Comunicate de Afaceri

Indicatii si contraindicatii dupa inserarea unui implant dentar!

In caz ca ai suferit o interventie chirurgicala de inserare a unui implant dentar sau esti pe cale sa apelezi la o astfel de procedura, trebuie sa stii ce ai voie sa faci si ce sa eviti in urma operatiei. Daca succesul interventiei propriu-zise de plasare a implantului dentar depinde aproape in mod exclusiv numai de medicul specialist si de experienta si priceperea acestuia in domeniu, recuperarea post-operatorie este conditionata in mare masura doar de tine!

Astfel, este imperios sa-ti asumi cu mare simt de responsabilitate indicatiile si contraindicatiile prescrise de medic! In functie de acestea depinde aparitia complicatiilor ulterioare ce pot afecta osteointegrarea implantului dentar, precum si intreaga ta stare de sanatate.

Urmand indrumarile medicului, recuperarea post-operatorie se va reduce doar la mici reactii adverse, care vor disparea in scurt timp. Printre acestea se numara:
- sangerari si dureri usoare pana la moderate, in zona asupra careia s-a intervenit cu implant dentar;
- mici vanatai si umflaturi ale fetei, la nivelul obrazului;
- imposibilitatea de a deschide gura la capacitate maxima etc.

Pentru a usura procesul vindecarii, respecta urmatoarele indicatii:

1. Ia medicamentele prescrise de medic la timp, conform planului de tratament! Antiinflamatoarele iti vor ameliora durerea provocata de inserarea implantului dentar. De asemenea, iti poti clati usor cavitatea bucala cu ceai de salvie, pentru un efect calmant si antibacterian. Atentie! Lichidele administrate trebuie sa fie la temperatura camerei. Acest lucru este valabil si in cazul alimentatiei din urmatoarele 3 luni, care trebuie sa fie semilichida, nici prea rece, nici prea calda.

2. In primele zile de la interventie aplica din ora in ora, timp de 15 minute, pungi de gheata sau comprese reci pe zona umflata a fetei!

3. In ceea ce priveste igiena orala, aceasta poate fi reluata incepand cu a doua zi, evitand atingerea zonei operate! Pentru un plus de precautie, la inceput utilizeaza doar o periuta de dinti cu peri moi si apa. Ulterior, dupa aproximativ 3 zile, poti folosi din nou pasta de dinti.

4. Respecta controalele periodice si obligatorii! Revino la clinica dupa 7-10 zile de la interventia de inserare a implantului dentar, pentru indepartarea firelor; iar dupa 4-6 luni viziteaza din nou medicul dentist, in vederea evaluarii starii de vindecare a gingiilor. Controlul periodic ulterior, de rutina, se realizeaza cel putin o data pe an.

Pentru a evita complicatiile post-operatorii, respecta urmatoarele contraindicatii:

1. Nu lua alte medicamente in afara de cele prescrise de medic, cum ar fi aspirina! Aceasta poate declansa hemoragii post-extractionale.

2. Nu ai voie sa atingi zona operata cu periuta de dinti, cu degetul sau sa apesi cu limba pe suprafata respectiva, deoarece risti sa scoti firele de sutura care acopera implantul dentar. Totodata, nu este permis sa clatesti cavitatea bucala in primele 12 ore de la interventie, ,deoarece poti indeparta cheagul format si declansa sangerari puternice. Mai mult, utilizarea dusului bucal este interzisa in primele 3 saptamani de recuperare.

3. Nu te expune la soare, nu face bai fierbinti, evita efortul fizic sporit si nu sta cu capul aplecat! Toate aceste contraindicatii sunt valabile pentru primele 72 de ore de la plasarea implantului dentar. De asemenea, este contraindicat consumul de lichide fierbinti sau reci, bauturi carbogazoase sau lactate, condimente si alimente tari.

4. Nu in ultimul rand, preferabil ar fi sa nu fumezi deloc in primele 3 zile de vindecare, deoarece tutunul poate incetini procesul de osteointegrare a implantului dentar. In acest sens este interzis inclusiv consumul de alcool.

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Clincile Dr.Leahu

Comentarii

Cauta

Categorii populare