Comunicate de Afaceri

Tot ce trebuie să știi despre placa bacteriană și tartrul dentar

Placa bacteriană este un depozit moale, incolor pe suprafața dinților, format din bacterii și produsele metabolismului acestora. Ea se formează la 3-12 ore de la utilizarea periuței de dinți. Este periculoasă pentru că, nefiind înlăturată eficient, favorizează apariția problemelor stomatologice:  respirația neplăcută, gingivita și bolile parodontale, cariile dentare, aftele bucale și o serie de infecții.

Placa bacteriană poate fi eliminată printr-o igienă bucală riguroasă. Folosirea periuței de dinți zilnic, de două ori, mai mult de 3 minute per sesiune, este măsura de bază. O periuță de dinți calitativă și o pastă de dinți bine aleasă, combinate cu apa de gură cu un agent anti-bacterian fac minuni. Ața dentară completează rutina zilnică și este o necesitate, nu un moft. Cei care apreciază cu adevărat profilaxia dentară pot opta și pentru un irigator bucal. Înlăturată zilnic, placa bacteriană nu mai constituie un mediu propice pentru dezvoltarea tartrului.

Dentistul te poate ajuta cu un periaj profesionist, foarte eficient, dacă respecți regimul de vizite profilactice la cabinetul stomatologic.

Ce este tartrul dentar și cum poate fi înlăturat

Tartrul dentar este un depozit dur, format din mineralizarea plăcii bacteriene. Sărurile de calciu, sodiu, magneziu și zinc din salivă se depun în placa dentară. În doar 2 zile de igienă orală precară, placa bacteriană se mineralizează în proporție de 50%, iar după 12 zile tartrul este complet format. Procesul poate fi încetinit de măsurile de igienizare. Pe lângă bolile sus-numite, pe care le favorizează persistența tartrului în cavitatea bucală, acesta din urmă este vizibil – dinții se pătează. Adesea, înlăturarea tartrului dentar înlocuiește cu succes albirea dentară, deoarece înlătură depozitul colorat de pe suprafața dinților și de sub gingie. Totodată, înlăturarea tartrului dentar împrospătează considerabil respirația.

Tartrul poate fi eliminat complet doar de către stomatolog, printr-o procedură numită detartraj. Acesta poate fi efectuat în 3 variante: detartraj cu ultrasunet; detartraj manual; detartraj air-flow. Completată de un periaj profesionist și măsurile zilnice de igienizare, procedura de detartraj îți va economisi timp, nervi și bani (vei evita o serie de intervenții mult mai complicate și mai costisitoare, pentru tratamentul cariilor sau a bolilor parodontale).

Cum afli dacă ai tartru dentar sau placă bacteriană?

Dacă au trecut mai mult de 4 ore de la utilizarea periuței de dinți, poți fi sigur că dantura ta este deja acoperită de placa bacteriană. Deși invizibilă, aceasta poate fi simțită, dacă trecu ușor cu limba pe suprafața dinților. Schimbarea pH-ului din cavitatea bucală este un alt semn al prezenței plăcii bacteriene.

Tartrul dentar poate fi văzut și cu ochiul liber. Variind de la nuanțe slabe de galben la maroniu, solid, tartrul se simte și se vede clar.

Chiar dacă tu poți scăpa din vedere dezvoltarea plăcii și tartrului dentar, medicul stomatolog îți va atrage atenția asupra acestor fenomene, cu siguranță. Un doctor responsabil va pune mai mult accent pe profilaxia dentară, mai degrabă decât pe tratamente și servicii stomatologice de urgență. Un rol extrem de important îl are educarea copiilor, care nu înțeleg încă importanța igienei orale. Asigură-te că faci alegeri sănătoase, atât pentru tine, cât și pentru cei dragi ție.

 

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Imperial Dent

Comentarii

Cauta

Categorii populare