Comunicate de Afaceri

Lentilele de contact sferice vs cele torice: ce le diferentiaza si cand ar trebui sa le purtam?

 

Sferice sau torice, fiecare model de lentile de contact se diferentiaza in functie de o serie de caracteristici tehnice, precum gradul de umiditate, de permeabilitate, ori diametru sau raza de curbura.

 Sa nu mai vorbim si de faptul ca, in cazul lentilelor de contact torice, se mai adauga doua elemente in functie de care se stabileste tipul de lentila compatibil cu nevoile pacientului: cilindrul si axa.

Lentilele de contact sferice: un model pentru orice pacient

Potrivite fie pentru tratarea miopiei sau hipermetropiei, ori formelor usoare sau mai grave ale presbiopiei, lentilele de contact sferice se caracterizeaza, pe langa dioptriile diferite, care se numesc sfere, printr-o putere variata de hidratare, un continut diferit de apa sau o capacitate mai mare sau mai redusa de a transfera oxigenul la nivelul ochilor.

Prin natura lor, lentilele de contact sferice sunt cele mai sigure categorii de lentile de contact care sunt o copie fidela a suprafetei sferice a ochiului. Se utilizeaza, indeosebi, in cazul miopiei si hipermetropiei. Puterea lor optica este aceeasi in diferite locuri din zona lentilei, in comparatie cu lentilele de contact torice, bifocale sau multificale.

Pe cale de consecinta, imagimea de pe lentilele de contact sferice apare mai deformata decat in cazul celor asferice.

In functie de puterea dioptrica, lentilele de contact sferice sunt de doua feluri: convexe si concave. Lentilele divergente sau concave sunt folosite, de regula, in corectarea miopiei. In cazul lentilelor concave, fasciculele de lumina se intersecteaza in fata retinei, iar cu lentilele concave se produce mutarea focusului de raze de lumina pe retina. Dioptriile acestora sunt cu “-“.

Lentilele convexe sau convergente se folosesc la corectia hipermetropiei sau a presbiopiei. Acestea schimba fasciculul paralel, dupa trecerea printr-un sistem optic pentru convergenta lui. La ochiul prezbit, cristalinul nu este suficient de arcuit cand se uita la obiectele din apropiere. Razele de lumina nu sunt suficient pliate și, prin urmare, se intersecteaza in spatele retinei. Dioptriile in cazul lentilelor de contact convergente sunt cu “+”.

Acuvue 1-Day True Eye, Acuvue Advance sau PureVision 2 HD sunt cele mai ilustrative exemple de lentile de contact sferice.

Lentilele de contact torice: un ajutor de nadejde pentru ochiul astigmat

Daca in cazul miopiei sau al hipermetriei, corectia optica este usor de realizat cu ajutorul lentilelor de contact, nu acelasi lucru se poate afirma si despre astigmatism. Spre deosebire de lentilele sferice, cele torice prezinta un ax si un cilindru cu valoare personalizata.

Acomodarea la lentilele torice este mult mai dificila, pacientii prezentand, adesea o stare accentuata de disconfort si ameteli.

Principalul avantaj pentru persoanele cu astigmatism este un minim de vedere mai bun cu o lentila de contact torica, deoarece astigmatismul este corectat, in comparatie cu o lentila de contact moale obisnuita.

Astigmatismul se caracterizeaza printr-o curbura neregulata a corneei, denumit stiintific si astigmatism corneean. De aceea, pentru corectare curburii, medicul oftalmolog va indica o combinatie de dioptrie sferica cu una cilindrica. Lentilele cilindrice au rolul de a corecta modul in care se proiecteza fasciculele de lumina la nivelul retinei, furnizand, astfel, o imagine clara. Lentilele de contact cilindrice se misca foarte usor pe suprafata ochiului. Din aceasta cauza, aceasta instabilitate poate duce la imagini neclare. Lentilele de contact torice ofera o imagine instabila datorita razelor de curbura inegale.

Acuvue Oasys for Astigmatism sau PureVision Toric sunt cele mai populare marci de lentile torice.

 

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Outlet

Comentarii

Cauta

Categorii populare