Comunicate de Afaceri

Pot seniorii sa faca antrenamente HIIT? Iata cum

HIIT este un tip de antrenament care alterneaza perioade de efort fizic intens si perioade scurte de repaus. HIIT poate fi modificat pentru a se potrivi oamenilor cu diferite niveluri de abilitati fizice si fitness. Prin urmare, HIIT este accesibil adultilor de toate varstele, inclusiv pentru seniori, daca antrenamentul este adaptat nivelului lor de fitness.

HIIT poate fi efectuat in multiple moduri – cu echipament sau fara, si poate fi aplicat oricarui tip de antrenament. Spre exemplu, multi seniori utilizeaza o bicicleta fitness, acasa, pentru a ramane in forma. Un antrenament HIIT pe bicicleta fitness poate arata astfel: 30 de secunde de pedalat intens si 90 de secunde de efort fizic mediu, pentru recuperare. Acest tip de antrenament este, evident, diferit de alte antrenamente – spre exemplu, intr-un antrenament in circuit, este necesar sa faci un anumit numar de repetari ale unui exercitiu, sau sa faci exercitiul pentru o anumita durata de timp. HIIT, in schimb, se concentreaza pe efortul depus, nu doar pe efectuarea exercitiilor.

Cum sprijina HIIT sanatatea seniorilor

HIIT este eficient in imbunatatirea sanatatii cardiovasculare, intr-un timp mai scurt in comparatie cu alte tipuri de antrenamente. HIIT poate imbunatati, de asemenea, volumul maxim de oxigen pe care organismul il poate utiliza, cunoscut si ca VO2max. Cu cat volumul maxim este mai bun, cu atat inima ta poate pompa mai bine sangele, protejandu-te impotriva bolilor cardiovasculare. In plus, HIIT poate ajuta la:

  • Cresterea fortei musculare
  • Imbunatatirea nivelului colesterolului
  • Imbunatatirea metabolismului
  • Scaderea tensiunii arteriale
  • Scaderea glicemiei.

Este HIIT sigur pentru seniori?

Bineinteles, este recomandat sa verifici cu doctorul tau daca un program de exercitii este potrivit pentru tine si starea ta de sanatate. In general, insa, HIIT este cunoscut drept un antrenament potrivit pentru toate varstele, atata timp cat respecti anumite principii:

  1. Alege un exercitiu simplu pentru tine

Adultii mai in varsta se vor orienta, de preferat, catre exercitii cu impact mai scazut asupra articulatiilor, precum mersul pe jos, inotul sau pedalatul pe o bicicleta fitness, pentru a preveni accidentarile si durerile in timp ce fac HIIT. Daca ai un risc crescut de cazaturi, ia acest lucru in calcul si evita activitati care te pot dezechilibra, precum mersul pe bicicleta sau alergatul.

  1. Creeaza un antrenament variat

Alterneaza antrenamentele HIIT cu alte tipuri de antrenamente sau exercitii, pentru a evita accidentarile de uzura. Ia pauza de una sau doua zile intre antrenamente, mai ales intre antrenamente HIIT, pentru a-ti aloca un timp suficient pentru recuperarea fizica.

  1. Invata sa efectuezi exercitiile corect

Indiferent de exercitiile efectuate, este important sa inveti sa le faci corect, pentru a evita accidentarile si a avea cele mai bune rezultate. Cere ajutorul unui antrenor de fitness daca nu stii cum sa incepi.

La ce intensitate ar trebui sa faca seniorii HIIT?

Intervalul de intensitate ridicata ar trebui sa iti intensifice pulsul. Insa este important sa incepi incet si, in niciun caz, la capacitatea maxima de efort. Spre exemplu, intensitatea ridicata ar putea insemna ca, la primele antrenamente, sa ai pulsul ridicat dar sa poti sustine o conversatie. Pe masura ce iti imbunatatesti nivelul de fitness, vei putea sa depui din ce in ce mai mult efort.

 

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Adrian

Comentarii

Cauta

Categorii populare