Comunicate de Afaceri

Fa un control de osteodensitometrie si scapa de griji

Ce reprezinta aceasta osteodensitometrie

Potrivit statisticilor, multe persoane cu varsta peste 55 de ani dezvolta in cele din urma osteoporoza, in special femeile. Deci avem nevoie de o modalitate de a detecta la timp. O astfel de metoda este un studiu de osteodensitometrie.

Cu un test de densitate osoasa, medicul dumneavoastra va poate spune daca sunteti expus riscului de osteoporoza. Astfel iti pot oferi un plan de tratament adecvat. Aceasta este o procedura care nu implica durere.

Osteodensitometrie sau DEXA

Determinarea densitatii minerale osoase folosind DEXA / osteodensitometrie este instrumentul clinic de alegere pentru diagnosticarea osteoporozei, prezicerea riscului de fractura si monitorizarea raspunsului la tratament. In absenta fracturilor de fragilitate, singura modalitate de a diagnostica osteoporoza este scorul DEXA al coloanei lombare, soldului total, colului femural si radiusului.
osteodensitometrie
Un aparat de absorbtie cu raze X dubla (DXA) tipic consta dintr-o masa pe care este plasat pacientul si un brat care se misca peste pacient, un tub de raze X si un detector pozitionat deasupra pacientului.

Emitatorul produce un fascicul de fotoni cu doua niveluri de energie diferite (energie duala). Un colimator situat sub masa limiteaza imprastierea fotonilor si ii directioneaza catre regiunea de interes.

Cand trebuie sa repetam procedura

Repetarea testelor de osteodensitometrie este recomandata pentru pacientii care primesc terapie pentru osteoporoza, unde staza sau imbunatatirea densitatii minerale osoase arata un raspuns bun la terapie si pacientilor care nu primesc terapie antiosteoporoza, unde densitatea minerala osoasa scade. Dovezile vor duce la initierea tratamentului.

Pentru a masura modificarile densitatii minerale osoase cu ajutorul DEXA, se recomanda acelasi echipament. Variatiile determinate pe diferite DEXA pot fi cuantificate numai atunci cand se realizeaza calibrarea intre cele doua dispozitive.

Repetati testarea de osteodensitometrie atunci cand rezultatele pot afecta managementul clinic: la un an dupa inceperea terapiei medicamentoase, la sase luni dupa inceperea terapiei cu corticosteroizi sau mai rar atunci cand testul nu afecteaza gestionarea pacientului.

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Elena Dobre

Cauta

Categorii populare