucât albirea dentară poate crește sensibilitatea dentară, ceea ce presupune măsuri în plus de îngrijire a dinților, care sunt prescrise de medic.

Fațetele dentare

Se consideră că fațetele dentare sunt cele care aduc rezultatele maxime pentru un zâmbet alb și frumos. Acestea corectează micile inconveniente și fac dinții să arate imperfect. Fațetele dentare au o acțiune neagresivă asupra dinților, întrucât nu au loc pătrunderi în structura internă a dintelui. Acestea reprezintă practic jumătăți de coroană, ce suplinesc smalțul deteriorat sau îndepărtat de pe fața anterioară a dinților frontali. Fațetele dentare sunt niște structuri din ceramică, foarte subțiri, care modifică forma, culoarea dinților și se fixează prin lipire. Exact, acestea se lipesc de suprafața externă a dintelui ce acționează asupra formei, culorii dinților, dar și schimbă puțin poziția  dinților  în cazul în care sunt greșit aliniați. Înainte ca fațetele să fie lipite de suprafața dintelui, smalțul dintelui se pregătește de către medic. Este o procedură minimal invazivă.În cazul în care e posibil ca smalțul natural al dinților să nu  fie șlefuit deloc, se aplică  tehnica no prep și se practică în multe clinici dentare – ea presupune lipirea  fațetelor fără invazivitate, adică fără șlefuire premeditară.

Fațetele dentare sunt recomandate în cazul care te identifici în următoarele situații:

  • dinții tăi au pe suprafața anterioară a smalțului fisuri, care se colorează în timp și crează durere sau sensibilitate;
  • probleme de formă a dinților. Dacă dintele tău nu are forma corectă, este prea mare, mic sau disproporționat;
  • colorații dentare inestetice. Acestea apar în urma administrării unor medicamente sau preparate cu acțiune agresivă asupra smalțului, ducând la apariția de pete;
  • existența spațiului între dinți. Prin folosirea fațetelor spațiile între dinți se închid și aspectul acestora devine mai plăcut.

Aparate dentare

Ortodonția își are și ea locul ei bine stabilit în estetica dentară, acest domeniu fiind unul dintre primii pași spre un zâmbet frumos, deținerea unor dinți drepți și bine aliniați. Pentru a ajunge la acest rezultat, diverse aparate dentare sunt propuse de către medicul ortodont, în dependență de stilul de viață, buget și preferințe.

Aparatele dentare au constituit din totdeauna un punct de interes pentru strămoșii noștri, începând de la egipteni și finalizând cu construcțiile inedite apărute înainte de aparatele dentare, datate în secolul XIX.

Egiptenii utilizau părți din intestine de animale pentru a înconjura dinții, asemănător cu modul în care astăzi arcul ortodontic este folosit de către medicul ortodont pentru a închide spațiile între dinți.  Iar dacă te întrebi ce este puntea dentară și unde a apărut, trebuie să știi că grecii au folosit intuitiv puntea dentară, încă în Antichitate; iar etruscii (popor fondator al civilizației romane) foloseau piese din aur la înmormântarea femeilor, în scopul închiderii spațiilor dintre dinți, pentru ca acestea să fie înmormântate cu dinți frumoși.

Se considera că anul 1979 a fost momentul de glorie a ortodonției, atunci apărând tehnica de lipire cu adeziv a brackeţilor. Cu toate acestea, după această dată, simultan cu progresul tehnologic, aparatele dentare au evoluat la fel în progresie geometrică sau chiar progresie exponențială. Astfel s-a ajuns la aparatele invizibile, din safir sau ceramică pe care le utilizăm azi pentru a îndrepta poziția dinților.

Dacă dorești să ai un zâmbet perfect, cu dinți perfect aliniați, corect poziționați, atunci aparatul dentar este primul pas pe care trebuie să îl faci. Iar dacă cauți un medic ortodont în Chișinău, Imperial Dent vine cu cei mai buni specialiști în domeniu. Albirea dentarăfațetele sunt deja utilizate atunci când ai cele mai mari neajunsuri corectate (de obicei, cu ajutorul unui aparat dentar personalizat stilului de viață).

Implanturi dentare

A devenit un trend ca pacienții  să ceară și să-și dorească restaurarea dinților la un nivel înalt, o restaurare totală sau parțială a arcadei . Implanturile dentare reprezintă soluția optimă în cazul pierderii dinților. Ele se aliniază părții chirurgicale ale stomatologiei și esteticii dentare. Prin intervenție chirurgicală directă asupra cavității bucale sunt modificate țesuturile moi și țesutul osos, pentru ca implanturile pe care le fixează doctorul să se potrivească perfect. Oxidul de zirconiu și ceramica  utilizate la moment oferă nu doar o formă corectă, dar și implanturi dentareîn nuanțe foarte asemănătoare cu cele ale dinților naturali.

În acest mod, implanturile dentare îți vor reda dinții sănătoși, ușori în folosință, dar și cu un aspect dorit.

Estetica dentară este un domeniu vast, care reușește să adune atâtea servicii stomatologice, care la prima vedere par separate total. Acest domeniu demonstrează înclinația din vechi timpuri a societății umane spre dinți nu doar sănătoși, dar și frumoși. Progresul tehnologic a transformat radical acest domeniu, făcându-l mai accesibil și mai performant. Iar dacă dorești să te bucuri de un zâmbet ca la Hollywood, chiar în Republica Moldova, clinica stomatologică din Chișinău Imperial Dent este mereu gata să te ajute. Adresează-te specialiștilor clinicii noastre, care îți asigură consiliere, tratament profesional și rezultat estetic pe măsură.

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Seolitte

Comentarii

Cauta

Categorii populare