Comunicate de Afaceri

Testul Papanicolau si cancerul de col uterin

Aproximativ 3000 de romance sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin, aceasta fiind principala cauza de deces prin cancer la femeile cu varsta cuprinsa intre 15-44 ani. Romania se claseaza pe primul loc in Europa ca rata a mortalitatii provocata de aceasta boala.

Testul Papanicolau are ca scop determinarea leziunilor colului uterin, fiind un test care trebuie facut o data pe an dupa debutul vietii sexuale in vederea depistarii in stadiu incipient a unei eventuale afectiuni grave. In prezent medicii au posibilitatea de a face aceasta investigatie cu maxima exactitate, cu ajutorul unor substante speciale, in felul acesta proba fiind luata exact din zonele problematice. Tehnicile actuale permit o precizie mare in evaluarea sanatatii colului uterin, sunt cu 30% mai performante si se recomanda persoanelor care sufera de leziuni in sfera genitala.

Cum poate preveni testul Papanicolau cancerul de col uterin ?

Testul Papanicolau face parte din setul analizelor obligatorii anuale, indicand atat leziunile precanceroase, cat si cancerul de col uterin in faza incipienta. Este un test rapid, non-traumatic, ce consta in recoltarea celulelor de pe suprafata colului uterin, fiind cea mai sigura cale de a preveni cancerul.

Testul Papanicolau poate arata niste modificari ce nu sunt neaparat cancer, dar care pot evolua spre cancer si, de cele mai multe ori, evolutia de la niste leziuni precanceroase pana la un cancer local se desfasoara pe o perioada indelungata.

Daca testul Papanicolau este normal se va repeta peste un an, iar daca exista modificari, cele mai multe sunt inflamatorii. Ginecologul va prescrie un tratament, iar dupa acesta se va repeta analiza Papanicolau. Daca apar modificari, altele decat cele inflamatorii, se va face colposcopie (examinarea colului cu un microscop intr-o lumina speciala). In timpul acestei investigatii se analizeaza 28 de imagini ale colului cu ajutorul mai multor substante speciale. Astfel, atat probele pentru Papanicolau, cat si cele pentru biopsie pot fi luate cu acuratete din zona problematica. Scopul biopsiei este de a stabili diagnosticul exact, dar uneori poate fi si terapeutic, de a solutiona problema respectiva, iar daca nu este o boala maligna avansata, aceasta biopsie este urmata de tratament si apoi control prin examen citologic, test Papanicolau si colposcopie.

Importanta testului Papanicolau

Testul Papanicolau este deosebit de important, deoarece in momentul de fata se discuta despre o raspandire foarte mare a infectiei cu virus HPV, virus implicat direct in aparitia cancerului de col uterin. Vestea buna este ca exista posibilitatea rapida de a diagnostica leziunile de la nivelul colului uterin inainte de a se transforma intr-un cancer, dat fiind faptul ca, in momentul in care cancerul devine simptomatic, alternativele sunt limitate (interventii chirurgicale mutilante, chimioterapie), pe cand daca se descopera leziunile in faza incipienta problema poate fi solutionata fara consecinte pe termen lung asupra pacientei.

Programeaza-te acum la un test Papanicolau pe urmatorul link: http://clinicaromgermed.ro/testul-papanicolau-iti-salveaza-viata-2/
Social Media
Vezi toate articolele autorului: flp

Comentarii

Cauta

Categorii populare