Implant Dentar
Ce sunt implanturile dentare?
Implanturile dentare înlocuiesc rădăcinile dinților oferind o bază solidă pentru dinții fixi (permanenți)..
Implantologia ofera o alternativă binevenită a protezelor dentare sau ale puntilor care nu se potrivesc bine și pot oferi o opțiune atunci când lipsa rădăcinilor naturale ale dinților nu permit construirea protezei dentare fixe.

Care sunt beneficiile implanturilor dentare?
Implanturile dentare au multe beneficii, inclusiv:
Confort sporit.
Devenind o parte din dumneavoastră, implanturile elimină disconfortul protezelor mobile
Mai ușor de mâncat.
Protezele mobile pot face ca masticarea alimentelor sa fie mai dificilă. Implanturile dentare fiind integrate de catre organism, devin un suport sigur pentru lucrarile fixe de care beneficiaza pacientii si cu care se bucura de un confort net superior.
Îmbunătățirea stimei de sine.
Implanturile dentare îți pot aduce zâmbetul înapoi și te pot ajuta să te simți mai bine.
Durabilitate.
Implanturile sunt foarte durabile și vor dura mulți ani. Cu o îngrijire bună, multe implanturi durează o viață.
Confort.
Implanturile dentare elimină inconvenientul enervant al îndepărtării protezelor dentare mobile și necesitatea de a folosi adeziv pentru a le menține pe loc in anumite cazuri.
Componentele unui implant
Un implant dentar este un șurub sau cilindru de titan / zirconiu de la 4 până la 16 mm care este introdus într-o priză de os pregătită în maxilar și care acționează ca o rădăcină de înlocuire pentru dintele lipsă. Un vârf special numit bont este plasat peste implant și formează o conexiune externă cu dintele (coroana) sau dinții (punte sau proteză) care urmează să fie înlocuit.

Odată ce implantul este plasat în maxilar, organismul trebuie să vindece zona traumei cauzate de insertia implantului înainte ca coroana să poată fi plasată. În timpul acestei vindecări, care poate dura între patru și șase luni, suprafața implantului fuzionează cu osul înconjurător - un proces cunoscut sub numele de osteointegrare. Odată ce acest proces este complet, implantul este suficient de stabil pentru a susține unul sau mai mulți dinți artificiali.
Există, de asemenea, implanturi dintr-o singură piesă în care bontul și implantul fac parte din aceeași piesă.
În unele cazuri, în condiții favorabile, implantul poate fi introdus imediat în priză pentru încarcare.. Acest tip de tratament se numește plasarea imediată a implantului și are aceleași rate de succes ca plasarea întârziată a implantului.
În plus, dacă implanturile au o stabilitate primară excelentă, medicul dentist poate pune și o coroană temporară pe ele, care se numește încărcare imediată. Când vă planificați plasarea implantului, trebuie să întrebați medicul dentist sau parodontolog dacă sunteți potrivit pentru aceste proceduri.
De ce ai nevoie de un implant dentar?
Implanturile dentare pot fi utilizate pentru a înlocui un dinte, mai mulți dinți sau toți dinții. Scopul înlocuirii dentare în stomatologie este de a restabili funcția și estetica.
Când vine vorba de înlocuirea unui dinte, există de obicei trei opțiuni:
- Aparat dentar detașabil (proteză completă sau parțială),
- Punte fixa(cu suport dentar)
- Implant dentar.
Protezele dentare sunt o opțiune mai accesibilă pentru înlocuirea dinților, dar sunt cel mai puțin de dorit din cauza inconvenientului unui dispozitiv detașabil în gură. În plus, protezele dentare pot afecta gustul și senzația alimentelor.
