Comunicate de Afaceri

Ne creste exercitiul fizic tensiunea arteriala?

Exista multe probleme de sanatate legate de hipertensiunea arteriala. Riscul de atac de cord, accident vascular, disfunctia sexuala si chiar pierderea vederii creste daca tensiunea arteriala ridicata ramane necontrolata suficient de mult timp. Din fericire, multe tipuri de exercitii fizice pot fi folosite pentru a reduce tensiunea arteriala in timp, prin intarirea muschiului inimii si imbunatatirea sanatatii generale.

Cu toate acestea, este posibil sa fi observat ca in timpul unui antrenament, ritmul cardiac poate creste substantial in raport cu efortul. Inseamna acest lucru ca tensiunea arteriala creste atunci cand faci miscare? Si ar trebui sa te ingrijoreze acest fapt?

Cum raspunde corpul tau la exercitii fizice

Cand faci exercitii fizice, o serie de procese au loc in diferite sisteme ale corpului. A depune mai mult efort fizic necesita mai mult oxigen, ceea ce duce la o crestere a pulsului. Muschii care lucreaza necesita combustibil sub forma de nutritie, care este furnizat de sistemul circulator. Ritmul cardiac creste pentru a crea o cantitate mai mare de flux de sange catre muschii care lucreaza. Iar temperatura corpului creste ca raspuns la munca fizica, determinand sistemul glandular sa elibereze transpiratia si sa raceasca pielea.

Raspunsul organismului la exercitii fizice este fascinant si complex, dar la prima vedere, unele dintre aceste efecte ar putea parea de fapt daunatoare. Si este adevarat ca o crestere cronica a ritmului cardiac, a ritmului respirator si a temperaturii corpului pot fi semne ale unor efecte negative asupra organismului.

Deci, poate te intrebi, creste si tensiunea arteriala atunci cand faci exercitii? Raspunsul scurt: da, tensiunea arteriala creste in timpul exercitiilor fizice. Un raspuns normal la exercitiu este ca tensiunea arteriala sa creasca pentru a furniza sange bogat in oxigen catre muschi, o crestere „asteptata” a tensiunii arteriale.

Dar daca ai citit despre efectele exercitiilor fizice asupra tensiunii arteriale, probabil ca ai vazut studii care arata o reducere a tensiunii arteriale pe termen lung, ca urmare a exercitiilor de rutina. Deci, cum explicam aceasta diferenta?

Corpul tau se adapteaza la exercitii pe termen scurt si pe termen lung in moduri foarte diferite (adesea complet opuse). De exemplu, s-ar putea sa te antrenezi cu greutati pentru a dezvolta musculatura, dar s-ar putea sa fii surprins sa afli ca, in timpul unui antrenament propriu-zis, sunt activate enzime care ajuta la descompunerea muschilor si atenueaza temporar capacitatea de a-ti dezvolta musculatura.

Ce inseamna acest lucru? In acest exemplu de antrenament cu greutati, enzimele sustin alimentarea antrenamentului in sine, dar odata ce antrenamentul este complet, nu mai este nevoie de acea disponibilitate suplimentara de energie. In timpul dintre antrenamente, se pune in miscare un proces diferit de recuperare pentru a-ti permite sa faci mai bine fata stresului acelui antrenament, principalele rezultate fiind cresterea masei musculare si a fortei.

Daca folosesti un program de inot pentru a-ti imbunatati starea de sanatate, sau parcurgi distante lungi cu o bicicleta de oras, spre exemplu, te vei indeparta de fapt de acele rezultate pe masura ce te antrenezi. Cu cat inoti sau pedalezi mai mult, cu atat acumulezi mai multa oboseala si cu atat turele vor fi mai lente. Pe masura ce sesiunea continua, iti vei creste si ritmul cardiac si tensiunea arteriala.

Dar pe termen lung, corpul tau se adapteaza pentru a face fata mai bine aceluiasi stres. Nu este nicio surpriza atunci ca un program structurat corespunzator va duce in cele din urma la timpi mai buni, o frecventa cardiaca mai scazuta si o tensiune arteriala in repaus mai scazuta.

Exercitiul este un stres bun, ceea ce duce la adaptari care pot fi considerate temporar ca „ingrijoratoare”, dar nu vei vedea nicio imbunatatire a niciunuia dintre acesti parametri fara ea.

 

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Adrian

Comentarii

Cauta

Categorii populare