Comunicate de Afaceri

Mituri despre dezvoltarea copilului

De-a lungul timpului oamenii de stiinta au descoperit mai multe lucruri despre modul in care creierul uman se dezvolta si astfel multe dintre ideile noastre vechi despre creier sunt contestate. Noi stim acum ca sistemul neuronal al unui copil nu are toate functiile complet stabilite in momentul nasterii. Desi neuronii ce compun sistemul neuronal sunt prezenti, conexiunile dintre acestia se stabilesc in timpul copilariei.
Iata cateva mituri comune despre dezvoltarea creierului:

MITUL 1: Ce se intampla inainte de nastere nu afecteaza capacitatea de a invata a copilului.
Nutritia proasta si expunerea la droguri sau alcool poate conduce la probleme serioase in dezvoltarea creierului chiar inainte de nastere. Un fetus in curs de dezvoltare are nevoie de o nutritie adecvata pentru a evolua in mod corespunzator. In cazul in care un fetus nu primeste aportul necesar de acid folic la inceputul anului de dezvoltare pot aparea anumite defecte congenitale neuronale.

MITUL 2: Dezvoltarea creierului tine excusiv de factori genetici.
Experienta timpurie este foarte importanta in dezvoltarea creierului. Experientele de zi-cu-zi ghideaza modul in care celulele creierului se vor conecta intre ele. Daca un copil nu are anumite tipuri de experiente, unele zone ale creierului sau nu vor fi stimulate si deci in acele regiuni legaturile neuronale vor fi rarefiate. Spre exemplu bebelusii nascuti cu cataracta severa care persista pentru cateva luni din momentul nasterii isi vor pierde acuitatea vizuala chiar daca boala va fi vindecata. Acest efect apare ca urmare a lipsei “exercitiului de a vedea” in perioada de formare a simtului vazului.

MITUL 3: Un cap mare este mai bun.
Unii parinti considera gresit ca acei copii nascuti cu capul mare au creierul mai mare si prin urmare sunt mai inteligenti. Dar a avea un cap mai mare nu inseamna neaparat ca avem un creier mai mare si inteligenta mai multa. De fapt, creierul delfinului este mai mare decat al omului si creierul sobolanului are mai multe celule per inch. Omul este mai inteligent deoarece creierul nostru este reglat astfel incat sa fie mai eficient.

MITUL 4:Creierul este cu mult mai activ pe masura ce se maturizeaza.
Creierul unul copil de 3 ani este de doua ori mai activ decat creierul unui adult. De ce? Creierul unui adult este mult mai eficient pentru ca a scapat deja de legaturile de care nu mai are nevoie. La varsta de aproximativ 3 ani, neuronii ce compun sistemul neuronal sunt perfect interconectati. De fapt la 3 ani avem mai multe conexiuni neuronale decat la varsta adulta. Legaturile care sunt utilizate cel mai mult vor deveni mai puternice. Cele care sunt cel mai putin utilizate in cele din urma vor disparea.
Social Media
Vezi toate articolele autorului: Advanced Ideas

Comentarii

Cauta

Categorii populare