Comunicate de Afaceri

Ortodonție - Tipuri de Aparate dentare recomandate

Ortodonția include o serie de servicii stomatologice care se ocupă cu îndreptarea poziției dinților, reglarea ocluziei (mușcăturii) și a ameliorarea rapoartelor dintre cele două maxilare. Totodată, include ramura ortopediei dentofaciale, care abordează supravegherea și ghidarea creşterii şi a dezvoltării structurilor dento-faciale, patologia acestora, precum şi terapia anomaliilor dento-maxilare.

Pe înțelesul publicului larg, medicul ortodont face tot posibilul pentru a corecta alinierea dentară și pentru a obține o mușcătură funcțională, indiferent de vârsta pacientului.

Dinții strâmbi sau înghesuiți nu sunt doar o problemă estetică, ce afectează încrederea în sine. Ei pot duce la afecțiuni dentare cu adevărat grave. Chiar și cu o igienă orală aparent adecvată, o asemenea dantură este mai greu de curățat și, prin urmare, prezintă un risc mult mai mare de a dezvolta carii, gingivite și boli parodontale.

Datorită acestor afecțiuni dentare, dinții pot fi pierduți devreme. Mai mult decât atât, malocluziile grave, când alinierea anormală a dinților și maxilarelor împiedică închiderea corectă a gurii, creează situații de suprasolicitare a mușchilor masticatori. Impuși să depună un efort suplimentar, aceștia cauzează dureri de cap, disfuncții ale articulației temporomandibulare și dureri de gât, umeri și spate.

Dacă dinții sunt într-o poziție greșită, în procesul de masticație poate interveni brusc fracturarea dinților incorect aliniați, ei fiind mai predispuși la lovituri, traume, fisuri sau rupturi. Restul dinților nu pot absorbi impactul în mod egal, iar interacțiunea între arcade nu este optimă - este afectată și alimentația, și vorbirea.

Tratamentul, contrar miturilor legate de vârsta propice pentru a purta un aparat dentar, poate fi efectuat atât la copii, cât și la adulți.

Evident, fiecare caz este individual și doar o consultație detaliată oferită de un ortodont experimentat poate schița un plan concret de tratament, dar cunoștințele generale despre aparatele dentare și ortodonție îi pot oferi pacientului o idee despre ce va urma, dacă decide să obțină zâmbetul dorit.

De reținut - beneficiile estetice nu reprezintă decât o parte din avantaje - printre ele se numără îmbunătățirea sănătății dentare, capacitatea de a curăța mai ușor dinții, abilitatea de a vorbi clar și posibilitatea de a mesteca corect și eficient alimentele.

Ce tipuri de aparate dentare și pentru cine sunt ele recomandate?

Aparatele dentare sunt adaptate necesităților pacientului, respectiv se clasifică în aparate dentare fixe și aparate dentare mobile.

Aparatul dentar fix, după cum sugerează și denumirea, va rămâne atașat de dinte din momentul în care medicul ortodont îl instalează, la începutul tratamentului și până când este îndepărtat - dacă rezultatele scontate au fost obținute.

Aparatul ortodontic fix constă în brackeți de mici dimensiuni ce se lipesc pe suprafața dinților, fiind uniți prin intermediul unor arcuri. În funcție de problema care-l deranjează pe pacient, tratamentul poate dura de la 6 luni până la 2 ani.

Aparatul dentar mobil poate fi detașat și reatașat la dorința pacientului, în orice moment, fără asistența unui ortodont - dar cu unele condiții (de exemplu, este recomandată o durată zilnică de utilizare). În această categorie pot fi incluse și aparatele dentare de tip gutieră.

Transparentă și discretă, o gutieră nu conține bracketuri sau sârme, dar poate fi la fel de eficientă, dacă este bine construită și are la bază materiale de calitate (la noi, în clinica stomatologică Topaltdent din Brașov, gutierele sunt concepute special pentru dinții fiecărui pacient aparte, cu ajutorul tehnologiei computerizate 3D).

Aparatele dentare fixe sunt clasificate și în funcție de materialele din care sunt construite.

Un aparat dentar metalic, de exemplu, reprezintă o opțiune accesibilă, frecvent aleasă de pacienți. Raportul calitate-preț este de obicei optim, principalul avantaj ce argumentează popularitatea acestui tip de aparate dentare.

Un aparat dentar fabricat din safir, alt material utilizat în ortodonție, este mai puțin vizibil, greu de distins cu ochiul liber pe dantura pacientului, însă este mai costisitor. Dacă se respectă o igienă orală minuțioasă, aparatul nu produce modificări la nivelul smalțului, care rămâne intact pe parcursul tratamentului. Fiecare cristal este șlefuit cu grijă pentru a se transforma într-un element incredibil de transparent și extrem de rezistent. Odată aplicat, safirul este aproape invizibil pe dinți. Beneficiile principale sunt: elementele aparatului de safir sunt invizibile, confortabile la atingere și în utilizare. Unicul dezavantaj este prețul mai mare.

Un aparat dentar din ceramică este o alternativă din punct de vedere al aspectului estetic. Este mai fragil la acțiuni mecanice, dar mai rezistent la pete. Avantajele principale sunt: creează o imagine estetică, atrage mai puțină atenție, în comparație cu aparatul metalic, se caracterizează prin eficiență remarcabilă și confort sporit. Dezavantajele ar fi: prin comparație este mai instabil/fragil, nu este cea mai ieftină opțiune din ortodonție.

Nu știi ce să alegi, ce ți s-ar potrivi? Programează-te pentru un consult stomatologic și discută direct cu medicul ortodont despre nevoile tale dentare. Pentru programări, apelează la 0770 743 787!

 

Social Media
Vezi toate articolele autorului: TOPALTDENT

Comentarii

Cauta

Categorii populare