Puntile dentare au fost cea mai comună opțiune de restaurare până la trecerea relativ recentă la tratamentul cu implantul dentar. Principalul dezavantaj al punților este dependența lor de dinții naturali existenți pentru sprijin. Implanturile se sprijină doar pe os și nu afectează dinții naturali din jur. Decizia cu privire la opțiunea de a alege depinde de mulți factori. În special, pentru implanturile dentare, acești factori includ:
- locul dintelui sau dinților lipsă,
- cantitatea și calitatea osului maxilarului pe care este instalat implantul dentar,
- sănătatea pacientului,
- costul
- preferințele pacientului.
Chirurgul dentar examinează zona pentru implantul dentar și face o evaluare clinică dacă pacientul este potrivit pentru implantul dentar.
Alegerea unui implant dentar pentru înlocuirea dinților oferă avantaje mari față de alte opțiuni. Implanturile dentare sunt conservatoare în sensul că dinții lipsă pot fi înlocuiți fără a afecta sau modifica dinții adiacenți. În plus, deoarece implanturile dentare sunt integrate în structura osoasă, acestea sunt foarte stabile și pot arăta ca dinții lor naturali.
Ce se întâmplă înainte, în timpul și după operația de implant dentar?
În timpul etapei de consultare și planificare, chirurgul dentar va examina vizual CT-ul din gură unde este luat în considerare un implant dentar și va examina investigatiile radiologice ( filme panoramice și / sau scanări CT). În acest moment, calitatea și cantitatea osului maxilarului sunt evaluate pentru a determina dacă este nevoie de mai mult os la locul respectiv. Odată ce s-a stabilit că un implant dentar poate fi plasat în locația dorită, pacientul se va întoarce pentru inserarea implantul dentar. În timpul tuturor procedurilor chirurgicale, pacientului i se administrează de obicei anestezic local pentru a amorți zona chirurgicală, precum și orice alte sedative necesare pentru confort și anxietate.
Prima etapă a intervenției chirurgicale orale implică adesea extracția unui dinte sau a dinților. Deseori, locul implantului dentar are încă un dinte deteriorat. Pentru a vă pregăti pentru plasarea unui implant dentar, dintele va trebui extras. Cel mai adesea, o "grefă osoasă alveolară" (autogrefa sau os sintetic) este plasată pentru a obține o bază solidă de os pentru implant. Acest situs va fi lăsat să se vindece timp de două până la șase luni. Pentru un situs care nu are dinți și pierderea osoasă este prezentă, va necesita o grefă osoasă diferită care este plasată deasupra osului maxilarului existent („grefa osoasă onlay”). Această procedură este mai complicata și necesită de obicei aproximativ șase sau mai multe luni de vindecare. În unele cazuri, când este prezent suficient os, dintele deteriorat poate fi extras urmat de procedura de plasare a implantului. Această procedură se numește plasarea „implantului imediat”.
În situația în care un implant urmează să fie plasat în maxilar (maxilarul superior) în regiunea posterioară, uneori cantitatea disponibilă de os poate fi limitată de prezența sinusului maxilar (spațiul umplut cu aer găsit în oasele din fata). „Augmentarea sinusului” sau „ridicarea sinusului” se realizează pentru a ridica podeaua sinusală și pentru a grefa mai mult os în sinus. Acest lucru va face mai mult os disponibil pentru susținerea unui implant dentar .
Odată prezentat un os puternic și adecvat, locul este gata pentru implant.
Dupa inseararea implantului este plasat un surub de acoperire „capac de vindecare” este plasat deasupra implantului, gingia este cusută și începe faza de vindecare. În timpul acestei faze de vindecare, se poate face o proteză temporară pentru a înlocui dinții lipsă în scopuri estetice. Timpul de vindecare depinde foarte mult de calitatea osului prezent. Timpul de vindecare este de obicei de la două la șase luni. În acest timp, implantul se integrează cu osul. Este important să evitați să puneți vreo forță sau stres pe implantul dentar pe măsură ce se vindecă. Programările ulterioare pentru verificarea locului chirurgical se fac de obicei pentru a se asigura că nu există infecție și că are loc vindecarea.
