Comunicate de Afaceri

Importanta consilierii juridice a pacientilor oncologici

Consilierea juridica a pacientilor oncologici si a apartinatorilor acestora reprezinta un element deosebit de important si o completare binevenita a asistentei medicale si a celei paramedicale. Asociatia Medisprof din Cluj Napoca trage un semnal de alarma asupra rolului consilierii juridice a pacientilor diagnosticati cu cancer, unul dintre obectivele sale fiind acordarea de asistenta juridica pacientilor oncologici si personalului medical specializat, precum si sustinerea intereselor bolnavilor de cancer in fata organismelor statului.
Cancerul detine un loc primordial in topul bolilor cronice, in randul pacientilor oncologici existand persoane din toate categoriile sociale, care de cele mai multe ori sunt nevoite sa se confrunte cu elemente sau proceduri necunoscute ce tin de sfera juridica. „Consideram ca este esential ca in acelasi loc unde pacientii gasesc asistenta medicala, sa se vina in intampinarea lor cu indrumari care sa le usureze contactul cu autoritatile, cu raspunsuri care sa le clarifice nedumeririle legate de unele prevederi legale care li se adreseaza, cu elucidari in variate probleme sociale cu care se confrunta” afirma jurist Alexandra Bondor, voluntar in cadrul Asociatiei Medisprof.
Desi deficitara in mare parte, legislatia Romaniei protejeaza pacientii de abuzuri venite atat din partea personalului medical, cat si din partea altor persoane cu care aceasta categorie vulnerabila vine in contact. Probleme delicate precum respectarea confidentialitatii, incadrarea intr-un grad de handicap, usurarea accesului la medic sau posibilitatea angajarii unui asistent personal, sunt exemple care, odata cunoscute sau chiar solutionate, pot oferi confort nesperat pentru cei in cauza. Dar pentru ca materializarea drepturilor pacientilor presupune de cele mai multe ori indeplinirea unor proceduri destul de complicate, multi dintre acestia aleg sa ignore ceea ce legea, cu toate lipsurile ei, le ofera.
Asociatia Medisprof a considerat necesara existenta unei persoane care, avand cunostintele necesare si urmarind dinamica legislatiei, sa poata cauta solutii la indemana fiecarui pacient oncologic si a apartinatorilor sai. „Un minim efort de empatizare cu oamenii cu care interactionam zi de zi ne dezvaluie faptul ca problemele lor nu se opresc la cele majore legate de boala, ci cuprind o arie mult mai extinsa. Iar rezolvarea celor care par minore poate oferi un confort neasteptat, speranta si o mai buna calitate a vietii” a concluzionat dr Carolina Udrea, membra a comitetului director al Asociatiei Medisprof.
Asociatia Medisprof a fost infiintata in anul 2011 in Cluj Napoca, unul dintre principalele sale obiective pe parcursul dezvoltarii fiind sprijinirea si imbunatatirea retelei medicale oncologice din Romania. Prin activitatea desfasurata asociatia vine in completarea pachetului de servicii medicale oferite de clinica Medisprof, acordand consultanta juridica de catre o persoana autorizata si specializata.


Dr. Carolina Udrea
Comitetul Director – Asociatia Medisprof
office@medisprof.ro
www.medisprof.ro
0264.439.270
Social Media
Vezi toate articolele autorului: D'Avantage Consult

Comentarii

Cauta

Categorii populare