Comunicate de Afaceri

Rolul nutritiei in tratamentul cancerului

Tratamentul in domeniul oncologic este unul deosebit de complex, in care fiecare element conteaza, astfel incat, in ultima perioada de timp, a inceput sa se acorde o importanta din ce in ce mai mare nutritiei la persoanele diagnosticate cu cancer. Clinica Medisprof din Cluj Napoca trage un semnal de alarma asupra rolului alimentatiei pacientilor oncologici, aspect ce poate influenta decisiv raspunsul organismului la tratamentul administrat.

Medicii specialisti realizeaza o evaluare complexa a starii de sanatate a pacientilor din punct de vedere nutritional si intervin prin diete personale adecvate fiecarui caz in parte. „O alimentatie corecta este esentiala pentru mentinerea starii de sanatate a pacientilor bolnavi de cancer, diminuarea efectelor secundare induse de chimioterapice, si nu in ultimul rand, pentru cresterea imunitatii si o mai buna rezistenta a organismului” afirma managerul clinicii Medisprof, dr. Carolina Udrea.

Pierderea in greutate pana la malnutritie apare la mai mult de 50% din cazuri, procentul fiind insa variabil in functie de tipul de cancer. “Aparitia malnutritiei este insotita de astenie, fatigabilitate, incapacitate de a face fata tratamentului si, de asemenea, poate sa intarzie recuperarea sau vindecarea, crescand astfel riscul aparitiei complicatiilor. Este absolut necesara prevenirea pierderii in greutate si nu trebuie neglijate nici eventualele reactii adverse ale tratamentului sau unele simptome care pot altera calitatea vietii din punct de vedere nutritional (alterari ale gustului si mirosului, greata, varsaturi, disfagie, diaree, inapetenta)” subliniaza Iulia Tutui, nutritionist la Clinica Medisprof.

Dieta pacientului oncologic trebuie sa fie echilibrata, sa contina toate cele 3 grupe de macronutrienti (proteine, lipide, hidrati de carbon) si micronutrienti (vitamine si minerale). Proportia recomandata de macronutrienti in dieta este urmatoarea: hidrati de carbon – 50-60%, proteine – 25-30%, lipide – 20-35%. In plus, pacientii sunt sfatuiti sa consume alimentele cu un continut scazut de grasimi saturate: pestele, lactatele degresate, carne slaba, pui, oua (nu mai mult de 3/saptamana), nuci, seminte. Vitaminele si mineralele ajuta la buna functionare a organismului si cresc imunitatea, lucru deosebit de important pentru pacientul oncologic, care se confrunta frecvent cu diverse carente. Suplimentele alimentare de vitamine si minerale sunt admise cu precizarea ca ele nu trebuie sa inlocuiasca o masa normala, ci sa o completeze.

Clinica Medisprof a fost infiintata in anul 2003 in Cluj Napoca, unul din scopurile sale pe parcursul dezvolatarii fiind sprijinirea si imbunatatirea retelei medicale oncologice din Romania. In stransa colaborare cu compania Fresenius Kabi, prezenta in Romania de peste 12 ani si cu o experianta bogata in ceea ce priveste Nutritia Clinica, Medisprof ofera o gama variata de solutii inovatoare enterale si parenterale special dedicate managementului nutritiv al pacientului cu cancer. Informatii suplimentare despre nutritia recomandata pacientilor gasiti pe site-ul oficial: http://www.fresenius-kabi.ro/page/Produse/categorieId/26.



Dr. Carolina Udrea
Director Executiv – Clinica Medisprof
office@medisprof.ro
www.medisprof.ro
0264.439.270
Social Media
Vezi toate articolele autorului: D'Avantage Consult

Comentarii

Cauta

Categorii populare