După perioada de vindecare necesară, implantul dentar este testat pentru a determina dacă a fost preluat cu succes de osul din jur. Odată ce acest lucru a fost confirmat, o componentă protetică este conectată la implantul dentar printr-un șurub. Această componentă se numește „bont”. Acesta va servi pentru a ține dintele de înlocuire sau „coroana”. Medicul dentist va face o impresie (mucegai) a acestui bont în gură și va avea coroana implantului personalizată pentru a se potrivi. Coroana implantului este fie cimentată, fie fixată cu un șurub de bont.
Care sunt riscurile potențiale, complicațiile și problemele cu un implant dentar?
Cu orice intervenție chirurgicală, există întotdeauna unele riscuri și complicații potențiale pentru pacient sau pentru succesul unui implant dentar. Planificarea atentă este importantă pentru a se asigura că un pacient este suficient de sănătos pentru a fi supus unei intervenții chirurgicale orale și a se vindeca corect. La fel ca orice procedură chirurgicală orală, tulburările de sângerare, infecțiile, alergiile, afecțiunile medicale existente și medicamentele necesită o analiză atentă înainte de a continua tratamentul. Din fericire, rata de succes este destul de mare și eșecurile apar de obicei în cazul puțin probabil de infecție, fractură a implantului dentar, supraîncărcare a implantului dentar, deteriorarea zonei înconjurătoare (nervi, vase de sânge, dinți), poziționarea deficitară a sistemului dentar implant sau cantitate sau calitate slabă a oaselor. Din nou, planificarea atentă cu un chirurg calificat poate ajuta la evitarea acestor probleme. În multe cazuri, se poate face o altă încercare de a înlocui un implant dentar defect după ce a avut loc timpul necesar pentru vindecare.
Este dureroasă operația de implant dentar?
Chirurgia implantului dentar se efectuează de obicei sub anestezic local și, prin urmare, nu trebuie simțită nicio durere în timpul procedurii.
După ce anestezicul local s-a epuizat, disconfortul post-chirurgical va varia în funcție de fiecare caz în parte.
Cu toate acestea, în general, majoritatea oamenilor vor simți un disconfort similar cu extracția dinților.
Un pachet rece de gheață este plasat pe piele peste zona operației imediat după tratament pentru a ajuta la reducerea umflăturii.
Această durere poate fi tratată în mod obișnuit cu medicamente eliberate cu prescripție medicală sau fara, cum ar fi ibuprofen (Advil) sau acetaminofen (Tylenol).
O intervenție chirurgicală mai invazivă poate necesita un medicament pentru durere pe bază de rețetă mai puternic și mai mult timp de recuperare.
În afară de medicamentele pentru durere, pot fi necesare prescripții pentru antibiotice și clătituri orale pentru a sprijini vindecarea zonei în următoarele câteva săptămâni.
Ce îngrijire ulterioară este necesară după inserarea unui implant dentar?
Implanturile dentare prezintă riscul de a dezvolta o afecțiune numită "peri-implantită", care este echivalentul bolii parodontale (gingiilor) pentru dinții naturali. Aceasta se referă la inflamația gingiei și a osului care înconjoară implantul.
Inflamația țesuturilor înconjurătoare se datorează adesea forțelor excesive de mușcare a implantului sau infecției bacteriene.
Periimplantita poate duce la pierderea unui implant dacă nu este tratată.
După obținerea unui implant dentar, îngrijirea de rutină de întreținere la domiciliu și urmărirea la cabinetul stomatologic sunt esențiale pentru a evita această afecțiune.
O igienă orală bună pentru un implant dentar la domiciliu implică periaj de rutină și folosirea aței dentare pentru a menține resturile alimentare și placa departe.
În cabinetul stomatologic, se examinează țesuturile moi și dure din jur și se folosesc instrumente speciale pentru îndepărtarea depunerilor calcificate mai dure din jurul implantului dentar.